Millaisia lisäkesalaatteja te teette ihan arkena?
Vinkkejä tarvittaisiin, ei jaksaisi aina salaatti-tomaatti-kurkku virityksiä.
Kommentit (16)
herne-maissi-porkkana
papu-sipuli-tomaatti, tämä on lämmin kasvislisäke
miksi aina pitäisi olla salaattia, lämmin kasvislisäke ajaa ihan varmasti saman asian.
Vinkkejä tarvittaisiin, ei jaksaisi aina salaatti-tomaatti-kurkku virityksiä.
Noh, meillä on paljon juur tuosta jäävuorisalaatti-kurkku-paprika salaattia. Tomaattia harvemmin käytetään salaatissa. JA laitan tuohon salaattiimme aina siis sekä punaista että keltaista paprikaa että tulee pirtsakan väristä.
Mutta alkaahan tuo sama välillä kyllästyttään, joten riippuen ruuasta mikä sopii minkin kanssa, niin on perus porkkanaraastetta, keitettyä porkkanaa ja parsakaalia, kaali-porkkanaraastetta ja keitettyä kukkakaalia.
AIka tylsää siis...
sitten siihen lisätään mitä kaapissa sattuu olemaan. Porkkanat meillä syödään kokonaisina, harvoin niitä ehtii raastaa, kun ne on jo syöty.
Porkkanaraaste, porkkana-ananasraaste, porkkana-omenaraaste, porkkana-rusinaraaste. Kaaliraaste, lantturaaste......
lautasille. Mies jaksaa joskus raastaa porkkanaa, minä lykkään porkkanat lapsille mieluumin kokonaisena kjäteen kun katsovat lastenohjelmia. Itse en ole koskaan oiken välittänyt sellaisista "kouluruokala" salaatteista, tai oikeastaan raastesekasotkuista missä kaikkea mahdollista
just tuota
kaali-puolukkaa,
porkkanaraastetta (mä pidän siitä 70-luvun versiosta jossa oli porkkanaa ja punaisia viinimarjoja, sitä voi myös tehdä etukäteenkin koska viinimarjan happo estää tummumasta. Saman tekee myös sitruunamehun lisääminen raasteeseen)
muita juureksia raastettuna ja viinimarjaa (lanttua, naurista, retikkaa)
vihersalaattia jossa vihreääsalaattia ja jotain mausteyrttiä kuten suolaheinää tai ruohosipulia (näitä voi lisätä raasteisiinkin)
tomaatti-sipulisalaattia
Lisäksi meillä käytetään preservaatteja eli pikkelssejä; kurkkusalaattia, sipulisalaattia, kurpitsasalaattia, hedelmächutneyja jne. Ei ne nyt ihan tuoreen veroisia ole, mutt aihan hyviä kuitenkin.
Ihan arkena? Onko se jotenkin vielä arkistakin arkisempi?
Kun oma mielikuvitus ei toimi salaattien osalta.
T: AP
jäävuorisalaatti on melkein aina perustana ja viinirypäleitä jompaa kumpaa tai molempia värejä on kans aina, monesti on makeaa sipulia, paprikoita, ananasta. Siinäpä se. Jos on juuston jämiä esim. leipäjuusto, turunmaa ja feta, niin sinne sekaan vaan. Meil ei muksut tykkää herne-maissi-paprikasta, se ois nopee, ja moni laittaa kesäkurpitsaa (ite en tykkää)
juurikin sitä salaatti-kurkku-tomaatti yhdistelmää, jota sitten piristetään toisinaan rypäleillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliiveilla, paprikalla tms. mitä nyt sattuu kaapissa olemaan. Porkkanasta saa kuorimaveitsellä kivoja ohuita siivuja saalaatin sekaan, samoin retiisit tuovat salaattiin vaihtelua.
Monet jo mainitsivat puolukka-kaaliraasteen, jota myös meillä syödään, toinen suosikki on ananas-kaaliraaste, jonka teen usein punakaalista. Samoin erilaiset juuresraasteet ovat hyviä, ihan perus porkkanaraasteesta lähtien tai sitten sekaisin, mitä juureksia sattuu kaapista löytymään.
Lounaalla usein pilkon vain lautaselle kurkkutikkuja, porkkanatikkuja, tomaattilohkoja ym. kasvispaloja sellaisenaan.
Ihan arkena? Onko se jotenkin vielä arkistakin arkisempi?
omena-punajuuri-raejuusto (siis yleiskoneella "kiusaussuikaletta omenasta ja säilykepunajuuresta), kaali-appelsiini-raejuusto, porkkanaraaste-ananasmurska, jäävuorisalaatti-punakaalisuikale-karkea porkkanaraaste-maissi ym tuollaisia vuodenajat huomioiden. talvisaikaan syödään usein tuota kaali-puolukkaa, siitä saa hyvin vitamiineja.
Mutta onko niin ettei täällä mammat juuri noita lisäkesalaatteja harrasta, kun ei pahemmin ole vastauksia tullut?
Tuore salaatti, tomaatti ja kurkku kuulostaa näihin verrattuna todella hyvältä.
Vaikka lukion loppumisesta on jo 20 vuotta...
Meillä on yleensä perinteistä tomaattipohjaista, mutta aika usein lisään raakaa sipulia ja maustan fetapaketin mausteöljyllä ja viinietikalla. Muita vihanneksia on kurkku, paprika, jäävuorisalaatti, viinirypäleet, pähkinät jne.
Usein käytän esim. ylijääneet pastat ja riisit salaattiin.
Säilötyt mandariinit on meidän suosikki. Paahdetut pinjansiemenet on ihania, samoin erilaiset pähkinät. Joskus paria eri melonia, joskus feta-sipuli-oliivi. Kesällä mansikat ovat ihania salaatissa!
Lanttu ja porkkana ovat kivoja myös paloina.
Lämpimistä lisukkeista grillissä on kiva paprika-ananas-sipuli öljyssä ja balsamicossa marinoituna.
Mutta kyllä meilläkin tuskastellaan lisäkkeiden kanssa, kun kaikki kyllästyttää...
Pääruokana on joskus salaattia, mutta meillä syödään ehkä pääruuan yhtydessä kokonaista porkkanaa ja tomaattia ja aina ruuan jälkeen hedelmiä. Mutta samaa tuorekasvisnapostelua harrastetaan joka ruualla ja toisinaan myös niiden välissä. Lisäksi jokaisen leivän päällä on aina kasviksia, ja useimmiten juustoa/leikkelettä.
Kun kukaan taloudessa ei välitä salaatinkastikkeista (öljyistä), kaikki inhoaa majoneeseja ja molemmilla vanhemmilla koulutrauma noista suikale-rusina-ananas-tyyppisistä seoksista, ei noita osaa kaipailla. Pitäisikö?
omena-punajuuri-raejuusto (siis yleiskoneella "kiusaussuikaletta omenasta ja säilykepunajuuresta), kaali-appelsiini-raejuusto, porkkanaraaste-ananasmurska, jäävuorisalaatti-punakaalisuikale-karkea porkkanaraaste-maissi ym tuollaisia vuodenajat huomioiden. talvisaikaan syödään usein tuota kaali-puolukkaa, siitä saa hyvin vitamiineja.
Mutta onko niin ettei täällä mammat juuri noita lisäkesalaatteja harrasta, kun ei pahemmin ole vastauksia tullut?