Miksi viinit ovat niin järkyttävän kalliita ravintoloissa?
Esim. pullo erästä viiniä maksaa Alkossa 12 euroa ja ravintolassa 49 euroa.
Ei kai sen viinipullon tarjolle tuominen plus kohtuullinen voittomarginaali oikeasti voi tarkoittaa monen kymmenen euron hinnanlisäystä verrattuna siihen mikä viinipullon hankintahinta oli ravintolalle? Viinipullollehan riittää viileänä pito ja avaaminen, toisin kuin ruoka-annoksille joiden laittamiseen menee aikaa ja vaivaa.
Kommentit (18)
Ravintolaviinit on hinnoiteltu julkisien sektorin johtohenkilöille ja poliitikoille, joiden laskun maksavat aina veronmaksajat. Tavallinen kansa tilaa viininsä Saksasta, jolloin hinta on paljon Alkoakin edukkaampi.
Kate lasketaan prosentteina. Eli jos raaka-aine maksaa vaikka 10 euroa, lasketaan x % hävikkiin ja sitten kate päälle y%. Sekä tietty verot z%. Siten hankintahinnaltaan esim. 10 euron viinipullolle tulee hintaa vaikka 40 € ja 20 euron pullolle 80 €.
Sitä voisi toki argumentoida, että eikö se 10 euron ja 20 euron viinipullo maksa suunnilleen samat seisottaa hyllyssä ja kaataa, vain hävikki ja verot ja varastosta maksettavat lainojen korot ovat suhteessa tuotteen hintaan. Mutta ei, jostain syystä näin ei ilmeisesti ajatella, vaikka pienemmällä katteella saattaisi kalliimpien viinien myynti kasvaa ja käteen jäädä enemmän rahaa.
Suomessa verotus pitää huolen ettei vaan liikaa osteta alkoholia. Samat viinit mitä meidän alkossa maksaa sen 8-12€ niin saat esim. italiassa 3-4€.
Onko ap nuori yksinkertainen nainen?
En ole ikinä tilannut viiniä ravintolassa, otan aina vettä. Mutta kauhealta kuulostaa tuo kate.
Ravintolassa on paljon kuluja. Sen viinin pitää jonkun tuoda sinne ravintolaa tukusta. Ne istuinpaikatkin maksaa, henkilökunta, lasit, tiskaaminen. Ravintolatilan vuokra on tuhansia euroja kuukaudessa.
Ajatus oli perustaa ravintola, mutta kun laskin kaikki kulut, unohdin koko jutun.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa verotus pitää huolen ettei vaan liikaa osteta alkoholia. Samat viinit mitä meidän alkossa maksaa sen 8-12€ niin saat esim. italiassa 3-4€.
Viinin verotus Suomessa on tosiaan maailman ylivoimaisesti korkeimpia (ehkä vaan Norjassa on vielä kalliimpaa?). Mutta 0,75 litran pullossa ei silti ole veroa kuin "vain" 2,87 euroa eli se ei selitä tätä ravintolaviinien kalleutta.
tyhmiltä rahat pois, eipä siinä sen kummempaa ole taustalla
Kannattaa sitten lopettaa se viinin kittaaminen, säälittävä alkoholisti.
Vierailija kirjoitti:
tyhmiltä rahat pois, eipä siinä sen kummempaa ole taustalla
Kun yleensä markkinataloudessa on hintakilpailua niin outo juttu, ettei se päde tässä viinien hinnoittelussa.
joku ehdottanut syyksi hävikkiä. hävikkiä voi sillä tavalla pienentää että valikoiman pitää pienenä, jolloin kierto on nopeampaa. kun tavara kiertää niin hävikki minimoitaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
tyhmiltä rahat pois, eipä siinä sen kummempaa ole taustalla
Kun yleensä markkinataloudessa on hintakilpailua niin outo juttu, ettei se päde tässä viinien hinnoittelussa.
Minäkin jätän usein viinin ihan vaan ostamatta ravintolassa ja juon vettä. Kotioloissa tuttavien kesken juon viiniä, mutta en ihan oikeasti halua maksaa ryöstöhintaa aivan keskinkertaisesta viinistä.
