Jos on syönyt jotain itselle sopimatonta...
... niin voiko ripuli iskeä esim päivän tai kaksi myöhemmin sen sopimattoman asian syömisestä? Vai onko ripuli aiheuttaja yleensä se mitä on syönyt viimeisen päivän aikana? Jos siis oletetaan että kyseessä ei ole vatsatauti vaan selvästi ruokaan liittyvä asia.
Söin torstaina ruisleipää ja mämmiä ja eilen eli lauantaina vatsa oli sekaisin pari tuntia ja nyt mietin että mikähän keliakia mulla on. En siis yleensä syö viljoja koska ne närästää, taisi olla eka kerta moneen kuukauteen.
Kommentit (7)
Varmaan voi. Mutta oli ihan vesiripulia?
Riippuu siitä epäsopivasta/allergeenista. Sipulin syömisen jälkeen ripuli ja mahavaivat alkavat vasta useiden tuntien päästä, mutta kestävät noin viikon, kun taas kanan syömisen jälkeen kivut alkavat parin tunnin päästä, ja ripuli itsessään kestää vain 1-2vrk.
Näin siis mulla.
Kyllä voi, riippuu mikä osa suolistosta reagoi ruokaan. Eli reagoiko jo vatsalaukku vai vasta paksusuoli - näillä voi olla vuorokausi eroa. Itselläni voi myös käydä niin että yksi kerta harvoin menee, mutta useampi kerta "kiellettyä ruokaa" liian lähekkäin sekoittaa vatsan.
Hyvin monelle viljat eivät käy, ovat vain tottuneet ainaisiin vaivoihin kuten turvotukseen ja ilmavaivohin ja ummetus/ripulikierteeseen.
Ps itselläni ei ainakaan kyse ole kuiduista, syön todella paljon vihanneksia, siemeniä ja pähkinöitä sekä papuja, eikä niistä tule mitään ongelmia vaikka kuidun saannin vähimmäismäärät ylittävät moninkertaisesti.
Ookoo, kiitos vastauksista. Joskus syön yksittäisen ruisleivän hyvin harvoin eikä tule muuta kuin närästystä. Ehkä kun tällä kertaa tuli syötyä parin päivän sisään useampi, plus tuota mämmiä pari annosta, niin vatsa ei tykännyt. Viljat olen jättänyt melkein kokonaan pois närästyksen ja turvotuksen takia mutta vesiripulia ei ole ennen aiheuttanut. Pitää olla varovaisempi tästä eteenpäin.
Kannattaa muistaa että se, ettei pienet annokset aiheuta NÄKYVIÄ oireita, ei tarkoita että voisit syödä niitä ns turvallisesti. Vahinkoa voi tapahtua silti näkymättömissä esim hiljaisen tulehduksen muodossa. Voit ajatella itsellesi sopimattomia ruokia myrkkynä - pieni annos myrkkyä ei ehkä aiheuta näkyviä oireita, mutta myrkkyä se on silti. Parempi olla kokonaan syömättä jos jollekin ainesosalle on yliherkkä (intolerant). Huom allergia on sitten eri asia, allergian kanssa pieni altistus voi jopa auttaa sietämään ko ainesta. Allergian aiheuttajat näkyvät allergiatesteissa, intoleranssin voi käytännössä testata vain ruokavaliolla.
Joo taitaa ihan suosiolla jäädä ruisleivät sun muut tästä eteenpäin kauppaan 😄
Ap
Voi nuo kuidutkin aiheuttaa, mikäli syöt harvemmin runsaskuituista ruokaa...