Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Sienien kuivauksesta

Vierailija
03.09.2023 |

Auttakaa tumpeloa sienien kuivauksessa. Sain yllättäen tutulta ison kasan sieniä ja ajattelin kuivata ne. Nopeasti googlettama artikkeli kertoi, että sienet tulee esikäsitellä haihduttamalla pannulla vettä pois, joten löin ne hätäpäissäni pannulle. Kun sitten rupesin lukemaan tarkemmin, niin kuivatuksen yhteydessä sieniä ei nimenomaan saisi kypsentää.

Löin sitten kuitenkin sienet pannulta leivinpaperille ja kiertoilmauuniin ilman lämpöä kuivamaan. Nyt ne ovat kuivaneet n. 20 tuntia ja ovat kyllä kutistuneet pieniksi ja koppuraisiksi, mutta eivät rapsahda poikki taitettaessa. Ovatko sienet pilalla vai täytyykö vaan jatkaa sitkeästi kuivausta?

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ovat valitettavasti pilalla. Jos ne on käytetty pannulla, niin ovat kypsyneet eivätkä enää ime vettä, sitten kun niitä liottaa käyttöä varten.

Vierailija
2/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuivatessa lämpötila ei missään vaiheessa saisi nousta yli 50 asteeseen. Joskus puhuvat 45 asteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pidä vielä 10h. Ei ne mitään pilalla ole.

Vierailija
4/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mietin sitäkin vaihtoehtoa, että jos kuivatan ja teen jauhetta mausteeksi, jos kerran eivät ime vettä enää. Voisiko se toimia?

AP

Vierailija
5/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikset lue loppuun vaan teet hätäpäissään... tai päissään.. Itse ainakin luen aina ohjeet loppuun asti.

Vierailija
6/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mietin sitäkin vaihtoehtoa, että jos kuivatan ja teen jauhetta mausteeksi, jos kerran eivät ime vettä enää. Voisiko se toimia?

AP

Voi toimia, mutta kuten jo kirjoitin niin voit pitää vielä 10h että kaikki vesi on vaan pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mietin sitäkin vaihtoehtoa, että jos kuivatan ja teen jauhetta mausteeksi, jos kerran eivät ime vettä enää. Voisiko se toimia?

AP

Voihan sitä kokeilla. Maista kuitenkin jauhetta ennen kuin käytät sitä mihinkään..

Vierailija
8/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä käytän kasvis-/hedelmäkuivuria kuivaukseen. Sienet viipaleiksi ja ladon ritilälle (ainakin) yön ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, ei noista enää kuivasieniä saa. Ensi kerralla vähän enemmän malttia ennen kuin alat hosumaan. Tuo jauheidea saattaa toimia, mutta jos kuivauslämpötila on ollut liian korkea, voi olla ettei ole hyvänmakuisia enää. Pakastus olisi ollut parempi ratkaisu siinä vaiheessa, kun sienet oli jo käyttänyt pannulla.

Vierailija
10/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Esimerkiksi suppilovahverot kuivuvat hyvin huoneenlämmössä, ne voi levittää jollekin laakealle alustalle leivinpaperille ja laittaa johonkin sopivaan paikkaan kuivumaan, vaikka pesutornin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mikset lue loppuun vaan teet hätäpäissään... tai päissään.. Itse ainakin luen aina ohjeet loppuun asti.

Luin nämä ohjeet:

"Esikäsittely kannattaa tehdä heti keruupäivänä

Sienimetsältä palatessa kannattaa uhrata heti vähän aikaa saaliin käsittelyyn. Esikäsittely on suositeltava tehdä samana päivänä.

- Sienet säilyvät paperipussissa jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta käsittelemättömiä sieniä ei kannata säilyttää paljoa pidempään, Wikholm huomauttaa.

Esikäsittelyssä sienet laitetaan pannulle ja niistä haihdutetaan liika neste pois miedolla tai voimakkaammalla lämmöllä.

Säilöntään valmiit sienet voi esimerkiksi kuivata tai pakastaa. Ohutmaltoiset sienet ja tatit sopivat kuivattaviksi. Ohutmaltoisia sieniä ovat esimerkiksi suppilovahverot ja mustatorvisienet. Paksumaltoisemmat sienet, kuten kanttarelli ja lampaankääpä, soveltuvat hyvin pakastettaviksi.

