Hampurilaisia, hampurilaisia- antakaa vinkkinne henkilölle joka aikoo paistaa hiiligrillissä jauhelihapihvejä
Kannattaako tehdä mureketaikina- tyyppisesti vai pelkästään litustella jauheliha pihvien muotoon?
Veneominaisuudet, hyvin rajallinen kapyysivarustus, paisto tapahtuu hiiligrillissä!
Myös sämpylät paistan ulkona kuumalla kivellä!
Kommentit (5)
Nykyisin kokit taputtelevat pihvi muotoon ja siihen lisätään ainoastaan suolaa ja pippuria. Litsaa siis pihvit muotoonsa ja jos sinulla on mahdollisuus niin tee niistä litistettyjä pihvejä eli smash burger pihvejä. Youtubesta löytyy paljon ohjeita.
Jauhelihahan on jo valmiina pihvinä niissä nykypaketeissa. Ei sitä sen enempää tarvi muotoilla. Ei suoraan hiilien päälle (hiilet toiseen reunaan, kansi kiinni) ja mausto molemmilta puolilta mustapippurilla ja suolalla. Isoja siivuja sipulia kanssa karamellisoit erikseen siihen höysteeksi.
Lihamureketaikina jauhoineen ja kananmunineen ei kuulu hampurilaisiin!
Vaivaa jauhelihaa kulhossa puoli tuntia jolloin saat oikean rakenteen. Puolituntia äärimmäinen minimi. Pyöritä tangoksi ja pyörittele tankoa jotta ilmakuplat poistuvat ja rakenne tiivistyy.
Leikkaa lopuksi noin 80-100 gran pätkiä tangosta ja kitistä ne ohuiksi. Jos pihvit isompia niin ne turpoavat liikaa ja muistuttavat lihapullia. Grillaa kuumilla hiilillä noin kolme minuuttia kummaltakin puolelta.
Jauhelihamassaan voi sekoittaa alussa puoli teelusikkaa pippuria puolta kiloa kohden ja hieman suolaa.
Mausteita kannattaa käyttää rohkeasti ja lisätä vaikkapa chiliä ja valkosipulia, erittäin tulisia saa jos lisää saastiharissatahnaa jauheliin!
Kannattaa paistaa pitkulaisia tankoina, helpompi pyöritellä kuin kääntää litteän pihvinä.
Turkissa ja vaikka Bosniassa joissa tehdään paljon jauheliharuokia hiilillä niin yleensä jauhelihat pyöritelty palloiksi tai tangoiksi.
Amerikkalainen hampurilaispihvit tyypillisesti tehty niin karkeasti jauhetusta lihasta että siinä jauhelihan yksittäiset lonkerot ovat paksuja ja limittyvät vaimakkaasti toisiinsa ja pihvi pysyy koossa, noin karkeasti jauhettua jauhelihaa saa Suomesta vain erikseen pyytämällä. Amerikkalainen purilaiskokki naurahtaisi väheksyen jos näkisi millaiseksi lihavelliksi Suomessa jauheliha jauhetaan!
Ei mitään mureketaikinaa, kunnon pihvi se olla pitää. Voisi laittaa pihvit halstariin, niin saa käännettyä hajoamatta...