Syötkö TALKKUNAA? Mihin sekoitat sen?
Ilmeisesti eri maakunnissa talkkunaa käytetään aivan eri tavoin.
Kommentit (24)
Kiehuvaan veteen. Talkkunasta keitetään puuro, joka syödään voisilmän ja tirripaistia kera. terveisin savolainen.
Savolaista puurotalkkunaa syön tirripaistin kanssa.
Hämäläiset ja etelän vetelät eivät tiedä tuosta herkusta mitään.
Viiliin sekoitan niin kuin jo mummo aikanaan.
Vierailija kirjoitti:
Kiehuvaan veteen. Talkkunasta keitetään puuro, joka syödään voisilmän ja tirripaistia kera. terveisin savolainen.
Savolainen olen, mutta ei koskaa ole törmännyt tuohon. Meillä päin syödään marjojen kanssa, tai piimän
Piimään sekoitan yleensä. Siihen kun vielä vähän puolukkasosetta ja ripaus sokeria, niin ai nami! Käytän myös tuomaan makua leivonnassa, esim. marjapiirakkataikinaan sopii mainiosti.
Viiliin ja eri maakunnissa talkkuna on hiukan erilaista. Syön hämäläistä talkkunaa.
Talkkuna sekoitetaan kiehuvaan suolattuun veteen ja keitetään puuroksi:
Katso kuva, Speden talkkunajuhlat
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Spede_Pasanen%2C_ta…
Vierailija kirjoitti:
Mustikkaa ja talkkunajauhoja
Ns. mustikkapöperöä
Vierailija kirjoitti:
Tilliä murotan.
Onko tämä joku sananmuunnos?
Vierailija kirjoitti:
Savolaista puurotalkkunaa syön tirripaistin kanssa.
Hämäläiset ja etelän vetelät eivät tiedä tuosta herkusta mitään.
Savolaiset läskinhotkijat voisivat pysyä poissa palstalta muka hauskoine viäntämisineen 🤮🤢
Piimään sekoitan ja lisään vähän sokeria. Hyvää! Täälläpäin kutsutaan myös piapoksi.
Käyttäjä7437 kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Savolaista puurotalkkunaa syön tirripaistin kanssa.
Hämäläiset ja etelän vetelät eivät tiedä tuosta herkusta mitään.Savolaiset läskinhotkijat voisivat pysyä poissa palstalta muka hauskoine viäntämisineen 🤮🤢
Tirripaistia ja Savolaista talkkunaa:
Ainekset • 800 g luutonta, nahatonta possun kylkiviipaletta • 1 sipuli hienonnettuna • vettä • 5 kokonaista maustepippuria • suolaa Valmistus 1. Käristä 3-4 cm:n levyisiksi leikatut kylkiviipaleet pienissä erissä rapean ruskeiksi ilman lisärasvaa pannulla. Ota lihat reikäkauhalla kattilaan.
2. Lisää sipuli, pippurit ja vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät. Keitä hiljalleen kypsäksi ja mausta suolalla.
3. Valmis tirripaisti on maukasta ja mureaa. Tarjoa Savolaisen talkkunapuuron kera.
Meillä saaristossa tirri on kala, sellainen pieni joka kelpaa lähinnä vain kissoille.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tilliä murotan.
Onko tämä joku sananmuunnos?
Ei ole. Ilomantsilainen perinneherkku, savolaiset sanovat kopratalakkunaksi.
Viili tai piimä