Vähävaraiset/säästeliäät! Millaista ruokaa syötte, ja paljonko maksatte siitä per päivä/viikko/kuukausi?
Tuli mieleen tuosta erään palstalaisen viikko köyhänä -kokeilusta,
+ ajattelin, että täältä voisi saada hyviä erilaisia säästövinkkejä, joita ei ole itse tullut välttämättä ajatelleeksi.
* * *
Perusjutut, mitä itseltäni löytyy aina jääkaapista:
- 400g paketin Keijua ostan aina kuun alussa
- Fun Light -mehutiivistettä
- Halvinta ketsuppia
Esimerkkejä yksittäisistä aterioista, joita tavallisesti syön:
(Huom! Itse painotan 90%:sti halpuutta, enkä juurikaan terveyttä. Kalliimmaksi varmasti tulisi, jos lähtisi ravintoarvojen kannalta miettimään. Mutta toistaiseksi on tällainenkin ruokavalio "miehen tiellä pitänyt".)
- 4 siivua Reissumiestä, päällä esim. maksamakkaraa ja kurkkua, 0.75€/ateria
- Riisiä, halvimpia wokkivihanneksia ja esim. kalapuikkoja, 1.50€/ateria
- Nuudeleita, halvimpia wokkivihanneksia ja pari kananmunaa, 1.10€/ateria
Lisäksi ostan paljon mm. hernekeittoa, papuja, ja erilaisia alennustuotteita (kunhan alennettu tuote tulee oikeasti kilohinnaltaan halvaksi). Juu, saattaisi ehkä(?) tulla halvemmaksi tehdä itse vaikkapa makaronilaatikkoa, josta söisi sitten monta päivää, mutta minulle ei ns. "perinteinen kotiruoka" maistu ilman monipuolista salaattivalikoimaa, ja ison osan vuodesta tuorevihannekset ovat niin kalliita, että menevät heittämällä yli meikäläisen "budjetin".
Itse tosiaan pyrin syömään alle 2,5 eurolla päivässä, peruspäivä on yleensä n. 2 euron luokkaa, ja ihan supertyytyväinen olen itseeni jos saan syötyä alle 1,5 eurolla.
* * *
Mites muut?
Kommentit (16)
En juuri syö ns. tavallista ruokaa. Teen blenderillä kauden vihanneksista ja hedelmistä pirtelöitä, esim. tänä aamuna laitoin puolikkaan omenan, kokonaisen banaanin ja kolmasosan kurkusta veden kanssa sekaisin. Usein lisään juomaan ruokalusikallisen hamppuproteiinijauhetta, kympin maksava pussi kestää kuukauden.
Syön toki kuukausittain ulkona esim. pitsan tai sushia, mutta kotona en pahemmin jaksa laittaa ruokaa. Ja halvaksi tulee tehdä noita juomia.
menee ehkä hieman alle 100e/kk. (ei ainakaan yli 140e/kk jonka nostan kuukauden käyttövarana ja josta menee myös muuhun kuin ruokaan)
Pihvejä, munaa, voita, puolisen tusina eri juustoja, snellmanin kunnon paistinjauhelihaa, spagettia, erinäisiä hot sauceja ja muita creme fraicheja ja majoneeseja, uuniperunaa, uusperunaa, riisiä, halloumia, toasteja (voi paistaa halloumin kanssa´+oliiviöljy (öljy tosin vasta lopussa ettei kuumene liikaa) ja mausteet), juustofodueta. Kermaa, valkosipuliperunoita.
Tuosta saa sitten väännettyä pihviaterioita, spagettia, munakkaita, erinäisiä pikaruokia kuten tuo paistettu toast-leipä, ihan valmiita semmoisinaan kuten fondue tai jonkun muna-riisin jos ei parempaa keksi. Niijoo ja perunalaatikoita.
Ruokiin menee noin 10 €/ päivä.
Päivän aikana syön viisi kertaa ja kulutus on yhteensä jotain tämän suuntaista.
Kasviksia 800-1000g
Pastaa/riisiä 350g
Nautaa/kanaa/kalkkunaa/kalaa 700g
Tämän lisäksi pähkinöitä, raejuustoa, kananmunia.
Itse olen nyt, 5.ttä ? kesää torilla töissä. Osa palkastani tulee myymättömistä vihanneksista ja hedelmistä.
Vihannekset teen kastikkeeksi, kaikki paloiksi, kattilaan hautumaan, paljon tomaattia, sauvasekoittimella sileäksi ja pakkaseen.
Hedelmät raastan ja pilkon ja laitan jääkuutiorasioihin ja sitten pakastan purkeissa. Aamupuuroon näitä aina pari.
