Missä välissä te teette jouluruuat?
Meillä on kolme pientä lasta, mies töissä aamuvuoroissa aattoon asti ja minä taas olen ennen aattoa kolmena peräkkäisenä päivänä iltavuorossa 12-20.
Missä ihmeen välissä teen jouluruuat, siis sellaiset mitkä tehdään jo ennakkoon? Miten te muut asiat hoidatte?
Sillit ja maksapateethan voi valmistaa ennakkoon, mutta kuinka ennakkoon? Kauanko sillit säilyy? Voisiko maksapateen pakastaa ja ottaa sulamaan aattoaamuna?
Pitäisiköhän turvautua tänä jouluna kaupan valmistrosolliin, niin pääsee helpommalla...
Oikeasti, mulla on useampi joulu ollu silleen, että oon ollu äitiylomalla tai muuten saanu vapaita ennen aattoa ja olen siis tottunu järkkäileen ite kaikki ruuat jouluksi.
Kauanko marjajäädyke säilyy hyvänä pakastimessa? Voisiko sen tehdä jo alkuviikosta pakkaseen?
TYkkään laitella ruokia ja jälkiruokia ja kakkuja, mutta oon ihan uusavuton tai jotain näissä säilyvyysasioissa ym? Neuvoja siis kaipailen.
Kommentit (12)
Niitä vähän tuunaa niin hyvä tulee. Kinkkua meillä ei ole koskaan paistettu, kun ei lapset syö ja ollaan syöty joulupäivä ja tapani muualla.
Missä ihmeen välissä teen jouluruuat, siis sellaiset mitkä tehdään jo ennakkoon? Miten te muut asiat hoidatte?
Laatikot olen tehnyt valmiiksi pakastimeen jo 3-4viikkoa sitten.
Uudet perunat meni pakastimeen jo kesällä.
Kalajutut teen 1-2 vrk ennen aattoa. Riippuen mitä olen tekemässä. Mäti sitten vasta aattona.
Rosollin ainekset keitän aatonaattona ja pilkon ne ja saavat olla yön yli makuuntumassa.
Kakkuja leivon pakastimeen ajoissa.
Kauanko marjajäädyke säilyy hyvänä pakastimessa? Voisiko sen tehdä jo alkuviikosta pakkaseen?
Moni jäädyke säilyy pakastimessa hyvin ja voi tehdä etukäteen.
Suunnittelu ja jaksotus niin hommat sujuu.
Aatonaattona paistetaan kinkku ja kalkkunaa. Aattöyöksi menee iso kinkku uuniin.
Muut liharuoat teen etukäteen valmiiksi pakastimeen. Paitsi siäfileen. Sen aattona. Tulee äkkiä.
Missä ihmeen välissä teen jouluruuat, siis sellaiset mitkä tehdään jo ennakkoon? Miten te muut asiat hoidatte?
Laatikot olen tehnyt valmiiksi pakastimeen jo 3-4viikkoa sitten.
Uudet perunat meni pakastimeen jo kesällä.Kalajutut teen 1-2 vrk ennen aattoa. Riippuen mitä olen tekemässä. Mäti sitten vasta aattona.
Rosollin ainekset keitän aatonaattona ja pilkon ne ja saavat olla yön yli makuuntumassa.
Kakkuja leivon pakastimeen ajoissa.
Kauanko marjajäädyke säilyy hyvänä pakastimessa? Voisiko sen tehdä jo alkuviikosta pakkaseen?
Moni jäädyke säilyy pakastimessa hyvin ja voi tehdä etukäteen.
Suunnittelu ja jaksotus niin hommat sujuu.
Aatonaattona paistetaan kinkku ja kalkkunaa. Aattöyöksi menee iso kinkku uuniin.
Muut liharuoat teen etukäteen valmiiksi pakastimeen. Paitsi siäfileen. Sen aattona. Tulee äkkiä.
Riisipuuro tulee siinä aattoaamuna samalla, kun kinkun kuorrutus. Ja jälkiruoant teen aatonaattona. Meillä se on mausteinen glögitorttu tai/ja pannacotta.
