Halpoja ja terveellisiä ruokia?
Haluaisin saada ideoita superhalpoihin, mutta terveellisiin ruokiin. Perheessä on kaksi lasta ja käyn salilla, joten proteiiniakin tarvitaan suhteellisen reilusti. Mutta rahaa on muiden kulujen vuoksi niukasti, vaikka käynkin töissä.
Kommentit (14)
Pavut tomaattikastikkeessa. Kuivatut pavut ja tomaattimurska ovat edullisia, eikä lisäksi välttämättä tarvita kuin sipulia ja mausteita. Lihaakin voi laittaa sekaan, jos siltä tuntuu, mutta hinta tietenkin nousee.
Linsseistä sää hyvää ja melko edullista sekä täyttävää ruokaa. Linssit sopivat esim. kastikkeisiin (vaikkapa osa jauhelihaa, osa linssejä), salaatteihin, keittoihin jne.
Käymällä liidissä syö hyvinja terveellisesti alle 150 eur/kk/hölö
Pottuja ja kananmunia voissa ja yrttisuolassa. Lähtee nälkä.
Tsekkasin ohjelmallani n. 500 käyttämääni elintarvikkeita. Rapsiöljy on ylivoimainen ykkönen, kauraryynit kakkonen.
Tuhti linssikeitto:
3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 palsternakka
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl currya
n. 1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk tomaattimurskaa
1 tl suolaa (itse en laita välttämättä lainkaan)
100 g sulatejuustoa, Koskenlaskija on hyvää
Kuori ja kuutioi sipuli ja juurekset. Kuullota niitä öljyssä kattilassa, lisää curry ja murskattu valkosipuli. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja tomaattimurska. Kiehauta. Lisää linssit (ja suola). Keitä noin 15 minuuttia, kunnes ainekset tuntuvat kypsiltä. Lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa sekaan. Nauti vaikkapa hyvän leivän kanssa.
........................
Lihamakaronilaatikko, tee mieluiten tummasta pastasta, niin saat kuitua enemmän.
---------------
kaalilaatikko, jos vatsa kestää kaalia. Tee se sikanaudasta, rasva antaa hyvää makua
........................
Uunijuurekset ja uunilohi. Uunijuureksiin porkkanaa, lanttua, bataattia, palsternakkaa, punajuurta... mikä vain sattuu olemaan tarjouksessa.
........................
Silakkapihvit ja perunamuusi
........................
Lihapullat ja muusi
........................
Tumma pasta ja tomaatti-tonnikalakastike. Kuullota sipulia tonnikalan öljyssä, lisää tonnari ja purkki tomaattimurskaa, mausta balsamicolla, ripauksella suolaa, kapriksilla ja yrteillä
........................
Hernekeitto, tee itse kuivatuista herneistä, porkkanasta, sipulista ja sika-naudasta (jälleen: sika-nauta antaa makua paremmin kuin vähärasvainen naudan jauheliha. Minkä lisäksi se on halvempaa)
.......................
Hauduta halvoista naudan ruhonosista kastike, sipulin, porkkanan ja mausteiden kera. Keittele hiljaisella lämmöllä tai kypsytä uunissa 175 asteessa kolme tuntia, niin jo on mureaa. Tarjoile uuniperunoiden tai muusin tai uunijuureksien kera.
....................
Uunibroileri, uuniperunoiden tai riisin kera. Osta kokonainen pakastebroileri, sulata jääkaapissa pari päivää. Ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön, kuivaa. Hiero pintaan mustapippuria, suolaa, timjamia ja currya ja paista rapeapintaiseksi ja kypsäksi uunissa 200 asteessa reilun tunnin ajan. Jos jää perkuujämiä jäljelle, ota ne ja liemi talteen paistovadista ja tee niistä, nuudelista ja suikaloidusta porkkanasta ja purjosta mausteinen kana-nuudelikeitto.
.....................
Kanankoivet ja riisi
.....................
kanawokki tai kanacurry nuudelien tai riisin kera
....................
Intialainen ruoka on hyvää ja maukasta. Kokeile kasviscurrya ja dalia.
Makarooni ja tomaattimurska liidissä melkein ilmaisia
Vierailija kirjoitti:
Tuhti linssikeitto:
3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 palsternakka
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl currya
n. 1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk tomaattimurskaa
1 tl suolaa (itse en laita välttämättä lainkaan)
100 g sulatejuustoa, Koskenlaskija on hyvää
Kuori ja kuutioi sipuli ja juurekset. Kuullota niitä öljyssä kattilassa, lisää curry ja murskattu valkosipuli. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja tomaattimurska. Kiehauta. Lisää linssit (ja suola). Keitä noin 15 minuuttia, kunnes ainekset tuntuvat kypsiltä. Lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa sekaan. Nauti vaikkapa hyvän leivän kanssa.
........................
Lihamakaronilaatikko, tee mieluiten tummasta pastasta, niin saat kuitua enemmän.
---------------
kaalilaatikko, jos vatsa kestää kaalia. Tee se sikanaudasta, rasva antaa hyvää makua
........................