Muutenkin hintakilpailu loistaa poissaolollaan monissa jutuissa. Jokunen vuosi sitten oli kova haloo siitä, paljonko esim. hiustenleikkuun ns. täytyy maksaa, jotta voi ajatella kampaajan maksavan verot. Oma kampaajani on selvästi edullisempi kuin moni muu ja häntä on syytettykin hintojen polkemisesta. No, mitenkähän se voisi kannattaa? Hänelle ajan saa useamman päivän päähän, muille kampaajille voi usein marssia vain suoraan sisään, asiakkaita on niin vähän. Eli mitenköhän lienee mahdollista, että hänellä on alhaisemmat hinnat? Kyllä siinä varmaan jotain kieroa on taustalla on suomalaisen ensimmäinen ajatus... tai entäpä jos olisi kyse vain ihan rehellisestä hintakilpailusta!
Suomessa on palkkoihin nähden maailman kalleinta juoda alkoholia ravintoloissa. Kannattaisin mielellään pieniä yksityisiä ravintoloita mutta viinien hinnat täysin kohtuuttomat. S- ryhmällä on etuviinit järkevän hintaisia.
Mulla on aina oma viinipullo ravintolassa mukana. Menen vessakoppiin juomaan. Otan sinne mukaan ruokaa pöydästä.
Kalja maksaa alle 2€ kaupassa, pahimmillaan kympin baarissa.
Kate on sopiva.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
tyhmiltä rahat pois, eipä siinä sen kummempaa ole taustalla
Kun yleensä markkinataloudessa on hintakilpailua niin outo juttu, ettei se päde tässä viinien hinnoittelussa.
Minäkin jätän usein viinin ihan vaan ostamatta ravintolassa ja juon vettä. Kotioloissa tuttavien kesken juon viiniä, mutta en ihan oikeasti halua maksaa ryöstöhintaa aivan keskinkertaisesta viinistä.
Muutenkin hintakilpailu loistaa poissaolollaan monissa jutuissa. Jokunen vuosi sitten oli kova haloo siitä, paljonko esim. hiustenleikkuun ns. täytyy maksaa, jotta voi ajatella kampaajan maksavan verot. Oma kampaajani on selvästi edullisempi kuin moni muu ja häntä on syytettykin hintojen polkemisesta. No, mitenkähän se voisi kannattaa? Hänelle ajan saa useamman päivän päähän, muille kampaajille voi usein marssia vain suoraan sisään, asiakkaita on niin vähän. Eli mitenköhän lienee mahdollista, että hänellä on alhaisemmat hinnat? Kyllä siinä varmaan jotain kieroa on taustalla on suomalaisen ensimmäinen ajatus... tai entäpä jos olisi kyse vain ihan rehellisestä hintakilpailusta!
Verot lasketaan prosenteissa.
Jos pyydät palvelusta euron, ei vero voi olla kahta euroa.
Laki ei määrittele tukan leikkuulle alarajaa.
Hintojen polkeminen on varmaan maailman vanhin strategia, sitä voi tehdä niin kauan kuin kassa kestää.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä se voi tarkoittaa. Alkoholista ne katteet otetaan, ruoan kate on pieni johtuen juuri työvoima-ym.kustannuksista.
Pakko korjata sen verran, että ruoassa kate ei ole missään nimessä "pieni". Jos nyt oikein muistan (opiskeluista 10 vuotta ja alankin jo jätin), kate-% pitää olla yli 80, jotta kulut saadaan katettua. Alku- ja jälkiruoissa katetta enemmän, 90-95% sillä raaka-aineita kuluu vähemmän, mutta valmistukseen menee silti aikaa.
Valitettavasti ongelma ei ole ravintolassa vaan Suomen kalliissa kustannuksissa: ravintola Helsingin paraatipaikalla maksoi liiketilastaan vuokraa ~50t KUUKAUDESSA. Siitä voi laskea, monta viinipulloa pitää myydä tämän kattamiseksi, plus päälle työvoima, raaka-aineet, kiinteät kustannukset, verot, hankinnat..
Joskus nuorempana haaveilin omasta ravintolasta, mutta se jäi kun todellisuus iski päin näköä :D
Kyllä se voi tarkoittaa. Alkoholista ne katteet otetaan, ruoan kate on pieni johtuen juuri työvoima-ym.kustannuksista.