Imelletystä perunalaatikosta. Voiko paistaa vastaa aatona?
Aika on aattona hieman kortilla tänä vuonna, joten mietin perunalaatikon teon ajoittamista.
Voiko imellyttää aaton-aattona ja paistaa aattona? Valmiin massan säilytys yön yli jääkaapissa.
Kommentit (12)
Mä laitan aina aatonaattona ilmeltymään yöksi ja aattona paistan
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Tottakai voi. Teen kaikki laatikot uunivalmiiksi aatonattona ja laitan jääkaappiin. Paistan osan aattona ja osan joulupäivänä
Uunillinen bataattiperunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa ja aurapunajuuripaistosta. Pitää vain katsoa sopivat vuuat. Pitkä paistoaika miedolla lämmöllä
Tuore on aina parempaa kuin lämmitetty (saati pakastettu)
Mä teen perunalaatikon seuraavasti. Keitän perunat kuorineen, kuorin kuumana, muussaan, vehnäjauhot sekaan ja imellytys. Usein lämpimän uunin 'pankolla', puilla kun muutenkin lämmitetään huushållissa. Kattila on uunin päällä yön yli, sittrn maito ja suola. Koko massa pakkaseen, ja ajoissa ennen aattoa sulamaan ja aattona paisto suoraan pöytään. Pakkasessa peruna imeltyy vielä lisää. Aina onnistunut.
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Useimmat ruust onkin lämmitettynä parempaa, pataruuat varsinkn. Mutta imelletty perunalaatikko on poikkeus, sillä lämmitettynä sen koostumus muuttuu pehmeän samettisesta kultaisesta tavalliseksi jähmäksi muusiksi.
Teen viikon pari etukäteen pakkaseen.
1. Keitän kuorineen Lapin puikulat
2. Kuorin kuumana, sekään vehnäjauhoja, muussaan
3. 55 asteeseen uuniin imeltymään n 6-10h
4.Imeltynyt mössö pakkaseen
5. Aattona, joulupäivänä ja Tapaninpäivänä syödään aina tuore paistettu laatikko. Paista edeltävänä päivänä imelletty peruna-annos sulamaan jääkaappiin, sulaneeseen mössöön sekoitetaan maito,voi ja suolaa ja paistetaan pari tuntia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Useimmat ruust onkin lämmitettynä parempaa, pataruuat varsinkn. Mutta imelletty perunalaatikko on poikkeus, sillä lämmitettynä sen koostumus muuttuu pehmeän samettisesta kultaisesta tavalliseksi jähmäksi muusiksi.
Joka maistuu paremmalta mun suuhun ainakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Useimmat ruust onkin lämmitettynä parempaa, pataruuat varsinkn. Mutta imelletty perunalaatikko on poikkeus, sillä lämmitettynä sen koostumus muuttuu pehmeän samettisesta kultaisesta tavalliseksi jähmäksi muusiksi.
Joka maistuu paremmalta mun suuhun ainakin.
No miksi sitten näet imellytyksen vaivan?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Useimmat ruust onkin lämmitettynä parempaa, pataruuat varsinkn. Mutta imelletty perunalaatikko on poikkeus, sillä lämmitettynä sen koostumus muuttuu pehmeän samettisesta kultaisesta tavalliseksi jähmäksi muusiksi.
Joka maistuu paremmalta mun suuhun ainakin.
No miksi sitten näet imellytyksen vaivan?
En aina viitsikään. Joinain vuosina imellän, joinain en. Äitini usein pyytää minua tekemään imellettyä, silloin tietysti teen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei lämmitetty laatikko ole ollenkaan sama kuin juuri uunista otettu.
Ai jaa. Mun mielestä lämmitetty on jopa parempaa kuin just uunista vedetty. Pätee moniin ruokiin, keittoihin erityisesti. Jään odottamaan alapeukkusadetta :D
Useimmat ruust onkin lämmitettynä parempaa, pataruuat varsinkn. Mutta imelletty perunalaatikko on poikkeus, sillä lämmitettynä sen koostumus muuttuu pehmeän samettisesta kultaisesta tavalliseksi jähmäksi muusiksi.
Joka maistuu paremmalta mun suuhun ainakin.
No miksi sitten näet imellytyksen vaivan?
Oikea ruoka vai litkulisäke!
Perinteinen imelletty perunalaatikko on tukevaa kiinteää haarukkaruokaa, siis oikea ruokaa ja siitä tultiin kylläiseksi. Se oli usein pääruokaa siihen jotain lisukkeeksi.
Nykyisin on tapana valmistaa imelletty perunalaatikko halparvoiseksi lisukkeeksi, löysäksi litkuksi ja sillä ei juurikaan vatsaa saa täyteen ja oloa kylläiseksi. No... sopiihan se sentään joulupöytään erityisesti litkulisäkkeeksi, mutta ruoaksi siitä litkusta ei ole.
Jos imellytyksen jälkeen paistat, niin säilyyhän se paistettu laatikko yön yli, lämmität vain aattona?