Uunijuurekset ja uunilohi. Uunijuureksiin porkkanaa, lanttua, bataattia, palsternakkaa, punajuurta... mikä vain sattuu olemaan tarjouksessa.
........................
Silakkapihvit ja perunamuusi
........................
Lihapullat ja muusi
........................
Tumma pasta ja tomaatti-tonnikalakastike. Kuullota sipulia tonnikalan öljyssä, lisää tonnari ja purkki tomaattimurskaa, mausta balsamicolla, ripauksella suolaa, kapriksilla ja yrteillä
........................
Hernekeitto, tee itse kuivatuista herneistä, porkkanasta, sipulista ja sika-naudasta (jälleen: sika-nauta antaa makua paremmin kuin vähärasvainen naudan jauheliha. Minkä lisäksi se on halvempaa)
.......................
Hauduta halvoista naudan ruhonosista kastike, sipulin, porkkanan ja mausteiden kera. Keittele hiljaisella lämmöllä tai kypsytä uunissa 175 asteessa kolme tuntia, niin jo on mureaa. Tarjoile uuniperunoiden tai muusin tai uunijuureksien kera.
....................
Uunibroileri, uuniperunoiden tai riisin kera. Osta kokonainen pakastebroileri, sulata jääkaapissa pari päivää. Ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön, kuivaa. Hiero pintaan mustapippuria, suolaa, timjamia ja currya ja paista rapeapintaiseksi ja kypsäksi uunissa 200 asteessa reilun tunnin ajan. Jos jää perkuujämiä jäljelle, ota ne ja liemi talteen paistovadista ja tee niistä, nuudelista ja suikaloidusta porkkanasta ja purjosta mausteinen kana-nuudelikeitto.
.....................
Kanankoivet ja riisi
.....................
kanawokki tai kanacurry nuudelien tai riisin kera
....................
Intialainen ruoka on hyvää ja maukasta. Kokeile kasviscurrya ja dalia.
Kiitos, joku viitsinyt vähän enemmän kuin vittuiluheiton
Kaikille jauhelihattomille ruoille alapeukkuja, kun av-palstalla ollaan.
Moni vastaaja huomioi vain sanan halpa ei terveellinen. Esim jauheliha ja nakit ei ole terveellisiä.
Pavut ja linssit on halpoja, proteiinipitoisia ja terveellisiä.
Vaikka perunaa haukutaan, se on oikeasti terveellistä ja halpaa.
Soijarouhe samoin. Niistä tulee hyvä perunalaatikko, kun maustaa kunnolla ja laittaa juustoraastetta sekaan.
Itse teen usein hernekeittoa, ihan kuivien herneiden liottamisesta alkaen. Heitän pari kourallista soijarouhetta mukaan tuomaan lisää proteiinia.
Beans on toast on kiva pikalounas. Terveellisempää, kun paahtoleipä on jotain muuta kuin sitä vaaleaa pullaa.
Muita suht terveellisiä ja edullisia suosimiani ruokia ovat kaalilaatikko/-pata, makaronilaatikko, erilaiset kiusaukset (mm. kinkkukiusaus syntyy alennuskinkkuleikkeleistä, peruna-sipulisekoituksesta ja 38 senttiä maksavasta ruokakermapurkista), erilaiset keitot, pastavuoat (alennuskanaa tai -tonnikalaa, makaronia, paprikaa jne.)... Jos tonnikala tökkii, teen silakkapihvejä perunamuusin kanssa.
Makaronipussi maksaa muistaakseni Lidlissä 19 senttiä, 400 g tomaattimurska 35 senttiä. (Soijarouhe)bolognese makaronin kanssa on ihan hyvää. Menee makaroni alas myös ketsupin kanssa, hätätilanteessa pelkkä suolakin käy.
Kananmuna on huikea aamupala, munakas tomaattisiivujen kanssa täyttää hyvin. Tai keitetyn kananmunan siivut Lidlin Retkieväs-ruisleivän päällä (4 leivän paketti maksaa <40 senttiä, samoin Lidlin halvin leipämargariini on <40 senttiä). Yhdelle munalle tulee hintaa 12,5 senttiä, kun kymmenen munan kenno maksaa 1,25 e (merkkinä Xtra). Kaurapuurokin on hyvää ja halpaa, mutta vaihtelu virkistää.
Teen itse pitsaa väli- ja iltapalaksi, vehnäjauhot ja hiiva eivät paljoa maksa + täytteetkin valitsen edullisemmasta päästä (alennusananaspalat, sipuli, soijarouhe, alennustonnikala, itse raastettu juusto Lidlin kolmen euron kermajuustomötikästä...). Myös itse tehdyt sämpylät ja pannukakku kuuluvat repertuaariin.
Perjantai-illan herkkuna ovat kanankoivet ja -siivet. Itse tehty marinadi on terveellisempää kun tietää ainakin mitä se sisältää. Lisäksi tumma kananliha sisältää enemmän rautaa (vrt. vaikka rintafileeseen).
Kasviscurry. Keitettyä perunaa, kukkakaalia ja kikherneitä. Joukkoon kermaa.
Kaali-ja jauheliharuoat. Herne,nakki,- ja kalakeitot.