vauvan porkkanasose käytännössä?
Aiomme aloittaa vauvan sosekokeilut porkkanalla, koska lähikaupassa ei ollut bataattia. Auttakaa nyt avutonta äitiä. Ymmärrän, että vihannekset keitetään suolattomassa vedessä ja että annetaan uusi maku per viikko ja vain kerran päivässä pieni lusikankärjellinen maidon jälkeen.
Kuoritaanko porkkana ennen vai jälkeen keittämisen? Ja sitten soseutetaan muussinuijalla? Täytyykö olla ihan sileää vain voiko olla pehmeitä klimppejä? Varmaankin keitetään niin pehmeäksi kuin mahdollista ja sitten vain hiukan täytyy muussata? Vauvalla ei ole vielä hampaita. Entäpä tuo perunapuoli sitten, soseuttajalla tulee niin helposti sellaista liisteriä (ainakin aina kun olen tehnyt imellettyä perunalaattikkoa)?
Vai olisiko sittenkin parasta aloittaa muussatulla banaanilla? Soseutatteko senkin soseuttajalla vai haarukalla vain?
Laitatteko te lopun soseen pakastimeen? Jos annetaan vain puolikas teelusikallinen kerrallaan, yhdestä porkkanastakin riittää vaikka kuinka kauan eikä tuota varmaan voi antaa yli kolmen päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen.
Neuvolantäti on kovin nuori eikä osaa vastata...
Kommentit (11)
Mä oon kuorinu keittämisen jälkeen kun ravintoaineet säilyy silleen paremmin. Toinen vaihtoehto on tietysti höyryttää mutta porkkana kypsyy muutenkin hitaasti..
porkkanan voi huoletta vetää sauvasekoittimella, siitä ei tuu samanlaista liisteriä. Jos liikaa vatka niin menee tosin ilmaa mukaan mikä voi aiheuttaa vatsavaivaa. Jos vaan suostuu syömään haarukalla tainperunanuijalla tilsittyä niin sitä voi toki antaa, mutta usein se on alkuun liian kokkareista niin. toki mitä pikemmin tottuu kokkareiseen ruokaan niin sitä parempi.
Kiitoksia vastauksista. Teen tosiaan meillä joka päivä ruokaa ja sen takia kysyin, kun vihanneksethan tavallisesti keitetään nimenomaan kuorineen (ellei sitten tee perunamuusia) koska vitamiinit säilyvät paremmin. Porkkanoita en ole koskaan keittänyt kuin rosollia varten, mutta siihenhän ne myös keitetään kuorineen. Ehkä tosiaan odotan vielä pari päivää, jos tuohon lähikauppaan tulisi sitä bataattia taas.
bataattia saa hyvin myös afrikkalaisista kaupoista
Lusikankärjellinen on kyllä hätävarjelun liioittelua. Saa sitä antaa ihan oikeasti lusikallisen tai toisenkin. Ja seuraavana päivänä enemmän.
[quote author="Vierailija" time="20.10.2013 klo 16:44"]
bataattia saa hyvin myös afrikkalaisista kaupoista
[/quote]
O_O bataattia nyt on joka pikku Siwassa.
Porkkana kannattaa höyryttää kuorineen päivineen paloina ja sitten muussata vaikka valkosipulipuristimella. Soseeseen kannattaa laittaa hieman sinistä Keijua koska porkkanan A-vitamiini on rasvaliukoinen.
Porkkanaa ei kannata kuoria ikinä koska siinä kuoressa ja porkkanan ytimessä ovat ne syöpää torjuvat aineet.
Kyllä vauva saa rasvaa maidostakin, ei tuossa vaiheessa mitään rasvalisiä normaalisti kasvavalle vauvalle tarvita.
Perunasta tulee tosiaan liisteriä helposti mutta jos annat nyt parina päivänä porkkanaa tai vaikka bataattia niin kohta voit jo tehdä sekoitusta jossa on perunana lisäksi jotain muutakin niin ei mene liisteriksi. Sinänsä se on ihan sama millä aloittaa, mutta mä kyllä annoin hiukan enemmän kuin lusikan kärjellisen heti ekallakin kerralla. Pienet määrät soseutin haarukalla, isot tehosekoittimella.
Laitoin soseisiin rintamaitoa tai vettä, muuten on liian kuivaa.
Meidän vauva on 4,5 kk vanha ja pienikokoinen. Neuvolantäti sanoi, että vain teelusikallisen kärjellinen aluksi. Saapa nähdä, mitä tuo vauva ylipäänsä tuumaa uudesta mausta. On juonut korviketta syntymästään asti ja nyt tuntuu, että maitoa menisi ja menisi, joten ajattelin, että voisi noita soseita ruveta kokeilemaan. Emme asu Helsingissä, ja vaikka tämä iso kaupunki onkin, ei täällä ole afrikkalaisia kauppoja, kun ei ole pahemmin maahanmuuttajiakaan. Lähi-Siwassa ei bataattia ollut ja kaupunginosamme liikekeskuksen ruokakauppoihin tulee tavaratoimitus tiistaisin. Ap
Voit ihan hyvin aloittaa porkkanalla, laimenna sose korvikkeella. Peruna kannattaa yhdistää kukkakaaliin, porkkanaa, tai bataattiin tai mitä muuta nyt tarjoaakaan. Ja ihan hyvin voit antaa muutamankin lusikallisen jos vauva syö. Ja kun aloitat lusikkaruuan, laita se ruoka lusikalla kunnolla suuhun, älä jätä siihen huulille muutoin lapsi oppii huonon tavan syödä eikä suun motoriikka kehity kunnolla.
Tuota, mitä... Oletko sä hyvä ihminen koskaan tehnyt ruokaa? Että kuoritaanko ennen vai jälkeen keittämisen??
Tässä nyt rautalankaohje vauvan porkkanasoseeseen:
Kuori porkkana tai vaikka kaksi.
Paloittele esim. sentin levyisiksi viipaleiksi.
Keitä suolattomassa vedessä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä, saavat tulla tosi pehmeiksi.
Muussaa. Pieni määrä on helppo muussata haarukalla. Jos tekee paljon kerralla niin voi tietysti käyttää vaikka sauvasekoitinta tai mitä ikinä kaapista löytyy.
Syötä vauvalle. Säästä jääkaappiin seuraavan päivän satsi, pakasta loput jääpalamuotteihin.
Soseen karkeus riippuu ihan vauvasta. Meillä meni jo 5-kuisellekin vähän kokkareinen sose, jotkut taas haluavat soseen täysin sileänä. Itse tekemällä siihen jää väistämättä hiukan paakkuja, mikä ei ole lainkaan huono asia.
Mutta: Jos tämä on ensimmäinen sosemaistelu vauvalle, niin porkkana ei ehkä ole paras. Ainakin meillä vauvan vatsa menis iitä ihan jumiin, porkkanassa kai on niin paljon kuituja. Kesäkurpitsa on hyvä ja mieto, bataatti on hyvä makean maun takia.