Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Saiko raskaana ollessa syödä feta-juustoa?

21.01.2007 |

En nyt ihan muista mitä saa ja mitä ei saa syödä, ni kertokaapa pitääkö mun pidättäytyä mun herkusta!!??

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Fetaa voi syödä, jos vain varmistaa, että se on tehty pastöroidusta maidosta. Esimerkiksi Apetitilla vain osa Fetoista on pastöroidusta maidosta, joten kannattaa tsekata tuoteselosteet tarkasti. Lempifetastasi joudut ehkä luopumaan.



t. Juska

Vierailija
2/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

oon varmaan kaikkien paheksuma odottaja kun en oo koskaan sen enempää miettiny mitä suuhuni raskaana ollessa laitan. Fetaa ja tuorejuustoa on tullu syötyä jonkun verran, en ees muista mitkä kaikki oli mukamas kiellettyjä. En kuitenkaan syö mitään raakaa kalaa (en edes graavattua), yleensäkään mitään raakaa lihaa, enkä mitään muutakaan mitään kovin " eksoottisia" ruokia, ihan tavallisia paistettuja tai uunissa haudutettuja ruokia. En jaksa hysterisoida kaikesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Valion fetat ja Patros ovat pastöroidusta maidosta tehtyjä.

Vierailija
4/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toivottavasti et yritä sanoa kirjoituksellasi, että pieni määrä pastoroimattomia tuotteita ja muuta kiellettyä on ihan ok. Tiedätkö, että voit saada lapsellesi aikaan peruuttamatonta tuhoa jo ihan pienellä määrällä saastunutta ruokaa?

Vierailija
5/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kääk, uskaltaako täällä edes myöntää.. Jokainen saa itse päättää mitä syö, enkä yritä nyt sanoa mitä kenenkin pitäis tai ei pitäis syödä.



Itse oon vedellyt kaikki mahdolliset: fetat, graavilohet ja sushit (ne tosin ilman lihaa tai kalaa, vaan vihanneksia) kaikki syöty. Ja Aurajuustot. Ainut kriteeri että kaikki on ollut puhdasta ja tuoretta, en oo syönyt kun samana päivänä kun oon ostanut/valmistanut.. Mutta varmaan tästä hirttotuomion saa, uskalsinpas silti kertoa.



Tupakasta ja alkoholista ehdoton nollalinja.







Vierailija
6/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse kyllä suhtaudun vakavasti listeriaan, koska se voi aiheuttaa keskenmenon. Äidille siis sinänsä listeriasta ei ole haittaa, mutta sikiö voi kuolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/15 |
21.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

pals:


Kääk, uskaltaako täällä edes myöntää.. Jokainen saa itse päättää mitä syö, enkä yritä nyt sanoa mitä kenenkin pitäis tai ei pitäis syödä.

Itse oon vedellyt kaikki mahdolliset: fetat, graavilohet ja sushit (ne tosin ilman lihaa tai kalaa, vaan vihanneksia) kaikki syöty. Ja Aurajuustot. Ainut kriteeri että kaikki on ollut puhdasta ja tuoretta, en oo syönyt kun samana päivänä kun oon ostanut/valmistanut.. Mutta varmaan tästä hirttotuomion saa, uskalsinpas silti kertoa.

Tupakasta ja alkoholista ehdoton nollalinja.

mun varmaan kivitetään täällä kanssa, mutta allekirjoitan joka sanan tekstistäsi, paitsi että en tykkää sushista, jonka vuoksi sitä en ole ikinä syönyt. (täällä ei kyl kannattais myöntää elävänsä normaalia elämää raskausaikana...)

Vierailija
8/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

puhu toisten puolesta enkä yllytä ketään syömään mitään, oli kiellettyä tai ei. Sanoin vain oman mielipiteeni ja kantani asiaan ;) En ole muuttanut ruokavaliotani raskauden takia.



Ja se feta jota olen syönyt tähän asti ja tästä eteenpäin, on Pirkan ja juuri teitä varten ;) kävin purkin kyljestä tarkistamassa, niin on tehty pastöroidusta lehmänmaidosta. Aamen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

haluaisin kuitenkin antaa yhden vinkin: Käyttäkää hyvät ihmiset vain kotimaisia elintarvikkeita! Sillä minimoi kaikki riskit jo tosi pieneen. Meillä on tosi tiukat laatukriteerit ja elintarvikkeiden turvallisuutta valvotaan, toista on monissa muissa maissa.

Vierailija
10/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta graavilohta ei kannata kyllä syödä yhtään. Ennen joulua tehtiin tutkimus jossa todettiin, että todella suuressa osassa oli listeriabakteereita. Muistaako joku tarkkaa lukua, oliko se lähes puolen valmistajan kaloissa?

Tuutupii:


haluaisin kuitenkin antaa yhden vinkin: Käyttäkää hyvät ihmiset vain kotimaisia elintarvikkeita! Sillä minimoi kaikki riskit jo tosi pieneen. Meillä on tosi tiukat laatukriteerit ja elintarvikkeiden turvallisuutta valvotaan, toista on monissa muissa maissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset


Tulee tässä http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;9878;10024;10156;10165;… Tuolta Espoon sivuilta löysin alkuaikana muutenkin huomattavasti enemmän tietoa kuin esim Helsingin vastaavilta..

Mammis

tane74:


En nyt ihan muista mitä saa ja mitä ei saa syödä, ni kertokaapa pitääkö mun pidättäytyä mun herkusta!!??

