miten saan basilikan pysymään hengissä?
Lehdet kuivuu ja pelkään että se kuolee.
Menee sitten hukille tuokin kun piti laittaa mausteeksi ruokaan.
Kommentit (11)
Aika hankalaa on. Paras vaan käyttää nopeasti ruuanvalmistukseen. Toinen vaikea on korianteri, minulla se on nuukahtanut kesälläkin muutamassa päivässä, vaikka vaihdoin sen muovipurkista kukkapurkkiin :(
Kun kasvatat basilikan itse siemenistä, se säilyy paremmin. Riittävästi lämpöä ja valoa, vähemmän vettä. Ensin ruukkuun kymmenisen siementä, sitten kun alkavat kasvaa, voi harventaa. Harvennusjätteet tietty käytetään ruuaksi.
Ostin sellaisen suunnilleen ämpärin kokoisen keittiöpuutarhan, jossa on paikat neljälle yrttiruukulle, pohjalle laitetaan vettä ja purkin keskellä on led-lamppu. Purkki on ympäröity muovipleksillä lämmön säilyttämiseksi, vain yläosa on avoin. Basilika kasvaa siellä oikein hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Ostin sellaisen suunnilleen ämpärin kokoisen keittiöpuutarhan, jossa on paikat neljälle yrttiruukulle, pohjalle laitetaan vettä ja purkin keskellä on led-lamppu. Purkki on ympäröity muovipleksillä lämmön säilyttämiseksi, vain yläosa on avoin. Basilika kasvaa siellä oikein hyvin.
Mulla on samanlainen, pysyy tosiaan hyvänä ja kasvaa ulos yläosan reiästä. Kannattaa hankkia jos käyttää paljon yrttejä.
Pakkasilla pakkaan basilikan kaupassa kukkapapereihin. Basilika ottaa sen kylmän niin helposti. Sitten lämmin, vedoton paikka ja vettä. Kyllä se silloin pysyy hengissä. Nytkin on viikon vanha ja hyvin kukoistaa.
Annat tekohengitystä ja hoet "Stay with me, stay with me!" ja "Don't you dare to leave me". Tarvittaesa asetat defibrillaattorin oikeaan kohtaan, nyökäät avustavalle hoitajalle huutaen "clear!" ja koetat saada eloa yrttiin.
Basilika ei saa saada kylmää matkalla kotiin.
Erityisen tärkeää on kuitenkin, ettei se koskaan saa kuivua. Itsellä säilyy hyvin, kun nostan sen omassa ruukussaan suurempaan astiaan, jossa on aina vettä pohjalla. Pysyy oikein hyvänä monta viikkoa.
Meillä kaupasta ostettu basilika menestyy oikein hyvin, kun sen laittaa omassa ruukussaan esim. keittiön tasolle valoisaan paikkaan ja alle jälkiruokakulhon, jonka täyttää vedellä. Kun kasvi ei ole kaupassa saanut vettä, se imaisee sitä kotiin tuotuna runsaasti.
Vaikka itse kasvattaisikin niin se vaatii todella tasaiseen lämpöä. Esim. ikkunalla öisin voi tulla liian viileää.
Aika vaikeata. Se on hyvin lämpöä rakastava kasvi, ja kun tuot sen kaupasta kotiin, se saa jo matkalla kylmää-> kuolla kupsahtaa parissa päivässä. Se pitäisi kasvatella lampun alla kasvihuonemaisissa olosuhteissa, jos meinaa että se pidempään pärjäisi. Ei liene vaivan väärti, parempi käyttää nopeasti.