Mari Wikholmin mukaan sieniaikaa on vielä runsaasti jäljellä. Sienestämään ehtii vielä lokakuussakin ja suppilovahveroita saattaa löytyä vielä marraskuussakin."

Tuosta tekstistä ymmärsin, että sienet tulee esikäsitellä ja sen jälkeen ne voi kuivata tai pakastaa. Mielestäni tuo on kirjoitettu siten, että tekstin voi väärinymmärtää.

Vierailija
12/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Joo, ei noista enää kuivasieniä saa. Ensi kerralla vähän enemmän malttia ennen kuin alat hosumaan. Tuo jauheidea saattaa toimia, mutta jos kuivauslämpötila on ollut liian korkea, voi olla ettei ole hyvänmakuisia enää. Pakastus olisi ollut parempi ratkaisu siinä vaiheessa, kun sienet oli jo käyttänyt pannulla.

En usko, että juurikaan vaikuttaa makuun, vaan enemmänkin koostumukseen. Kyllähän sienet normaalistikin kypsennetään ennen käyttöä, eikä niistä tule pahan makuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mietin sitäkin vaihtoehtoa, että jos kuivatan ja teen jauhetta mausteeksi, jos kerran eivät ime vettä enää. Voisiko se toimia?

AP

Mistä sienistä on kyse?

Vierailija
14/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mietin sitäkin vaihtoehtoa, että jos kuivatan ja teen jauhetta mausteeksi, jos kerran eivät ime vettä enää. Voisiko se toimia?

AP

Mistä sienistä on kyse?

Mustatorvisienistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/15 |
03.09.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aloittelijan kannattaa etsiä ohjeita useammasta kuin yhdestä lähteestä. Ylipäätään tuo ohje ei toimi kuin muutamalle sienelle! Esimerkiksi rouskut pitää ryöpätä, ei "haihduttaa nestettä" pannulla.

Käy lukemassa vaikka Marttojen ohjeita ennen seuraavaa sientenkäsittelykertaa.

Yleisohje:

Perkaa sienet terävällä veitsellä ja napakalla harjalla. Jos sienissä on paljon pientä roskaa (aika yleistä) niin ne voi huoletta huuhdella lävikössä hanan alla KYLMÄLLÄ vedellä. Valuta sienet kuiviksi, jos laitat ne jääkaappiin odottelemaan käyttöä.

Kuivattavien sienien osalta huuhtelua kannattaa välttää. Sienet on kuitenkin hyvä tarkistaa epäpuhtauksien takia, esimerkiksi suppilovahveroiden ja mustatorvisienien reikään voi olla eksynyt neulasia, etananmunia tai etanoita itsejäänkin. Ne lähtevät harjaamalla pois.

Tatit kannattaa viipaloida suhteellisen ohuiksi, noin puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi, jotta niiden kuivaaminen ei kestä ikuisuutta.

Jos valmistat sieniä ruuaksi, on hyvä selvittää ensin, vaatiiko ko. sieni jotain esikäsittelyä - rouskut tulee ryöpätä ensin (runsaassa vedessä), korvasienet tulee keittää 3x 10min RUNSAASSA vedessä joka keittokerran välillä vesi vaihtaen (ja huolehdi hyvästä tuuletuksesta, höyrystyvä keitinvesi ei saa haihtua kodin ilmaan vaan se pitää johtaa ulos).

Tatti voi paistaa sinällään, laita pannulle oliiviöljyä/voita, ja tatit vasta kuumalle pannulle ruskistumaan, niitä ei tarvitse "kypsentää" - punikkitatit ovat poikkeus - punikkitatteja on kypsennettävä vähintään 10 min!

Itse tykkään RUOKAA LAITTAESSANI haihduttaa kaikista sienistä (kantarellit, orakkaat, lampaankäävät, suppilovahverot) ylimääräisen nesteen pois ja sitten vasta ruskistaa - tiedän, että monet ovat sitä mieltä, että tämä on väärin, mutta minun (ja lasteni) mielestä näin tulee sieniin parempi suutuntuma.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme neljä yksi