Miten teet jauhelihakastikkeen?
Oma versioni: 1 kg naudan jauhelihaa ja kolme keskikokoista sipulia. Pilkon sipulit ja paistan lihan ja sipulin sekoittaen pannulla. Kun liha on kypsynyt, suljen hellan ja lisään 5 dl ruokakermaa. Lisään mausteet (Santa Maria grillausmauste, paprikajauhe, Herbamare ja Maggin 2 lihaliemikuutiota. Hämmennän ja jätän hautumaan. 10 minuutin päästä jauhelihakastike on valmis.
Kommentit (36)
Paistan 400 grammaa naudan jauhelihaa pannulla sipulin ja valkosipulin kanssa. Heitän joukkoon pari rkl vehnäjauhoja, sekoitan ja laitan mukaan vettä sen verran, että kastike suurustuu sopivaksi. Maustan merisuolalla, mustapippurilla, paprikajauheella, basilikalla ja tomaattipyreellä. Annan hautua hetken.
Toisinaan laitan jauhojen sijasta tölkin tomaattimurskaa. Mausteiksi merisuola, mustapippuri, basilika, oregano ja ripaus chiliä. Päälle parmesaania ja tuoretta basilikaa.
Meillä ei allergian takia voi käyttää kuutioita ja sen herbamaren kanssa on myös vähän niin ja näin. Muukin on aika rajoitettua.
Mutta paistan jauhelihan (400gr), lisään mustaa pippuria, riisijauhoja ja suolaa hippusen. Nyt kokeillaan tuoreita yrttejä ja ilmeisesti basilika ehkä saattaa käydä. Nykyään käy jo naudanliha, possua ei ole vielä kokeiltu.
Useimmiten näin:
1. Jauheliha ja sipuli pannulla valmiiks, mausteet
2. Tomaattimurskatölkki perään.
Paistan jauhelihan ja sipulin. Lisään reilusti kuohukermaa. Mausteeksi lihaliemikuutio, mustapippuria, väkevää sinappia ja vähän ketsuppia. Keitän kokoon, kunnes on sopivan paksuista.
Paistan jlihan ja sipulin.
Paprikajauhetta, mustapippuria myllystä ja suolaa.
Pari rkl ketsuppia ja ruokakermaa.
Ensin ruskistan pannussa sikanautaa. Siis niin että se todella ruskistuu ja vesi valuu pois. Siirrän lihan toiseen astiaan ja pesen pannun. Sitten kuullotan pannussa sipulia, porkkanaa ja valkosipulia. Lisään tomaattimurskaa, suolaa ja laakerinlehden sekä lihan. Jos on punaviinipullo sopivasti auki, niin tilkka sieltäkin. Kansi päälle ja tunnin haudutus. Sitten yrtit ja pippuri sekaan ja vielä 10 minuutin haudutus.
Paistan joko kaupan halvinta sika-nautaa tai miehen metsästämää hirveä jauhelihana, rypsi- tai oliiviöljyn kanssa.
Lisään päälle glut jauhoja, ruskistelen vähän ja vettä päälle. Maustan suolalla, oreganolla ja ketsupilla. Ainoat mausteet joita lapset syö. Tai siis kun toinen saa oireita pippureista esimerkiksi. Ja liian tomaattinen ei myös käy. Vain se tilkka ketsuppia. Itse en voi sipulia käyttää. Enkä vehnää, enkä monia muita.
[quote author="Vierailija" time="18.05.2015 klo 18:26"]
Kun naapuruston kissa tai koira on mennyt ansaan, niin kuristan sen hengiltä, nyljen sen, otan sisälmykset pois, irrotan lihat luista, laitan lihat lihamyllyyn, maustan jauhelihan ja ruskistan kastikkeen, sekoitan, tarjoilen perheelle.
[/quote]:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Hyvää ruokahalua
Pilkon sipulin, kuullotan sen pannulla ja lisään jauhelihan joukkoon ja paistan kypsäksi. Lisään joukkoon yhden tomaattipyreepurkin Ripottelen päälle pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, ruskistan ja lisään vettä 1-2dl. Mausteeksi suolaa, pippuria ja jauhelihamaustetta. Lopuksi puoli purkkia ruokakermaa. Yleensä laitan sekaan vielä fetajuustokuutioita, nam!
Paistan jauhelihan ja sipulin. Maustan.
