Eilen illalla valmistettu jauhelihakastike unohtui kattilassa jäähtymään pöydälle yön yli!
Kommentit (19)
kyllä voi ihan huoletta syödä. Ennenvanhaan ruoat oli hellalla läpi yön ja ei niihin kukaan kuollut.
Entisaikaan ihmisillä on ollut aikalailla erilaiseen ruokaan tottuneet mahat. Esim. oma mummoni 85v pitää kanakeittoa liedellä (ei siis lämpimänä) vuorokaudenpäivät eikä hänen mahansa ole miksikään... On vuosien saatossa kehkeytynyt aikamoinen teräsmaha... itse en kyllä söisi mitään mikä on jäänyt liedelle yön yli. (Kerran oksentanut mahasisällöt ruokamyrkytyksen takia ulos enkä toiste kyllä halua samaa kokea). Ei se jauheliha nyt niin arvokasta ole etteikö sitä voisi pois heittää. JA JOS TALOUDESSA ON LAPSIA NIIN EN MISSÄÄN NIMESSÄ MENISI HEILLE SITÄ SYÖTTÄMÄÄN!!!
Bakteerit alkaa heti jyllään liharuoassa?
Mulla on ollut ihan tarkoituksella tämän päivän lammaspata hellankulmalla yön yli tekeytymässä. Ja sitäpaitsi, ruuan pilaantumisen kyllä huomaa, se haisee ja maistuu vähintäänkin oudolta.
Kokkimieheni laittaa joskus iltasella esim. pataruokaa, jonka jättää jäähtymään yön yli ja vasta aamulla jääkaappiin. Hän sanoo, ettei ruokaa edes pitäisi panna kuumana kylmään, vaan antaa sen jäähtyä ekana huoneenlämpöön (eikä siis sähkönkulutuksen takia).
mutta itse en söisi sitäkään jos ei ole yli 60 asteisena pidetty tai tulla läpilämmittämään tuohon lämpötilaan.
Jauheliha on jo lähtökohtaisesti huono säilyvyydeltään. Pilaantuminen alkaa heti, kun lihan rakenne rikotaan. Ilma pilaannuttaa pikkumurun tietysti nopeammin, kuin suuremman palan.
syöttänyt koko perheelle.
Ei tullut sitten niin mitään!
Liharuoat yleensäkin menee siinä parissa tunnissa pilalle huoneenlämmössä, me ei anneta edes koiralle jos on ollut jokin ruoka yön yli huoneenlämmössä. Ja vielä jos kastikkeessa ollut joko maitoa/ruokakermaa, niin tervemenoa :--D
Jos se olis jo pilalla, se haisis, vaan eipä taida olla pilalla. Mulla on näin käynyt, ja ollaan syöty, ilman minkäänmoista vatsaoiretta tms.
Jos se on illalla valmistettu ja jäänyt kuumana jäähtymään yön yli.
Ihmeellisiä käsityksiä tässäkin ketjussa - ei kypsennetty liharuoka mihinkään pilalle mene parissa tunnissa!
t. elintarviket. maisteri
ei ihme että on lihavuutta niin monella...
perheellinen niin testaa kastike ensin miehelläsi,jos alkaa paskoomaan heitä kastike roskiin=)
että minä en söisi, mies söisi ja vääntäisimme peistä siitä, voiko syöttää lapsille vai ei :)
Jos se on illalla valmistettu ja jäänyt kuumana jäähtymään yön yli.
Ihmeellisiä käsityksiä tässäkin ketjussa - ei kypsennetty liharuoka mihinkään pilalle mene parissa tunnissa!
t. elintarviket. maisteri
Mutu-mammat on mutu-mammoja. Onneksi asiantuntija löytyi.
Terkuin se joka söi ja syötti perheelleenkin vastaavassa tilanteessa ( :
Pelkän mikrossa lämmityksen jälkeen en söisi.
Asiaan vaikuttaa kylläkin oleellisesti se, onko kastikkeeseen koskettu likaisilla välineillä. Jos kattilasta on vain otettu puhtaalla kauhalla, niin se on todennäköisesti täysin syömäkelpoista, mutta jos siitä on illalla sormeiltu tai maisteltu lusikalla, joka on ollut välillä suussa tms. niin pöpöt ovat voineet ehtiä lisääntyä liiaksi.
ruokia, jotka ovat olleet "jäähtymässä". Jauhelihapitsaa säilytettiin uunissa, samoin makaronilaatikkoa. Ikinä ei meidän perheestä kukaan saanut mitään oireita ruuista.
Nykyisin kyllä itse laitan ruuat pikaisesti kylmään, mutta liekö lapsuuteni syytä/ansiota mulla on varsinainen teräsmaha.
Siinähän ne mahd. mikrobit kuolee.
mutta anopin mielestä tuo on suorastaan oikea tapa säilyttää valmis ruoka. Vähän aina kauhistuttaa kun lapset siellä lomailevat, mutta toisaalta eivät koskaan ole sairastuneet.
Ei ehkä parissa tunnissa, mutta yön yli on ehkä hieman pidempi aika kuin pari tuntia?