Miksi gluteeni aiheuttaa mulle näppylöitä ja finnejä?
Tai en tiedä onko se gluteeni vai jonkun viljan proteiini. Olen vältellyt gluteenia vuosia, koska yhdistin siihen erinäisiä oireita kuten mahavaivoja, närästystä ja iho-oireita. Nyt olin tähystyksessä ja keliakiaa ei nyt todistetusti ole. Myöskään vilja-allergiaa ei testeissä näy. Aloitin siis taas syömään viljoja ja kas - ruokatorvi on tulessa, leukaperät pukkaa isoa finniä ja ilma kiertää mahassa. Mikä tähän voi olla syynä?
Kommentit (5)
Niin miten kauan söit viljoja ennen testejä eli oliko riittävän pitkä aika, kai sait tähän ohjeet? Jos testit on tehty asiallisesti, niin sitten kai ei auta kuin vain jatkossakin välttää viljoja. Esim. kirjassa Eroon vehnästä esitellään aknet ym. mitä jotkut saavat viljoista. Itselläni ihan ykkönen närästyksen aiheuttaja on vehnä. Siis syön jossain määrin viljoja, mutta olisin käytännössä tosi kipeä, jos söisin vehnää suuria määriä, aiheuttaa siis myös aikamoiset vatsanväänteet. Onneksi aikuinen voi itse päättää mitä syö :)
Mä oon epäillyt ihan samaa! Aina jos pystyn olemaan ilman viljaa, iho rauhoittuu. Sitten vähän leipää tai pastaa ja pam, koko leuka täynnä valtavia näppylöitä. Keliakiaa tai allergiaa ei ole. Olen epäillyt että kyseessä on vain sattumaa mutta näin käy ihan aina ja mitään muuta en ruokavaliossa tai elämässä muuta. Harmi, sillä rakastan leipää... mutta en myöskään halua paiseita kasvoihini :(.
Minulla todettiin teini-iässä vehnäallergia ja välttelin vuosikausia lähestulkoon kaikkia viljatuotteita, koska sain leivästä, puurosta yms. kamalat oireet (ihottumaa, vatsaongelmia, hengenahdistusta).
Satuin jokunen kuukausi takaperin syömään erästä ulkomailla valmistettua vehnäleipää ja kappas - ei mitään oireita. Söin siis toisen ja kolmannenkin kerran. Ei mitään oireita. Sitten ostin kotimaista leipää ja pari palaa ehdin syödö, ennen kuin alkoi kauheat vatsanväänteet ja kutina. Jotain siis eroa on ulkomaisella ja kotimaisella viljatuotteella...
Vierailija kirjoitti:
Mä oon epäillyt ihan samaa! Aina jos pystyn olemaan ilman viljaa, iho rauhoittuu. Sitten vähän leipää tai pastaa ja pam, koko leuka täynnä valtavia näppylöitä. Keliakiaa tai allergiaa ei ole. Olen epäillyt että kyseessä on vain sattumaa mutta näin käy ihan aina ja mitään muuta en ruokavaliossa tai elämässä muuta. Harmi, sillä rakastan leipää... mutta en myöskään halua paiseita kasvoihini :(.
Lisään vielä että asuinmaassani ei ole hyviä gluteenittomia leipiä lainkaan. Vain niitä vakuumiin pakattuja jotka säilyy 9kk...
Valitettavasti noita sairauksia on vaikea todeta, jos on ollut riittävän pitkään ennen tutkimuksia omaehtoisesti ilman gluteenia. 3 kuukautta taitaa olla raja.