Söisitkö viime marraskuussa vanhaksi menneitä kananmunia jotka ovat olleet omassa rasiassaan jääkaapissa
Kellumistestissä ne nousee pystyyn mutta eivät pintaan
Kommentit (14)
Aistinvarainen arviointi. Jos keltuainen ei heti leviä, kun munan rikkoo varovasti juomalasiin eikä muna haise epämiellyttävältä, sen voi syödä.
Epäluuloisen haistelun jälkeen, kyllä.
Kananmunat säilyy helposti kuukauden yli päiväyksen. Etenkin jääkaapissa. Toisekseen kananmunasta kyllä särkemisen jälkeen huomaa jos se on pilalla. Haju on yleensä erittäin selkeä. Joskun on pilalle menneitä vaikka olisi ihan vasta ostettu rasia.
Ihan hyvin voi syödä vielä ja söisinkin. Viime vuonna söin munia, joissa oli parasta ennen -päiväys mennyt nelisen kuukautta aikasemmin. Ruuanlaitossa ainakin toimivat ihan hyvin.
Yksitellen rikot lasiin ennen ruokaan laittoa, huomaat kyllä jos pilaantunut. Todennäköisesti kaikki syömäkelpoisia.
Munat säilyy kuukausia. Jos ei kellu, niissä ei ole bakteeritoimintaa eli ovat kunnossa.
Rikkoisin munat kulhoon (yksitellen!) ja arvioisin väriä ja tuoksua. Vihertäviä tai pahalta haisevia munia en söisi, normaalin värisistä voisin tehdä vaikka lettutaikinan.
Olen kerran tyhjentänyt muistisairaan jääkaapista noin vuoden ikäisiä kananmunia. Ne olivat vain kuivuneet, eivät pilaantuneet. Sisus muistutti muovailuvahaa, mutta oli normaalin kananmunan väristä eikä haissut pahalta. (Jätin kuitenkin syömättä.)
Kananmunista jotenkin ajatellaan, että ne ovat tosi herkästi pilaantuvia. ”Mätämuna” pelottaa, ja tottahan onkin, että se haisee hirveälle. Mutta tosiasiassa kananmunat ovat yksi parhaiten säilyvistä elintarvikkeista. Huoneenlämmössäkin säilyvät hienosti. En ikinä edes katso kananmunien päiväyksiä, ja ainoat pilaantuneet munat, joihin olen elämässäni törmännyt (2 kpl), ovat olleet kuoresta rikki.
Kellumiststissä kaikki muut paitsi kyljellään pinnalla kelluvat on syötäviä. Kananmunat säilyy yllättävän pitkään hyvinä.
Pilalle menneet tunnistaa välittömästi kun kuoren rikkoo. Kerran osunut kohdalle, tuuletettiin pari päivää ja silti löyhkäsi.
Käyttäisin leivonnassa, jos epäilyttää. Jostain syystä vähän vanhemmista munista tulee maukkaimmat kakkutaikinat yms. Olen tehnyt elämäni maukkaimman pannukakun tuon ikäisistä kananmunista. Koko pannukakku maistui letun rapealta reunalta, vaikka paistui juuri sopivasti. En tekisi ainakaan munakasta.
En söisi, tuoreet munat on parhaita.
Kananmunia kannattaa ostaa viimeisenä parasta ennen -päivänä, niin saa tosi halvalla. Me ainakin ostetaan ja syödään aina "vanhoja" munia. Muualla maailmassa kananmunilla voi olla paljon pitempi myyntiaika.
Söisin jos eivät ole pilalla.