Missä asteessa rypsiöljy syttyy palamaan?
Näinkin yksinkertainen kysymys mutta en löytänyt mistään vastausta!! Tietääkö kukaan..
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
Sovella noita:
Ruokaöljyjen leimahduspisteitä [°C]
Soijapapuöljy 220
Maissiöljy 321
Auringonkukkaöljy 320
Maapähkinäöljy 282
Pellavansiemenöljy 321
Oliiviöljy 225
Laardi 260
Kookospähkinäöljy 287
Palmuöljy 162
Leimahduspisteessä öljy ei vielä syty itsekseen palamaan vaan vaatii lisälämpöä ulkopuolelta, tai kipinän.
Kiitos tuosta, tuossakaan ei ole tarkkaa lukua rypsiöljystä mutta oisko sitten n 300?
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tuosta, tuossakaan ei ole tarkkaa lukua rypsiöljystä mutta oisko sitten n 300?
Mitä sinä tarkoitat syttymisellä palamaan? Sitäkö että öljyä kuumennetaan ja kuumennettaan kunnes se itsekseen leimahtaa tuleen niin se on yli 400 astetta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tuosta, tuossakaan ei ole tarkkaa lukua rypsiöljystä mutta oisko sitten n 300?
Mitä sinä tarkoitat syttymisellä palamaan? Sitäkö että öljyä kuumennetaan ja kuumennettaan kunnes se itsekseen leimahtaa tuleen niin se on yli 400 astetta.
Aika korkeet lukemat. Vähän helpottaa. Mutta mikäköhän on mahtanut olla syynä muutaman ruokapaikan rasvapaloihin? Olettaisin, että ravintoloissa ruuvvat friteerataan friteerauskeittimellä. No miten turvallisia nämä keittimet on? Mikä on mahdollisesti menny vikaan ja miten harvinaista kyseinen vika on, että öljy pääsee syttymään itsestään palamaan?
"Likainen" öljy on turvallisempaa. Siis käytetty öljy, jossa on epäpuhtauksia, savuaa ja käryää ennen leimahdustaan. Puhdas ei varoita.
Leimahduspisteessä öljy ei vielä syty itsekseen palamaan vaan vaatii lisälämpöä ulkopuolelta, tai kipinän.[/quote]
Ihan vain tarkennuksena vaikkakin viestiketju on jo vanhahko, leimahduspiste tarkoittaa nimenomaan sitä lämpötilaa jossa esim. Öljy syttyy palamaan ilman ulkoista sytytystä. Kun leimahduspiste on ylitetty niin palaminen vaatii enää happea ja sitä on ilmassa tarjolla. Samaan perustuu sammuttaminen tukahduttamalla eli laitetaan kansi päälle jolloin hapen saaminen loppuu tai vähintään vähenee ja levy pois päältä jolloin lämmöt laskee ajan kuluessa alle leimahduspisteen.
Sovella noita:
Ruokaöljyjen leimahduspisteitä [°C]
Soijapapuöljy 220
Maissiöljy 321
Auringonkukkaöljy 320
Maapähkinäöljy 282
Pellavansiemenöljy 321
Oliiviöljy 225
Laardi 260
Kookospähkinäöljy 287
Palmuöljy 162