Paleface noudattaa Ayrveda-ruokavaliota
Karri Miettinen eli räppäri Paleface on kuumakalle. Siksi hän syö mieluiten miedosti maustettua kasvisruokaa, joka rauhoittaa hänen sisäistä tultaan. Karri on perehtynyt intialaiseen ayurveda-kehotyypittelyyn ja yrittää syödä sen oppien mukaisesti.
– Olin kerran vuoden verran tiukalla pitta-dieetillä ja voin paremmin kuin koskaan. Heräsin pirteämpänä, menin nukkumaan väsyneempänä ja selkäkipuni katosivat. Myös painoni putosi, Karri kertoo.
– En myöskään hermostunut niin helposti. Vaikka sukat olisivat kastuneet kylppärin lattialla, ei vituttanut niin paljon kuin yleensä, Karri nauraa.
Nykyään Karri saattaa syödä satunnaisesti lihaakin, mutta pääpaino on kasviksissa ja mahdollisimman laadukkaissa, luonnonmukaisissa raaka-aineissa.
– Syön esimerkiksi luomukanaa, jos joku valmistaa sen hyvin. Yhtenä iltana söin ravintolassa riista-aterian. Se oli erinomaista, mutta seuraavana aamuna olo oli kuin krapulassa.
Karri kuunteleekin aina kehoaan. Hänestä ruuan tarkoitus on saada voimaan ihminen hyvin, ei olla vain polttoainetta tankkiin.
– Voimme joko syödä olomme hyväksi tai itsemme hautaan. Esimerkiksi punaisen lihan tunnetaan olevan yhteydessä syöpiin. Enkä pidä siitä, kuinka elintarviketeollisuuden mainokset houkuttelevat meitä mässäilemään.
Karri suosii kasvisruokavaliota myös ekologisista syistä.
Kommentit (5)
Ayrveda on korkeasti koulutettujen suosiossa Suomessa.
Paleface vois kokeilla sitä, että ravitsee itseään vain auringolla ja hapella. Jos nyt vaikka vuosi näin ensi alkuun.
Miksi mielenterveysongelmaisissa on paljon kasvissyöjiä ja vegaaneja?
Onneksi minä pystyn syömään lihaa ilman krapulaa.
– Kasvisruokavalio on ainoa tie, jos haluamme pelastaa maailman. Hiilijalanjälki pienenee huomattavasti, jos välttää lihaa. Silti ei tarvitse olla ehdoton, vaan pari kasvisruokapäivää viikossa on parempi kuin ei mitään, Karri miettii.
Vaikka kasvisruokavaihtoehtoja tulee koko ajan lisää, valintojen tekeminen on monimutkaistunut. Nykyään pitäisi miettiä myös ruuan alkuperää ja tuotantotapaa.
– Soija ja avokadot ovat kasvikunnan tuotteita, mutta soijapeltoja varten hakataan sademetsää ja avokadojen kasvattamiseen menee valtavasti vettä. Ne myös tuodaan tänne kaukaa. Suomalaiset kauden kasvikset olisivat parempia, Karri sanoo.
– En ymmärrä, miksi lasten pitäisi juoda lehmänmaitoa, sillä se on vasikoiden ravintoa. Tai ymmärränpäs: siitä on ylituotantoa.