Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Gluteeniton vai luontaisesti gluteeniton, mitä eroa?

Vierailija
22.08.2022 |

Help

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luontaisesti gluteeniton ei sisällä mitään kotimaisten viljojen ainesosia, mutta gluteeniton voi sisältää esim. vehnätärkkelystä. 

Vierailija
2/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna on luontaisesti gluteeniton.

Gluteeniton leipä voidaan tehdä jauhoista, joissa on seassa esimerkiksi vehnätärkkelystä, joka on eroteltu vehnästä, jolloin vehnän gluteeni jää esimerkiksi seitania tai pizzajauhoja varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko niillä eroa siinä, miten sopivat eri ruokavalioihin?

Vierailija
4/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voiko keliaakikko syödä molempia.

Vierailija
5/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Voiko keliaakikko syödä molempia.

Tietenkin.

Vierailija
6/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Tavallinen" gluteeniton voi tosiaan sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä, jonka gluteenipitoisuus on mitattu riittävän matalaksi. Luontaisesti gluteenittomassa vehnätärkkelystä ei käytetä. Olen hiukan epäselvillä siitä, voiko luontaisesti gluteenittomassa olla myös gluteenitonta kauraa.

Useimmille keliaakikoille sopii "tavallinen" gluteeniton, mutta ei ihan kaikille. Luontaisesti gluteenittoman merkitsemisestä erikseen on hyötyä myös esim. vehnäallergisille, joille vehnätärkkelys ei käy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Loogisesti ajateltuna olisi niin että vaikkapa hedelmät, riisit, perunat, maitotuotteet yms on luontaisesti gluteenittomia.

Ja sitten vaikka kakku tai pasta voi olla gluteenittomia, mutta ainesosalistalla iso lista erilaisia paranteita ja erikoisjauhoja.

Vai miten nuo toimii?

Vierailija
8/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Voiko keliaakikko syödä molempia.

Kyllä ja ei, jokainen epäpuhtaus vaurioittaa ohutsuolta ja on siten myrkkyä keliaakikolle mutta yleensä epäpuhtaudet "vain" gluteenittomissa" tuotteissa on niin häviävän pieniä, ettei näistä epäpuhtauksisita ole useimmille keliaakikoille erityistä haittaa, mutta tällöin puhutaan erinomaisen piemistä määristä ei siitä, että (koti)kokki on sitä mieltä, että kyllähän nyt "normaalin ihmisen" tulisi voida sitä (gluteenin epäpuhtautta) ja kestää niin ja niin monta kymmentä grammaa gluteenipitoista, mitä nyt sitten ikinä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Onko niillä eroa siinä, miten sopivat eri ruokavalioihin?

Kyllä. Jos on hyvin herkkä gluteenille on parempi pysyä luontaisesti vain gluttenittomissa vaihtoehdoissa.

Ymmärrän, että joillain. onneksi erinomaisen pienellä joukolla sellaisista, jota eivät kärsi tai saa mitäään oireita mistään ravinneaineesta voi olla vaikea ymmärtää, että kaikkein herkimmät voivat saada oireita hyvinkin pienistä määristä. - Ja ei ei tähän kannata ryhtyä viisastelemaan, että heillä olisi oikeasti vikaa enempi korvien välissä.  

Vierailija
10/10 |
22.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Onko niillä eroa siinä, miten sopivat eri ruokavalioihin?

Luontaisesti gluteenitonta haluavat saattavat olla allergisia sille gluteenittoman aineosasille eli se gluteeniton on voitu prosessoida alunperin gluteiinia sisältävästä tuotteesta poistaen gluteeni, mutta se allergian tuottaja jää jäljelle. Esimerkiksi hirssi ja riisi on luontaisesti gluteenittomia viljoja.