Miten keität hyvää kahvia?
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000008567003.html'
Itse luotan silmämääräiseen arvioon ja kaadan kahvia suoraan paketista sopivalta näyttävän määrän. Toimii moitteetta.
Kommentit (23)
Puhdas keitin, juuri ennen keittoa jauhetut pavut ja raikas vesi.
Käytän nykyään pressopannua joka on tietysti aina puhdas. Punnitsen myös kahvin ja juuri tuossa suhteessa kuin tämä barista nevoi.
Minäkin mielelläni vaihtelisin kahvilaatuja mutta ongelma on se, että yksin asuvana ei kahvipaketti kulu tarpeeksi nopeasti. Jos käyttäisin vaikkapa vain kahta eri laatua, väljähtyisi aina loput kahvipaketista. Siksi juon vain yhtä laatua paketillisen verran.
Miten saisi avatun kahvipaketin säilymään? En sentään niin hifistelijä ole, että ostaisin pariin pannullisen papuja, enkä mitään minipaketteja törkeään kilohintaan.
Käytän vain ja ainoastaan tummapaahtoista kahvia.
Laitan ripauksen yli annosmitallisen puruja kun suhde on 1 mitallinen / 1 kuppi
Täysin fiilispohjalta. Ensin fiilispohjalta vettä kannuun ja vesi keittimeen, sitten fiiilispohjalta kahvia pussista suodatinpussiin kaataen. Joskus tulee tosi hyvää, joskus vähän kitkerämpää.
Itse jauhan espressopapuja ja annostelen samalla tavalla kuin AP. Puhdas pannu ja puhdasta vettä (kaadetaan jollain muulla kuin pannulla sinne kahvikoneeseen).
Tummapaahtoinen kahvi on monesti ihan mitään sanomattoman makuista.
Laitan 1 mitta kahvia/ 1 kuppi ja hyvää tulee. Käytän presidentti (vihreä) kahvia paahtoaste 1.
Vierailija kirjoitti:
Tummapaahtoinen kahvi on monesti ihan mitään sanomattoman makuista.
Juu, kyllä se paahtoasteeltaan 1 oleva Juhla Mokka on varmaan tosi upean makuista. Ja maha menee takuulla kuralle.
On vain kaksi tapaa keittää kahvia... oikea ja väärä.
Mä keitän oikein. Lämmitän vedenkeittimessä veden n. 90 asteiseksi ja mittaan kuusi lusikallista kahvin poroja pressopannuun. Vesi päälle ja annetaan hautua kymmenisen minuuttia.
Vältän kotona peruskahveja. Menevät kyllä töissä voiteluöljynä. Tilaan papuja netistä ja jauhan ne ja sitten toki nämä normimanööverit eli puhtaus ym.
Juon vaan pannukahvia. Sen verran prosessia nopeutan, että mittailen tarkan mittamäärän kahvia pannuun ja kaadan sitten täyteen vedenkeittimellä keittämääni vettä. Sen jälkeen pannu levylle ja kiehautus. Sitten avataan pannun nokka kaatamalla kuppiin kahvia ja takas pannuun. Joskus otan jo pikkukupillisen tuossakin vaiheessa, mutta yleensä annan laskeutua vähintään 5 minuuttia. Maku paranee ajan kanssa.
Käytän nykyään kahveina Presidenttiä tai tätä KultaKatriinaa. Muut Kultakatriinat ei maistu hyvälle https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/kulta-katriina-450g-luomu-tumma-pj-…
En keitä kahvia lainkaan. Veden keitän ja kun se kiehuu kahvipannussa, laitan pannujauhatuskahvia, yleensä Juhlamokkaa 6 kuppimittaa litraan vettä. Sopivan laimeaa minulle, isäni laittaa 8 mittaa ja on minulle aivan liian väkevää. Kahvin laiton jälkeen kansi paikalleen ja odotellaan 4 minuuttia, sitten puhtaaseen kuppiin kaadetaan ns nokkakahvit eli kuppi täyteen ja se kaadetaan takaisin pannuun. Odotetaan pari minuuttia että sakat painuu pohjalle ja sitten kaadetaan kuppiin, ensin vieraalle, sitten itselle. Maitoa en enää nykyään laita ja vain yksi sokeripala entisen kahden sijaan. Päivän paras hetki.
En luota ihmisiin, jotka keittävät kahvin summamutikalla. Suorastaan kahvin halveksumista laittaa aineita vähän sinnepäin ja arpoa, että tuleekohan tällä kertaa hyvää vai pahaa kahvia. HYI.
Vastajauhetuista pavuista mutteripannulla. Ei tarvitse miettiä annostelua, veden lämpötilaa tai keittimen puhtautta.
Ostan hyväksi havaitsemiani kahveja ja mittaan tasamitan jauhoja per kuppi.
Olen huomannut, että riippuu ihan jauhatuksesta. Mulla on perus moccamaster ja perkolaattori. Jauhan molempiin pavut. Mitä hienommaksi jauhan, sitä vähemmän tarvii papuja. Ennen laitoin 6 lusikkaa kahvia 4 kuppia kohden. Nyt riittää se 4 lusikkaa ku jauhan hienommaksi.
Makuasia tietenki on. Itse tykkään vahvasta kahvista. Käytän espressopapuja. Ja semmosia tosi tummia. Niitäkin on aika monta vaihtoehtoa.
Veden lämpötila ja kahvijauheen laatu tärkeimmät.