Vierailija
12/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syön fetaa ja tuorejuustoja (Valion pastöroidut). En syö mitään raakaa kalaa tai lihaa. Kasvikset ja hdelmät kuorin ja pesen. Homejuustot jätin suosiolla (raakana siis, kuumennettuna käytän), kun ei niitä voi kylmiltään varmuudella nauttia. Kaikki tavalliset suomalaiset juustot (edamit ym) menee hyvällä ruokahalulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset




" Helsingin yliopisto

Viestintäosasto

27.10.2006



Väitös listeria-bakteerista kalatuotantoketjussa





Elintarvikkeiden välityksellä leviävä Listeria monocytogenes -bakteeri on

kuluttajille terveysriski, sillä se voi aiheuttaa ihmiselle vakavan

taudin, listerioosin. DI Hanna Miettinen tutki Helsingin yliopistossa

tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan L. monocytogenes -bakteerin

esiintymistä kalatuotantoketjussa. Hän havaitsi bakteerisaastutuksen

lähteiksi sekä raaka-aineina käytetyt kalat että tuotantoympäristöt.





Miettinen havaitsi, että eri kalankasvattamoista peräisin olevissa

kirjolohista keskimäärin 9 prosentissa oli L. monocytogenes -bakteereita.

Bakteerin esiintyminen tosin vaihteli eri kasvattamojen välillä

huomattavasti: joistakin bakteeria ei löytynyt lainkaan, kun taas toisen

kasvattamon kaloista 75 prosentissa oli bakteeria. Listeria-bakteereita

löydettiin lähes yksinomaan kalojen kiduksista ja vain satunnaisesti

nahasta tai sisälmyksistä. Miettisen mukaan kidusten poistoon tai

eristämiseen pitäisikin jatkossa kiinnittää huomiota bakteerin leviämisen

estämiseksi.





Miettinen tutki tarkemmin yhtä kalankasvattamoista, ja havaitsi

pääasialliseksi bakteerien lähteeksi läheiset joki- ja purovedet sekä muut

ympäristön valumavedet. Sateinen sää lisäsi todennäköisyyttä löytää L.

monocytogenes -bakteereita kasvattamolta. Miettisen mukaan kyseinen

kalankasvattamo ei levittänyt bakteeria, vaan pikemminkin kärsi

ympäristöstä peräisin olevasta saastutuksesta.





Listeria monocytogenes -bakteereita löytyi myös kalanjalostamoista:

kolmanneksesta tutkituista 23 jalostamosta bakteeria löytyi ainakin

satunnaisesti myös puhdistetuilta pinnoilta. Jonkin Listeria-lajin

löytyminen tuotantopinnoista indikoi kohonnutta todennäköisyyttä löytää

bakteeria myös kyseisen yrityksen kalatuotteista. L. monocytogenes

-bakteeria löytyi 0-20 prosentista eri kalavalmistuotteista.





Pastoröinti tuhoaa bakteerit mädistä





Miettinen löysi L. monocytogenes -bakteereita myös 5 prosentista kaupan

hyllyillä tarjolla olevasta suomalaisten kalalajien mädeistä. Bakteereita

löytyi 18 prosentista tuoreena ostetusta mädistä, mikä oli huomattavasti

useammin kuin pakasteena tai pakasteesta sulatettuna ostetusta mädistä,

josta vain 1 prosentista löytyi bakteereita. Miettinen havaitsi myös, että

mädin pastörointi 10 minuutin ajan 62 tai 65 Celsius-asteessa tuhosi

listeria-bakteerit mädistä. Pastöroitu ja vakuumiin pakattu kirjolohenmäti

säilyi sekä mikrobiologiselta että aistinvaraisesti arvioidulta laadultaan

hyvänä kuuden kuukauden ajan, kun sitä säilytettiin 3 Celsius-asteessa.





Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama listerioosi-tauti tarttuu

yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Alttiita taudille ovat raskaana

olevat, vastasyntyneet, vanhukset sekä henkilöt, joiden vastustuskyky on

heikentynyt. Terveelle aikuiselle ruoan sisältämä korkea L. monocytogenes

-pitoisuus aiheuttaa tavanomaisia ruokamyrkytysoireita. Bakteeri on

elintarviketuotannon kannalta ongelmallinen, koska sitä esiintyy yleisesti

ympäristössä ja se sietää hyvin erilaisia ääriolosuhteita.





DI Hanna Miettisen väitöskirja " Listeria monocytogenes in fish farming and

processing" (Listeria monocytogenes kalan kasvatuksessa ja

prosessoinnissa) tarkastetaan Helsingin yliopiston

eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa 11.11.2006 kello 10.

Väitöstilaisuus järjestetään Porthanian salissa PIII (Yliopistonkatu 3).





Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja se tulee luettavaksi E-thesis

-palveluun:http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/elint/vk/miettinen/





Väittelijän yhteystiedot:

Hanna Miettinen

p. 040 726 0569

sähköposti: hanna.miettinen@vtt.fi

"









Vierailija
14/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

En nyt muista mitenkään tarkasti, mutta ne tutkimukset joulun alla olivat niistä pakatuista kaloista. Tarkennettakoon, että itse syömäni synnit olivat tuoreesta loohifileestä itse graavattuja, noihin vakuumipakkauksiin en ole kajonnut. Mutta sama kai se..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/15 |
22.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta vastauksen kysymykseeni sain eli saan syödä lempparifetaani, nam! Kiitos myös sulle, joka laitoit sen Espoon kaupungin tekemän listan kielletyistä ruoka-aineista. Itse pyrin nuodattamaan ohjeita, lapseni parhaaksi, mutta sehän on jokaisen oma asia miten näihin suhtautuu!!! Eli jokainen tavallaan ja siihen ei ole muiden puuttuminen. Toivotan kaikille ihanaa odotusaikaa!!!