Kuinka opetan vauvan 8kk syömään karkeampaa ruokaa?!
Teen itse vauvalle kaikki soseet. Tähän asti olen joskus antanut vauvalle ison palan raakaa porkkanaa, jota on saanut jäytää. Nyt hänellä on kuitenkin jo hampaita ja saa porkkanasta aivan pieniä paloja. Sillä kertaa kun huomasin asian, niin pian yskiskeli jo porkkanan palaa enkä sen koomin ole uskaltanut antaa mitään vastaavaa tukehtumisvaaran vuoksi.
Syö aivan perus elovena kaurahiutaleista tehtyä puuroa ilman, että sitä mitenkään hienonnan.
Uskallanko antaa esim. leipää tai vielä porkkanaa? Olisiko parempi olla tuoretta leipää vai esim. kuivattaa joku kantapala? Entä porkkana ja muut vihannekset esim. kukkakaali, kypsennänkö hieman vai uskaltaako tuon kakomiskerran jälkeen vielä antaa?
Olen ihan hukassa :(
Kommentit (11)
Meillä karkeampi alkoi uppoamaan vasta lähempänä 1vuoden ikää sormiruuan kautta. Ei maistunut enää purkkisoseet eikä itse tehdytkään, niin aloin sitten keittelemään porkkanaa, perunaa, kesäkurpitsaa ym todella pehmeäksi pieniksi paloiksi, joita muksu sai sitten itse sormin syödä. Näillä mentiin pari viikkoa, kunnes otin mukaan muksun 8kk ja 1-3v purkkiruuat, pehmeimmistä aloittaen :) Nyt meillä syödään ihan kaikkea, paitsi piltti ja bona purkkiruuat on jotenkin niin kökkösiä, tai siis ne palat jotenkin oudon kovia että niitä ei suostu syömään, mutta muuten kaikki uppoaa.
Jos olet soseuttanut sauvasekoittimella tmv niin tee soseet haarukalla. Jos syö hyvin niin jätä seuraavalla kerralla hieman karkeammaksi ja anna tottua pikkuhiljaa. Annoin tuossa iässä olla perunoissa aika isoja paakkuja (isompia kuin kaurapuurossa on) ja syödä leipää itse, en ihan pehmeitä.
Ei kai se auta kuin ruveta yrittämään, vaikka niin pelotti se kakominen... :(
-Ap
Lapset ovat yksilöllisiä. Jotkut herkempiä oksentelemaan ja kakomaan kökkäreruuan kanssa alkuun. Etene pikkuhiljaa, en näe kyllä syytä, että jos lapsella ei ole kuin etuhampaat, niin pitäisi osata suussa hienontaa ikenillä ne kovat kökkäreet. Hampaiden puhkeaminenkin kun on yksilöllistä, meillä ei edelleenkään ole alhaalla kuin kaksi ja ylhäällä neljä hammasta vaikka ikää taaperolla on jo 1,5 kk!, ei niilä juuri syödä karkeaa ruokaa.
Minä olen kanssa sillä linjalla, että edetään lapsen tahtisesti. Hyvä on kyllä antaa niitä kovia paloja jyystettäväksi, esim. omenaa, porkkanaa, leipää. Lapsen on hyvä itse tutustua kädessä pitämällä esim. tummaa ruisleipää suutuntumaan, samalla kivasti kutiavia ikeniä helpottaa.
Mutta kun juurikin tällaisen kypsentämättömän kovan porkkanan minimaalisen palan jälkeen alkoi yskimään! Hampaita on tällä hetkellä kaksi alhaalla ja toinen ylä etuhammas alkaa olemaan kunnolla puhki.
[quote author="Vierailija" time="15.04.2013 klo 20:32"]
Minä olen kanssa sillä linjalla, että edetään lapsen tahtisesti. Hyvä on kyllä antaa niitä kovia paloja jyystettäväksi, esim. omenaa, porkkanaa, leipää. Lapsen on hyvä itse tutustua kädessä pitämällä esim. tummaa ruisleipää suutuntumaan, samalla kivasti kutiavia ikeniä helpottaa.
[/quote]
Anna turvallisia sormiruokia. Banaania, keitettyä perunaa, kuoretonta kurkkua yms. Me annettiin myös vähäsuolaista leipää, pastaa, mandariinin hedelmälihaa ja vesimelonia. Kaikkein yleisin tukehtumisruoka on nakki ja lihat, sillä ne ovat joustavia ja takertuvia.
Kakomisrefleksi on vauvoilla todella edessä. Se ehkäisee tukehtumista, kun jo tosi edessä tulee kakomisrefleksi. Ja vauvan kannattaa antaa opetella syömään oikeaa ruokaa, ettei myöhemmin taaperona hotkaise liian herkästi ruokaa, kun refleksi on jo mennyt taaemmaksi nielua.
Tärkeintä on, että aikuinen aina valvoo ruokailua, ettei vaaratilanteita pääse syntymään, tai jos syntyy, niin osaa laittaa vauvan omien reisiensä päälle ja läppäistä selkää.
me ollaan annettu lapselle jo aika pienenä sellaisia maissi naksuja mitkä on vauvoille tarkoitettu,siitä saa hyvin kiinni,pystyy haukkaamaan ja suussa sulaa ihan hötöksi jos ei ymmärrä rouskutella sitä,meidänkin lapsi öykki ja kakoi kun vaihdettiin vanhemmalle tarkoitettuihin purkkiruokiin,niitä kun hieman alkuun litskasi pienemmäksi alkoi karkeampikin ruoka maistua,mutta turha kiirehtiä, pikkuhiljaa kannattaa edetä,pääasia että lapsi syö kunnolla vaikka sitten hienompaa ruokaa.
Mun lapsi sai omenasta palan kurkkuun samassa iässä. Meni siniseksi ja lähti ambulansssilla sairaalaan. En ymmärrä miksi piti minunkin mennä antamaan jotain sellaista. Seuraavan kerran sai omenaa isona palana kun oli hampaita jo suussa oikein kunnolla.
Kannattaisiko siis laittaa nuo ruoat aivan pienen pieniksi palaoiksi esim. lautaselle vai antaa itse purra paloja vaikkapa banaanista?
Meidän vauva kun välillä kiskoo hampaiden välissä esim. puruleluja ja nyt pelottaa, että jos antaa jonkin pehmeän banaanin, niin se työntää sen syvälle suuhun ja saa painettua siitä ison palan suuhunsa.
-Ap
Me ollaan annettu kasviksia keitettyinä/höyrytettynä (parsakaalin nuppuja, porkkanaa, perunaa, kesäkurpitsaa...), sitten kurkusta ja päärynästä ohuita tikkuja, ja omenaa raasteena. Meilläkin esikoinen meinasi tukehtua omenanpalaan, joten tälle nuoremmalle annettu tosiaan raasteena.
Minun lapseni ei suostunut syömään mitään karkeaa siihen aikaan, kun olisi muka pitänyt sellaiseen totutella. Siinä sitten sen kanssa tuskailin. Tuon kokemuksen jälkeen tein sen päätöksen, että lapsi saa oppia asiat juuri omaan tahtiinsa. Mitä sitä kiirehtimään. Otin tuon opetuksena itselleni. Ei ole mikään pakko syödä kokkareruokaa. Kyllä se kumminkin sitä joskus syö. Samoin menettelin sitten kuivaksiopettelussa jne.
Koulussa alkaa vasta se aika, että on pakko oppia tietyssa ajassa.