Teen ruskeen kastikkeen voista ja jauhoista. Sellaisen kunnolla ruskistetun. Maustan lihaliemellä ja tilkalla kedeä. Heitän jlihat sekaan. Syön spagetin päällä. Kuin ennenvanhaan:)
Ootteko koskaan kokeillu semmosta, että tehdään tomaattipohjainen kastike (murskaa monta purkkia, pyrettä, yrttejä, valkosipulia ym) ja sitten jauheliha vaan murustellaan sinne paistamatta? On kokeiltu ja hyvää tuli näinkin. Aina ei tarvi välttämättä sitä paistoa siinä välissä, varsinkin jos hauduttelee pitkään.
Jos sitten nimenomaan haluaa sen paistetun sipulin ja jauhelihan maun sinne, niin sit toi ei toimi.
Paistoin jauhelihan, laitoin chiliä, tomaattimurskaa, puretta, keitin 45 minuuttia. Tuli hiukan tulista, mutta hyvää.
Myös näin, hiukan punaviiniä ja tomaattimurskaa, ei chiliä, parempaa.
Kermaa en laittaisi.
[quote author="Vierailija" time="18.05.2015 klo 18:26"]
Kun naapuruston kissa tai koira on mennyt ansaan, niin kuristan sen hengiltä, nyljen sen, otan sisälmykset pois, irrotan lihat luista, laitan lihat lihamyllyyn, maustan jauhelihan ja ruskistan kastikkeen, sekoitan, tarjoilen perheelle.
[/quote]
Tällä palstalla ei keskustella seksifantasioista!
Pari versiota, onko perunoiden vai pastan kanssa. Perunoiden kanssa ei tomaattimurskaa, silloin suurustellaan. Pastan kanssa voi laitta mukaan mitä vaan :) no ei, porkkanaa, palsternakka yms kyllä käy.
Ryöppään jauhelihat, otan pois pannulta, sekoitan tomaattimurskaan ja pikkasen mausteita, lämmitän sörsselin mikrossa. mmm...
Suvun perinneresepti, just niinkuin äiti aina teki.
Ensi ruskistan jauhelihan ja siinä samalla kuullotan sipulin. Sitten ne pannulta sivuun ja teen perinteisen ruskeakastikkeen ja lopuksi heitän sipulit ja jauhelihat kastikkeen sekaan.
[quote author="Vierailija" time="18.05.2015 klo 19:01"]
Pari versiota, onko perunoiden vai pastan kanssa. Perunoiden kanssa ei tomaattimurskaa, silloin suurustellaan.
[/quote]
Juuri näin. Tosin mulla se suurustamaton tomaattimurskahässäkkä pastalle ei olekaan nimeltään jauhelihakastike, vaan bolognesekastike. Mutta tosiaan perunoille suurustettu perinteinen ruskeakastike ilman tomaattimurskaa, kun taas pastalle suurustamaton tomaattimurskahärdelli.
Kolme versiota:
1) jauheliha ja sipuli ruskistetaan, perään vehnäjauhot (voitakin jos jauheliha on vähärasvaista) ja ruskistetaan lisää. Lisätään sekaan mausteet (maustepippuri, mustapippuri, laakerinlehti) sekä vettä. Jos jää vähän liian löysäksi jatkosuurustetaan tomaattipyreellä ja jos taas menee liian tönköksi niin notkistetaan vedellä tai kermalla.
2) jauheliha ja sipuli ruskistetaan (valkosipuliakin jos syöjät sallivat), lisätään purkillinen tomaattimurskaa, tomaattipyrettä, ripaus sokeria, suolaa, oreganoa, mustapippuria, laakerinlehti ja haudutellaan hyvä tovi.
3) jauheliha ja sipuli ruskistetaan, lisätään vehnäjauhot ja ruskistellaan vielä vähän. Lisätään porkkana- ja palsternakkaraastetta (kesäkurpitsaakin jos on), tomaattimurskaa ja -pyrettä, oreganoa, basilikaa, mustapippuria ja suolaa, vettä. Haudutellaan sopivaksi.
Paistan sipulia ja naudan jauhelihaa (400g), maustan jauhelihan, n 2rkl vehnäjauhoa, sopivasti vettä, sekoitus ja kiehautus, tadaa! Mausteina mustapippuri, valkosipulijauhe, grillausmauste, pizzamauste. nam.
Mä laitan vehnäjauho-vesi suurusteen + ketsupin.