Vanhempani todella ahkerasti keräävät marjoja. Meillä ei kukaan tykkää viinimarjoista ja niitä tulee aina useampi 100 l. Nämä kuivatetaan ja käytän puuron seassa. Mustikat pakastan ja n 1/2 dl aamulla puuron sekaan.
Sitten itse ja äitini kerätään hirveesti nokkosia, se määrä mitä on nyt kerätty , siitä tulee ainakin 10 isoa keittoa. Meillä on vähän huono takapiha. Ei oikein tykätä käyttää sitä, joten koko takapiha on täynnä perunapeltoa, n 20 x 20 m. Vuoden perunat sieltä tulee ja joka 3.s vuosi on täynnä sipulia ja sitten taas perunaa. Se sipulimaan sato kestää 3 v.
Näistä tulee hyvä pohja. Tohon vihannespohjaan laitetaan sekaan jauhelihaa tai kanaa.
Esim tänä vuonna loppui mitä laitan puuron sekaan vappuna. Tänä vuonna oli ennätyshyvä nokkossato, meillä tullaan syömään, kun koulut alkaa, joka torstai nokkoskeittoa varmaan jouluun asti. Kun teen leivän ja keitän sekaan kananmunia, ruuan hinta 3.lle ei ylitä euroa.
Kaurahiutaleita voi syödä keittämättä,on sekä halpaa että terveellistä.Puuroa en söisikään,eri hiutaleet ovat eri makuisia.Leipää ei ole pakko ostaa,voi tehdä itse tai syödä päällisiä ilman leipää.Kananmunissa on myös hyvin laaja ravintosisältö.
Nuudeleissa on muuten todella kova kilohinta, jos vertaat tavalliseen pastaan..
Itse käytän ruokaan noin 100 - 150 € kuussa. Teen mielelläni ruokaa, joten halvalla saa hyvää ja monipuolista. Ja tällä hinnalla ei tarvitse tinkiä herkuttelusta esim. kampasimpukoiden tai jättikatkarapujen kanssa.
Naudan keittoliha on halpaa ja siitä saa hauduttamalla vaikka mitä, ragua, stroganoffia, lihakeittoa.. you name it. Kalakin tulee siedettävän hintaiseksi kun ostaa kokonaisen fisun tiskiltä. Fileointi nostaa hintaa aivan järkyttävästi.
Syön vain kaksi kertaa päivässä. Kiinnitän huomiota ravinnon biologiseen arvoon.
Kausivihanneksia, rasvaisia ruhonosia, munia, kermaa, voita, juustoa, sisäelimiä, lihaisista luista liemiä ja hyytelöitä. Juomana vettä, kahvia, teetä.
Toki syön joskus jotain muutakin, mutta tuossa nuo tärkeimmät ja arkisimmat.
Kaupoissa ruoka on kallista, siksi olen keksinyt muita väyliä ravinnon hankintaan.
Eipä juuri käsittämättömältä voisi kuulostaa, kun sanot ettet syö perinteistä kotiruokaa ilman monipuolista salaattivalikoimaa. Samaan aikaan syöt kuitenkin ateriaksi jotain reissumiestä maksamakkaralla tai kalapuikkoja, surkeimmista surkeinta evästä.
Nytkö se selvis, miksi jotkut selviävät niin vähällä rahalla kuukauden ruokalaskussa? Luin aloituksen ja oon hiukka järkyttynyt: nuudeleita, kalpuikkoja ja fun light mehua? Missä on ruoka, eihän tuollaisella elä?
Säästät heti, kun vaihdat Keijun (1,99 €) Rainbow-margariiniin (0,98 €). Ja tämä terveellisyydestä tinkimättä
https://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/vertailu-vain-kolme-margarii…
Fun light hanaveteen -> säästö 3,45 € (1 litra tiiviste)
Näillä saat jo kahden päivän ruuat "ilmaiseksi".
Minä syön päivän aikana neljä ruisleivän palaa (Retkieväs, Lidl), neljä viipaletta keittokinkkua päällä ja voita. Kahden munan munakas lounaana ja useimmiten päivällisenä linssi- tai kalakeitto, joita teen ison annoksen ja pakastan rasioihin. Rasvaton maitolitra riittää pari päivää ja lisäksi menee kahvia (Lidl, tummia papuja). Vihannekset tulee keittojen mukana, pakasteena, Lidlistä nekin. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä satunnaisesti. En ole laskenut yhteen, mutta melko halvalla pärjään.
