Kaalisadon talvisäilytys
Olen ajatellut kasvattaa kaalia omaan tarpeeseen, koska syön sitä päivittäin.
Onko muuta keinoa saada kaali säilymään yli talven kuin tehdä hapankaaliksi?
Kommentit (2)
Etsi vanhoja puutarha - keitto - rakennusalan kirjoja. Niissä neuvotaan parhaat "vanhan ajan konstit" ja mitä ei kannata tehdä. Esimerkiksi kellarin rakentaminen tai huolto talven yli niin, että kaalit säilyvät parhaiten.
Pakastaminen on aina paras vaihtoehto hapankaalin teon lisäksi. Pakastin on yleensä myös aina lähellä eli asuinrakennuksessa, joten suurtenkaan kinosten aikana ei tarvitse huolestua aurauksesta. Pakastamisesta löytyy ohjeita kotitalouden oppi- ja keittokirjoista. Kaaliruoathan vain paranevat uudelleen lämmittämisestä. Hapankaalia voi käyttää myös ruokiin eli keittää, paistaa ja kuumentaa, joten sekin on myös säilöntätapa, tavallisen eli "valmisruoan" teon lisäksi.
En osaa valitettavasti kertoa, mutta olisiko maakellari tai vastaavat olosuhteet? Tai säilöminen?
Itseäkin kiinostaisi jos olisi maapala jolla kasvattaa, tai onhan meillä! Taloyhtiön pihalla on nurmikkoa ja maata, sinnehän saisi kasvatuslavat ensi kesänä.