Raaka kana ja ruokamyrkytys, kokemuksia?
Sain eilen lounaalla ravintolassa raakaa kanaa lautaselleni. Ehdin syödä puolikkaan fileen, ennen kuin tajusin, että raakaa on. Oli siis toisesta kohtaa raaahkoa, mutta kastike peitti alleen, ja toisesta ihan rehellisesti raakaa. Alkuperä oli EU, suomalaisesta en olisi niin huolissani, vaikka toki siinäkin voi bakteereita olla.
Nyt on jotenkin äklö olo, vaikka mitään varsinaisia oireita ei ole vielä tullutkaan. Millaisia kokemuksia vastaavista tilanteista?
Kommentit (14)
Ei ole omakohtaisia kokemuksia mutta tuolla Kauheimmat treffit -ketjussahan jonkun deitti oli saanut mahataudin raa-asta kanasta. :D Googlen mukaan se on usein kampylobakteerin aiheuttama. Mutta jos et ole raskaana etkä satu olemaan reaktiiviselle niveltulehdukselle altista sorttia niin ei siitä mitään mahatautia kummempaa siis tule.
Ai oikein ruokamyrkytys?! 😂
Myrkytys tarkoittaa kylläkin, että siinä ruoassa on myrkkyä, esim botuliinia, joka kehittyy usein esim. säilykkeisiin. Botuliini on tappava, hajuton ja mauton.
Botuliinia ei kiinnosta vähääkään, onko kana kypsää vai ei.
Bakteerit on sitten eri juttu. Voi tulla mahatauti, myös paha sellainen, mutta se ei ole myrkytys.
Ja niitä bakteereita voi tulla ihan mistä tahansa ruoasta tai ihmisestä tai ovenkahvasta.
Toki kanassa useammin voi olla vaikka salmonellaa, mutta harvinaista se niilläkin on, joten luultavasti olet ihan ok tai saat luulotaudin.
Vierailija kirjoitti:
Ai oikein ruokamyrkytys?! 😂
Myrkytys tarkoittaa kylläkin, että siinä ruoassa on myrkkyä, esim botuliinia, joka kehittyy usein esim. säilykkeisiin. Botuliini on tappava, hajuton ja mauton.
Botuliinia ei kiinnosta vähääkään, onko kana kypsää vai ei.
Bakteerit on sitten eri juttu. Voi tulla mahatauti, myös paha sellainen, mutta se ei ole myrkytys.
Ja niitä bakteereita voi tulla ihan mistä tahansa ruoasta tai ihmisestä tai ovenkahvasta.
Toki kanassa useammin voi olla vaikka salmonellaa, mutta harvinaista se niilläkin on, joten luultavasti olet ihan ok tai saat luulotaudin.
"Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja."
- Ruokavirasto (https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamy…)
Eli ihan oikea terminologia on, kuvaamasi on vain osa totuudesta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ai oikein ruokamyrkytys?! 😂
Myrkytys tarkoittaa kylläkin, että siinä ruoassa on myrkkyä, esim botuliinia, joka kehittyy usein esim. säilykkeisiin. Botuliini on tappava, hajuton ja mauton.
Botuliinia ei kiinnosta vähääkään, onko kana kypsää vai ei.
Bakteerit on sitten eri juttu. Voi tulla mahatauti, myös paha sellainen, mutta se ei ole myrkytys.
Ja niitä bakteereita voi tulla ihan mistä tahansa ruoasta tai ihmisestä tai ovenkahvasta.
Toki kanassa useammin voi olla vaikka salmonellaa, mutta harvinaista se niilläkin on, joten luultavasti olet ihan ok tai saat luulotaudin.
"Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja." - Ruokavirasto (https:/
Joo saahan sitä kissaa sanoa koiraksi, mutta bakteerit itse eivät dilti ole mitään myrkkyä.
Eikö voi sanoa niinkuin asia on eli sait salmonellan ja ruikku lensi.
Vierailija kirjoitti:
Ei ole omakohtaisia kokemuksia mutta tuolla Kauheimmat treffit -ketjussahan jonkun deitti oli saanut mahataudin raa-asta kanasta. :D Googlen mukaan se on usein kampylobakteerin aiheuttama. Mutta jos et ole raskaana etkä satu olemaan reaktiiviselle niveltulehdukselle altista sorttia niin ei siitä mitään mahatautia kummempaa siis tule.
En ole raskaana, siitä ei riskiä. Lähinnä toivoisin, että viikonlopun ja alkuviikon suunnitelmat eivät mene vatsataudin takia pilalle. Kiinnostaakin, onko joku selvinnyt tällaisesta ihan oireettomana - vaikka mistäpä sitä tietää, mikä omalle kohdalle osuu. Toivon, että jotain vastustuskykyä on, kun en kotona ole hirveän tarkka viimeisistä käyttöpäivistä, jos vain itselleni laitan ruokaa, enkä ole näistä koskaan sairastunut.
Taitaa seuraavaan ravintolakäyntiin mennä hetki...
Jos ja kun olet saanut raakaa kanaa syödäksesi, elimistö pyrii poistamaan sopimattoman ruuan aivan sillä tavallisella tavalla: oksennat, kunnes vatsa on täysin tyhjä. Tähän liittyy myös kylmä hiki ja todella viheliäinen olo.
Vierailija kirjoitti:
Jos ja kun olet saanut raakaa kanaa syödäksesi, elimistö pyrii poistamaan sopimattoman ruuan aivan sillä tavallisella tavalla: oksennat, kunnes vatsa on täysin tyhjä. Tähän liittyy myös kylmä hiki ja todella viheliäinen olo.
Kuulostaapa kivalta. Tätä odotellessa.
Jos sulla olisi ruokamyrkytys, niin se olisi jo tullut. Googleta ruokamyrkytys, salmonella jne.
Kanasta oon itse tosi tarkka, ja siksi en syö ravintoloissa enää ikinä kanaa. Mulle on aivan sama vaikka joku sanoo mun kanan kypsentämistä ruoka-aineen pilaamiseksi, mutta kana on oltava 100% varmuudella täysin kypsää. Monessa ravintolassa se on sitä just ja just kypsää, mikä varmasti kulinaristeille on maailman parasta, mutta minua se vain ällöttää. Ja, koska monesti olen joutunut raa'an kanan lähettämään takaisin niin en sitä myöskään enää muualla syö kuin omassa keittiössäni.
Mutta tuskin tuosta muita oireita tulee kuin vatsakipua, jos sitäkään. Minulla ei koskaan oireita tullut.
Saattaa tulla keskenmeno tai sikiöön voi tulla kehitysvauriota. Voi näkyä vasta syntymän jälkeen päiväkoti-iässä.
Vierailija kirjoitti:
Saattaa tulla keskenmeno tai sikiöön voi tulla kehitysvauriota. Voi näkyä vasta syntymän jälkeen päiväkoti-iässä.
Melko ärhäkät bakteerit on, jos AP ei nyt ole edes raskaana.
Jos sulla olisi ruokamyrkytys, olisit sen kyllä huomannut jo. Se tulee nopeasti ja on viheliäistä.
Samanlainen kokemus, ehdin hieman syödä ennenkuin havaitsin. Sain muutaman päivän ripulin, ei tullut muita oireita. Palautin raa'an annoksen keittiöön, sitten tapeltiinkin siitä piitäkö minun maksaa se, kun ehdin jos syödä siitä. Olisi pitänyt huomata se raakuus sieltä kastikkeen alta.