Oppiiko ruokaa laittamaan vain reseptejä noudattamalla?
Kommentit (16)
Nimenomaan EI opi. Samoin kun navigaattoria käyttämällä EI opi suunnistamaan.
Kyllä ja ei. Reseptejä noudattamalla pystyy tekemään useita/useimpia ruokia. Ongelmia tulee siinä kohtaa, jos ohjeessa käsketään esimerkiksi leikata jotain eikä kerrota, minkä kokoisiksi palasiksi tai mihin suuntaan jotain (esim. lihaa) leikataan. Siksi käyttäisin apuna myös videoita, jos olisin aloitteleva ruoanlaittaja.
Olen oppinut. Nyt osaan tehdä ilman reseptiäkin jos tarvitsee, tosin edelleen mieluiten käytän respoja, koska en itse ikinä keksisi niin hyviä ruokia kuin hyvillä resepteillä.
Ensialkuun kannattaa noudattaa reseptiä. Sitten voi alkaa soveltamaan ohjetta omaan makumieltymykseen sopivaksi. Reseptien ruuat ovat yleensä aika miedosti maustettuja.
Oppii, mutta sitä täytyy tehdä riittävän paljon. Mä olen lähes viisikymppinen, mutta aina elänyt sinkkuna, joten ennen koronaa ei niin kauheasti tullut ruokia tehtyä. Töissä söin lounaat, viikonloppuna aika usein söin ravintoloissa. Kerran päivässä lämmin ruoka riitti. Silloin tällöin tein reseptistä jotain ruokaa, mutta harmitti kun en osannut tehdä oikein muuta kuin keittää perunat tai paistaa kananmunat ilman reseptiä. Ei mitään hajua mikä sopii yhteen tms, vaikka olin mielestäni vuosien varrella kuitenkin aika paljon ruokia tehnyt.
No, tuli korona ja etätyö. Yhtäkkiä minun piti hoitaa itselleni kaikki ruoat kotona. Nyt kun olen siitä asti ollut etätyössä (ja olen pysyvästi), olen jo aika hyvä tekemään monenlaista ilman reseptiä. Erityisesti lounaaksi teen ruokaisia salaatteja, keittoja tai. munakkaita tuosta vaan, koskaan vilkaisematta reseptejä. Päivälliseksikin on paljon ruokia joista tykkään ja jotka osaan ilman reseptiä, mutta silloin tällöin tykkään ottaa netistä jonkun reseptin ja kokeilla uutta.
Kyllä oppii, mutta olisi hyvä olla peruskäsitteet hallussa vaikka peruskoulun kotitalouskirjasta tai muusta oppikirjasta.
Vierailija kirjoitti:
Ensialkuun kannattaa noudattaa reseptiä. Sitten voi alkaa soveltamaan ohjetta omaan makumieltymykseen sopivaksi. Reseptien ruuat ovat yleensä aika miedosti maustettuja.
Minusta resepteissä on liian usein kummallisia ja kalliita mausteita. Tosin kärsin itse refluksista ja se rajoittaa makuvaihtoehtoja.
Samaa mieltä siitä, että kun alkuun noudattaa reseptejä, alkaa tulla tuntuma siihen, miten niitä voi kehitellä.
En oo koskaan käyttäny reseptejä orjallisesti, lähinnä katsonut niistä vinkkejä ja ainesuhteita. Fiiliksen ja oman maun mukaan kokeillut, joskus on alkuun tullut hittejä ja joskus hutera, nykyään on jo tasalaatuisempaa. Ihan hyvää ruokaa teen, en kylläkään mitään "valkoisten liinojen ravintola" tyylistä.
Sit kun jotain perusasioita oppii noudattamalla reseptejä, oppii niitä muokkaamaankin tai yhdistämään pari reseptiä.
Jos on normaalilahjainen ihminen, niin totta kai oppii. Sitä kutsutaan soveltamiseksi. Kun tekee ruokaa, huomaa, miten eri raaka-aineet käyttäytyvät, mitkä maut toimivat yhteen jne. Kun on oppinut alkeet, voi lähteä itse kokeilemaan.
Keitä perunat.
Voi olla kohta yksi. Mutta jos ei lainkaan kerrota, että miten, niin täysi uuvatti voi pilata ne potutkin. Ehkä se yrittää laittaa multaisia kuorellisia pottuja suoraan hellanlevylle. Ehkä vedettömään kattilaan tai jotain muuta typerää. Parhaiten oppii jonkun toisen kanssa ensin tekemällä.
Keitä spagetti.
Tässä voi yhtälailla mennä vipuun, sillä jos heität pastat sinne jääkylmään veteen, niin ovat melkoisessa klöntissä heti alkujaan. Kiehauta vesi ja lisää sitten spagetti.
Tuossa nyt pari esimerkkiä miten voi mennä pieleen, jos ei tiedä erilaisten hellojen käytöstä ja perusruoka-aineitten käsittelystä mitään.
Niin, miten on vai onko niin vai toisin?
Vai onko edes niin? Mitä mieltä onko niin?
Vierailija kirjoitti:
Keitä perunat.
Voi olla kohta yksi. Mutta jos ei lainkaan kerrota, että miten, niin täysi uuvatti voi pilata ne potutkin. Ehkä se yrittää laittaa multaisia kuorellisia pottuja suoraan hellanlevylle. Ehkä vedettömään kattilaan tai jotain muuta typerää. Parhaiten oppii jonkun toisen kanssa ensin tekemällä.
Keitä spagetti.
Tässä voi yhtälailla mennä vipuun, sillä jos heität pastat sinne jääkylmään veteen, niin ovat melkoisessa klöntissä heti alkujaan. Kiehauta vesi ja lisää sitten spagetti.
Tuossa nyt pari esimerkkiä miten voi mennä pieleen, jos ei tiedä erilaisten hellojen käytöstä ja perusruoka-aineitten käsittelystä mitään.
Sieltä YouTubesta varmasti löytyy ohjeita näihinkin ongelmiin. On kyllä kylmäävä ajatus, että joku voi osata lukea reseptiä, mutta ei olisi koskaan nähnyt potunkeittoa. Siis että tarvitaan vettä ja kattila. Kotona, kotitaloustunnilla, mummolassa, missään? Spagettipussin kyljessä on resepti, lukutaidolla pärjää alkuun.
Tuskinpa.