Meillä on ollut parina jouluna uunijuureksia, savukalaa, kalkkunarulla, vihersalaattia, konvehteja (vähän parempi) juustolautanen, karpalojäädykkettä. Kaikki ovat saaneet mahan täyteen ja hyvän mielen. Eikä me edes tykätä laatikoista, kinkusta tai sillistä.
Vaikken itse maksapateeta syö, niin pakastaminen ei tiettävästi tee pateelle hyvää... Jääkaapissa säilyy varmasti useita päiviä hyvänä.
aatonaattona. Aatona keittelen vaan perunat ja teen kastikkeen. Helppoa ja simppeliä:)
Aikaisemmin tehdään tietysti tortut ja piparit.
kun ei meillä kukaan joulua vietä.
Kinkku paistetaan aaton vastaisena yönä. Laatikot paistan aattona, samoin lihapaistin. Kaikki mahtuvat samalla kertaa leivinuuniin. Joululeipä tulee kaupasta, samoin jälkiruoka joka on tyyliin suklaata. Muut jää syömättä, on testattu. Salaatit yms. muut ruokahässäkät tehdään aattona miehen kanssa yhdessä, 4 lasta katsoo jotain uutta dvd:tä sen aikaa.
Töitä teen koko joluviikon 8-17. Perjantaina toivon ehtiväni kauppaan klo 17 jälkeen ja toivon että siellä on myös jotain myytävää jäljellä.
Helppoa enkä ota stressiä.
etukätee pakkaseen pitkin joulukuuta kaiken mitä voi pakastaa
edelliseen päivään jää karjalanpaistin lykkääminen uuniin, no se vie aikaa mutta ei huomiota
rosollin kokoaminen, saatan keittää porkkanat jo ed. päivänä jääkaappiin, punajuurta ostan valmiina kuutiona ja sipulin saa äkkiä murskaksi koneella
riisipuuron haudutus, myöskin vie aikaa muttei vaivaa
pakkasesta sitten uuniin sulamaan laatikot ja lihapullat
kalaa meillä ei syödä eikä jälkiruokaa kaivata ja kinkku on uunissa yön, aattoaamuna kuorrutus
Mä perinteisesti teen laatikot raakana pakkaseen jo pikkujouluna. Aattona ei tarvi sitten kuin lykätä kinkun jäljiltä lämpimään uuniin.
Rosollikasvikset ja kananmunat voi ainakin keittää valmiiksi edellisenä päivänä, rosollikin paranee yön yli maustuttuaan.
Mieti toisin päin: mikä kaikki on pakko jättää aattoon, mitä ei voi valmistella etukäteen?
..kun kerran on aamuvuoroissa jouluviikolla?
Jos ei, laske rimaa ja osta valmista.
Tai kutsukaa itsenne mummolaan jouluksi ;).
jääkaappiin odottamaan. Alkupalat teen edellisenä päivänä. Jälkkäriksi meillä on joka vuosi ollut jonkunlaista jäädykettä ja se säilyy monta viikkoakin pakkasessa hyvänä. Monet kakut voi pakastaa, joku sanoo, että niistä tulee silloin parempiakin, koristelun hoitaa vain aattona.
Mä pyrin siihen ettei mun tarvii tehdä aattona oikein mitään. Laittaa ruokaa lämpiämään ja esille, kattaa pöytä ja sitä luokkaa. Mies hoitaa yleensä aamupuuronkin keittämisen. Mutta älä ihmeessä ota stressiä, hyvin voit ostaa kaupastakin.
Laitan silloin porkkana- ja lanttulaatikon, karjalanpaistin hirvenpaistista ja porsaan kasslerista, sekä lihapullat hirven- ja naudan jauhelihasta. Lisäksi laitan perunalaatikon alulle, eli se saa imeltyä yön yli. Paistan sen sitten aattona.
Lisäksi lapset purkavat jännitystään pipareiden ja torttujen leipomisella.
Mies tekee kalajuttuja ja rosollin.
Toki noita voisi tehdä pakkaseenkin aiemmin, mutta jotenkin tykkään noista ruoanlaittotalkoista.
Kinkku paistetaan yöllä ja perinteisesti noustaan aamulla aikaisin miehen kanssa sitä hössöttämään uunista ja kuorruttamaan. Sen jälkeen mennään vielä peiton alle leikkimään.