Voisiko joku kirjoittaa ilmastoystävällisen keittokirjan?
Siis sellaisen jossa ei käytetä tuontiaineksia juuri lainkaan, vaan luotetaan suomalaisiin raaka-aineisin ja yrtteihin.
Myös olisi hyvä olla vinkkejä siitä, miten voi itse tehdä vaikkapa kaurajauhoja. Itse jauhan ne kaurahiutaleista sauvasekoittimella tai vastaavalla, samoin kuin mantelijauhot. Siirapin teen itse kuusenkerkistä. Kaura- ja mantelimaidon voi tehdä itse myös kaurahiutaleista ja manteleista.
Toivoisin lisää tällaisia vinkkejä kirjoissa.
Kommentit (9)
https://yhteishyva.fi/ilmastoystavallinen
https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/9-arjen-suosikkiruokaa-ilmastoy…
https://www.valio.fi/ruoka/tee-hyvaa-itsellesi-ja-ilmastolle---vastuull…
https://www.valio.fi/ruoka/tee-hyvaa-itsellesi-ja-ilmastolle---vastuull…
https://mappa.fi/luettelokortti/1476 (tosin näistä joitain ihmettelen, mukana on mm. avokadoa)
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001061470.html
https://www.soppa365.fi/reseptit/wwf-suomi/ilmastoystavallista-earth-ho… (ei mikään runsaudensarvi)
https://minska.fi/blogs/artikkelit/planetaarinen-eli-ilmastoystavalline…
Joskus on julkaistu pula-ajan keittokirja. Tarkkaa nimeä en muista, mutta tuollaisesta luulisi löytyvän sopivia ohjeita.
Vierailija kirjoitti:
Joskus on julkaistu pula-ajan keittokirja. Tarkkaa nimeä en muista, mutta tuollaisesta luulisi löytyvän sopivia ohjeita.
Olin tulossa juuri kertomaan, että minulta löytyy tuollainen. Löytyi kirpputorilta.
Mikset kirjoittaisi sellaista saman tien itse?
Mä voin kirjottaa. Tässä se tulee ole hyvä.
Kasvatamme ituja, yrttejä ja kauraa läpi vuoden. Emme kasvihuoneessa koska sen lämmittämiseen tarvii energiaa, joka pilaa ilmaston ja on epäeettistä.
Niinpä kasvatamme näitä luonnontuotteita kasvimalla. Talvella siinä on omat haasteensa, mutta olemme sinnikkäitä, joskus se vielä onnistuu. Viimeistään ilmastonlämpenemisen myötä.
Näistä yrteistä ja kaurasta ja idusta jauhamme tahnamaista möhnää, joka muotoillaan palloiksi. Vaihtelun vuoksi välillä muotoilua voi vaihdella. Emme kypsennä mössöä, koska energia pilaa ilmaston ja aiheuttaa muutoksen. Ja on epäeettistä.
Vaihtelun vuoksi voimme välillä jättää yrtit vähemmälle, tai idut. Jos sellaisen enemmän salaattipainotteisen aterian haluaa, niin otamme vain idut ja yrtit, emmekä hiero niitä mössöksi. Salaatin kastikkeena toimii kivasti esim sadevesi.
Vaatii sellaista kokonaisvaltaista ymmärrystä käsittää, että samalla tavalla, kun Suomen toimet ilmastonmuutoksen eteen ovat täysin turhia, ja pelkkää harrastelua (mihin valtioilla ei pitäisi ollaa aikaa eikä resursseja kun pitäisi huolehtia valtion perustoiminnoista) niin joku kuusenkerkkäsiirapin keittely on yksilötasolla totaalisen merkityksetöntä piperrystä.
Vierailija kirjoitti:
Vaatii sellaista kokonaisvaltaista ymmärrystä käsittää, että samalla tavalla, kun Suomen toimet ilmastonmuutoksen eteen ovat täysin turhia, ja pelkkää harrastelua (mihin valtioilla ei pitäisi ollaa aikaa eikä resursseja kun pitäisi huolehtia valtion perustoiminnoista) niin joku kuusenkerkkäsiirapin keittely on yksilötasolla totaalisen merkityksetöntä piperrystä.
Vielä kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä ja viisautta vaatii ymmärtää, että omien arvojen mukainen elämä palvelee yhteistä hyvinvointia ja on tie sisäiseen rauhaan. Jollekin se voi käytännössä toisinaan olla kuusenkerkkäsiirappia.
Minulle tällainen tuo onnea, koska se vie minut lähelle luontoa ja luonnosta välittäminen, luonnon kierron mukaan eläminen on minusta välittämistä. Olen itsekin vain luontokappale, osa kokonaisuutta. En ulkopuolinen katsoja
En yhtään enää jaksa tuota ilmastovouhotusta. En o lentäny 10vuoteen, en ajele liioin autolla. Ei jää perheessä ruokaa poisheitettäväks. En osta pikamuotia.
Osani olen jo tehnyt. Muuta en jaksa miettiä.
Martoilla on hyviä ohjeita, joissa käytetään kotimaisia aineksia. Itse haluaisin oppia käyttäään villivihanneksia paremmin.