Ennenvanhaan Suomessa syötiin hasselpähkinöitä ja ankkoja
Peura oli myös ruokalistalla. Silloin oli paljon lämpimämpää. Nykyään pähkinä kasvaa enää lähinnä lounais-suomessa ja Ahvenanmaalla, koska ilmasto kylmentynyt keski-ajan lämpökaudesta, ja sitä ennen oli lämmintä 9000 vuotta sitten. Silloin pyydystettiin paljon myös hylkeitä.
Kommentit (12)
Joo ja syötiin joutsenia ja muita lintuja sekä paljon enemmän kalaa sekä luonnonkasveja.
Vierailija kirjoitti:
Joo ja syötiin joutsenia ja muita lintuja sekä paljon enemmän kalaa sekä luonnonkasveja.
Ei syöty joutsenia koska viime vuosisadoilta siitä on kuvauksia että se liha on karmivan makuista. Mutta muut totta.
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Vierailija kirjoitti:
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Ankkaa ei kutsuta sorsaksi, eikä koiraa kutsuta sudeksi.
Ankka (Anas platyrhynchos f. domestica) on sinisorsan kesytetty, kotieläimeksi jalostettu muoto.
Vierailija kirjoitti:
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Oli lämmintä. Atlanttinen lämpökausi on lämpimin ja kostein holoseenin kausi Euroopan pohjoisosissa. Jääkauden päätyttyä ilmasto alkoi noin 9 000 vuotta sitten lämmetä nopeasti nykyistä lämpimämmäksi, kosteaksi ja mereiseksi. Keskilämpötila oli atlanttisella kaudella 0,52 astetta nykyistä korkeampi. Keski-Suomeen levisi jaloja lehtipuita. Itämerta vastasi tuolloin Litorinameri. Noin 6200 eaa. ilmasto viileni ja kuivui hetkeksi. Noin 4900 eaa. ilmasto oli lämpimimmillään.[
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Atlanttinen_l%C3%A4mp%C3%B6kausi
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Oli lämmintä. Atlanttinen lämpökausi on lämpimin ja kostein holoseenin kausi Euroopan pohjoisosissa. Jääkauden päätyttyä ilmasto alkoi noin 9 000 vuotta sitten lämmetä nopeasti nykyistä lämpimämmäksi, kosteaksi ja mereiseksi. Keskilämpötila oli atlanttisella kaudella 0,52 astetta nykyistä korkeampi. Keski-Suomeen levisi jaloja lehtipuita. Itämerta vastasi tuolloin Litorinameri. Noin 6200 eaa. ilmasto viileni ja kuivui hetkeksi. Noin 4900 eaa. ilmasto oli lämpimimmillä
70. leveyspiirin pohjoispuolisen alueen vuosikeskilämpötila oli 6 0005 500 vuotta sitten yli 3 C nykyistä korkeampi, ja Etelä-Suomessa 2 C nykyistä korkeampi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Joo ja syötiin joutsenia ja muita lintuja sekä paljon enemmän kalaa sekä luonnonkasveja.
Ei syöty joutsenia koska viime vuosisadoilta siitä on kuvauksia että se liha on karmivan makuista. Mutta muut totta.
Liha voi olla pahaa (en tiedä kun en ole maistanut), mutta kyllä joutsenia syötiin. Oletko nähnyt Wright veljesten maalausta, jossa on metsästetty joutsen roikkumassa keittiössä kynimistä odottamssa?
Viikingit purjehtivat Grönlantiin ja viljelivät siellä peltoja. Jossain vaiheessa alkoi kylmetä taas ja tuli pieni jääkausi ja nälänhätää. Ilmasto muuttuu koko ajan. Välillä lämpenee, välillä kylmenee. Ainoastaan päiväntasaajan lämpötila pysyy suht vakiona.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Joo ja syötiin joutsenia ja muita lintuja sekä paljon enemmän kalaa sekä luonnonkasveja.
Ei syöty joutsenia koska viime vuosisadoilta siitä on kuvauksia että se liha on karmivan makuista. Mutta muut totta.
Liha voi olla pahaa (en tiedä kun en ole maistanut), mutta kyllä joutsenia syötiin. Oletko nähnyt Wright veljesten maalausta, jossa on metsästetty joutsen roikkumassa keittiössä kynimistä odottamssa?
No ehkä söivät pakon edestä jos oli nälkä, mutteivat minään herkkuna varmastikaan. Onko maalauksessa varmasti joutsen vai onko Kurki?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Oli lämmintä. Atlanttinen lämpökausi on lämpimin ja kostein holoseenin kausi Euroopan pohjoisosissa. Jääkauden päätyttyä ilmasto alkoi noin 9 000 vuotta sitten lämmetä nopeasti nykyistä lämpimämmäksi, kosteaksi ja mereiseksi. Keskilämpötila oli atlanttisella kaudella 0,52 astetta nykyistä korkeampi. Keski-Suomeen levisi jaloja lehtipuita. Itämerta vastasi tuolloin Litorinameri. Noin 6200 eaa. ilmasto viileni ja kuivui hetk
6000-5500 vuotta sitten. Tiesittekö että Suomessa on Viron ohella eniten sinisilmäisiä ihmisiä? Sen aiheuttaa geeni n. 6000-10 000 vuoden takaa. Sitä on löydetty nykyisen Israelin alueelta ja Mustanmeren ympäristöstä.
https://www.livescience.com/63396-ancient-israel-immigration-turkey-ira…
https://www.allaboutvision.com/en-au/resources/blue-eye-colour/
Ehkäpä tämä Lolaksi nimetty nuori nainen on meidän kantaäitimme? En tiedä, mutta mielenkiintoista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ankkoja kutsutaan sorsiksi.
Euroopanpähkinäpensas kasvaa Suomessa pitkälle Keski-Suomeen asti ainakin, Hämeessä sitä on runsaasti, samoin Pirkanmaalla. 9000 vuotta sitten ei todellakaan ollut Suomessa lämpimämpää, mannerjään paksuus taisi olla näillä lakeuksilla siinä vaiheessa jokusen kilometrin ;-)
Ankkaa ei kutsuta sorsaksi, eikä koiraa kutsuta sudeksi.
Ankka (Anas platyrhynchos f. domestica) on sinisorsan kesytetty, kotieläimeksi jalostettu muoto.
AP väitti, että Suomessa on syöty 9000 vuotta sitten ankkoja. En ihan usko, että suomalaiset olisivat kesyttäneet sinisorsat tuossa vaiheessa ankoiksi. Siksi tuo.
okei, jäätä oli 10 000v sitten. 9000v sitten eteläinen Suomi oli veden alla, ainakin tämä kohta, jossa nytkin istun.
Aku Ankkoja? Miksi niitä syötiin?