Nostetaanpa vielä pari päivää vanhaa ketjua, näin iltasella kun saattaa olla vähän enemmän porukkaakin linjoilla.
Vierailija kirjoitti:
Nuudeleissa on muuten todella kova kilohinta, jos vertaat tavalliseen pastaan..
Tiedän, satun vain olemaan perso nuudeleille. ;p
Vierailija kirjoitti:
Eipä juuri käsittämättömältä voisi kuulostaa, kun sanot ettet syö perinteistä kotiruokaa ilman monipuolista salaattivalikoimaa. Samaan aikaan syöt kuitenkin ateriaksi jotain reissumiestä maksamakkaralla tai kalapuikkoja, surkeimmista surkeinta evästä.
Vierailija kirjoitti:
Nytkö se selvis, miksi jotkut selviävät niin vähällä rahalla kuukauden ruokalaskussa? Luin aloituksen ja oon hiukka järkyttynyt: nuudeleita, kalpuikkoja ja fun light mehua? Missä on ruoka, eihän tuollaisella elä?
Vaikka syönkin halvasti, syön aina vain sellaista ruokaa, joka maistuu minusta hyvältä.
Ja varsinkin ne kaikista halvimmat Euroshopper-nuudelit ovat minulle varsinainen "lohturuoka". <3
Mikäli söisin kalliimmin, ostaisin vain nykyisen ruokani kylkeen mm. salaattitarpeet ja raejuustoa, ruoan varsinainen pääsisältö ei muuttuisi miksikään. Vielä vähän aikaa sitten ostinkin, ja vasta n. kesän alussa vähensin ruokabudjetista parisen euroa per päivä.
Teininä omilleni muuttaessani söin jopa vuosikausia pelkkiä eineksiä, joten nykyiset syömiseni tuntuvat jopa melkein extrapanostukselta ruokapuoleen, kun syön ruokaa joka pitää valmistaa muutenkin kuin mikrossa. ;p
Vierailija kirjoitti:
Fun light hanaveteen -> säästö 3,45 € (1 litra tiiviste)
Juu, voisihan sitä tinkiä vaikka mistä, mutta itse juon mehua ruoan kanssa, koska on mielestäni "surullista" juoda ruoan kanssa jotain, mikä ei maistu miltään. Ja maito/limsa/olut/viini/mikä-ikinä on tähän minun minibudjettiini vähän turhan tyyristä. :p
ap
Vierailija kirjoitti:
Minä syön päivän aikana neljä ruisleivän palaa (Retkieväs, Lidl), neljä viipaletta keittokinkkua päällä ja voita. Kahden munan munakas lounaana ja useimmiten päivällisenä linssi- tai kalakeitto, joita teen ison annoksen ja pakastan rasioihin. Rasvaton maitolitra riittää pari päivää ja lisäksi menee kahvia (Lidl, tummia papuja). Vihannekset tulee keittojen mukana, pakasteena, Lidlistä nekin. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä satunnaisesti. En ole laskenut yhteen, mutta melko halvalla pärjään.
Mista saat kalan kalakeittoon?
T. Koyha koko kevaan lohesta haaveillut :(
Terveellistä kotiruokaa.
Kauden kasviksia ja juureksia, halvempia (ja parempia) ruhonosia pataruokiin, broileria, possua, linssejä, papuja, marjoja joka päivä, sieniä jos pihasta löytyy, munia, hedelmiä kun on 1€/kilo. Salaattia joskus, tulee vaan tosi kalliiksi. Nyt onneksi saa omasta pihasta, tomaatit vasta kukassa... Vähän leipää (ruis, täysjyvä), joskus puuroa. Kalaa (lohta) silloin kun sitä saa n 14€/kilo tai alle. Muuhun kalaan ei varaa ja silakkaa ei meillä muut syö. Kalassa on se huono puoli ettei se pidä nälkää. Lähinnä savustamme ja syömme uusien perunoiden kanssa. Jos halutaan leivonnaisia, tehdään nekin itse, samoin sämpylät. Voita tai oivariinia, hyvälaatuista oliiviöljyä - ei konerasvaa meillä! Juustot pitää olla normaalirasvaisia, ei mitään kevyt. Mielummin vähän hyvää kuin paljon huonoa.
3 hengen keskituloinen perhe, ruokiin n 10€/arkipvä.
Kiitti vinkistä, pitääpä alkaa käyttämään enemmän riisiä ja nuudeleita.
Mun ruokabudjetti just laski niin, että pitäisi selvitä 6,5e/päivä/2henkee. Mikäli saan tästä säästettyä, niin saisin maksettua puhelinlaskun opintotuesta, enkä lainasta.
Nosto!