Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ruostutan kaikki uudet aterimeni, en siis osaa tiskata käsin....

Vierailija
10.09.2014 |

Muutin kämppään johon ei saa tiskikonetta ja ryhdyin tiskaamaan käsin. Ostin uusia aterimia(ruostumatonta terästä, suomalaisia)  kun muutin kuun alussa, nyt olen onnistunut ruostuttamaan niistä jo puolet, etenkin kaikki veitset, ja lisäksi ne on täynnä sellaista ihmeellistä saippuakupla/-vaahtomaista jälkeä joka ei lähde pyyhkimällä vaan on ikään kuin syöpynyt/värjäytynyt niihin. Missä on oikein vika?

En tiedä mitä mä teen oikein tiskatessa muka väärin. Kerään kaikki likaiset tiskit samaan altaaseen, jossa ei ole vettä ja johon en laske vettä. Lasken vettä vain viereiseen pikkualtaaseen kun käytän hanaa. Tiskaan ne tiskit siitä kahden päivän välein, laskemalla eka tulikuumaa vettä altaaseen ja laittamalla tiskiainetta (Minirisk), odottamalla vartin että se vesi jähtyy ja sitten harjaamalla jokaisen astian jokaisesta kohdasta huolellisesti, eli varmaan ainakin viisi kertaa samasta kohdasta. Sitten pudotan ne isoon muoviastiaan jossa on paljasta huuhteluvettä, heiluttelen vähän siellä ja nostan sen jälkeen kuivaustelineeseen pystyyn. Missä vaiheessa ne ruostuu ja mistä ne saippuavaahtojäljet tulee?

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 17:52"]

Siis tietysti mulla on astiat siinä vaiheessa siinä vedessä kun lasken kuumaa vettä vartiksi. Liotan siis sillä niistä kuivuneet kohdat pehmeiksi (koska en ole aiemmin pitänyt niitä likoamassa). Mutta pitää kokeilla tuota sun tyyliä että en liota niitä.

AP

[/quote] Voi johtua pesuaineesta. Nykyiset ovat vahvoja verrattuna aiempiin jotka saattoivat jattaa ohuen, nakymattoman rasvakerroksen aterimen paalle. Sinulla on aika rankka pesuohjelma. Ruostumaton teras on englanniksi stainless steel = stain less = vahemman tahriintuva, ei siis taata etta ei ruostu eika tahriinnu. Voihan se olla valmistusvikakin.  t. valmistajan seminaarin kaynyt.

Vierailija
2/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 19:11"]

[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 17:52"]

Siis tietysti mulla on astiat siinä vaiheessa siinä vedessä kun lasken kuumaa vettä vartiksi. Liotan siis sillä niistä kuivuneet kohdat pehmeiksi (koska en ole aiemmin pitänyt niitä likoamassa). Mutta pitää kokeilla tuota sun tyyliä että en liota niitä.

AP

[/quote] Voi johtua pesuaineesta. Nykyiset ovat vahvoja verrattuna aiempiin jotka saattoivat jattaa ohuen, nakymattoman rasvakerroksen aterimen paalle. Sinulla on aika rankka pesuohjelma. Ruostumaton teras on englanniksi stainless steel = stain less = vahemman tahriintuva, ei siis taata etta ei ruostu eika tahriinnu. Voihan se olla valmistusvikakin.  t. valmistajan seminaarin kaynyt.

[/quote] Jatkan: Jos se ahvalla alkava paikka on Fiskars niin niitahan valmistetaan missa sattuu, saksia ainakin Wisconsinissa, USAssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hä? Minulla on jopa perittyjä Hackmannin Savonioita ja yksikään ei ole ruostunut kymmeniin vuosiin. Toki tummunut välillä esim. kahvista.

Vierailija
4/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nykyrosteri vaatii kait sitten erikoispesuaineenkin :) En oikeasti osaa sanoa missä on vika, omani tuntuvat kestävän vuodesta toiseen. En edes tiedä mitä merkkiä nuo ovat, jotain anttilasta 15+ vuotta sitten ostettua perussettiä.

Vierailija
5/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jäiskö siitä huuhteluvedestä tiskiainejäämiä kun pidät samaa vettä pitkään... Itse huuhtelen juoksevalla vedellä, koska oon vähän sitä mieltä, että huuhteluvedestä voisi tulla vielä tiskiainetta

Vierailija
6/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heh heh!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 16:30"]

Jäiskö siitä huuhteluvedestä tiskiainejäämiä kun pidät samaa vettä pitkään... Itse huuhtelen juoksevalla vedellä, koska oon vähän sitä mieltä, että huuhteluvedestä voisi tulla vielä tiskiainetta

[/quote]

 

Pitää varmaan kokeilla tuota juoksevalla vedellä huuhtelua, vaikka se ei kyllä ole sitten kovin ekologista

AP

Vierailija
8/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Älä liota vedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä ihmeen peltiä nämä ruokailuvälineesi ovat? Tai sitten peset jollain etikka/sitruunahapolla.

Omat veitset + haarukat yms. on välillä yön yli likoamassa (unohtuu) eikä 20 vuodessa yhdessäkään ole ruosteen jälkeäkään. Ihan tavallista fairyä käytän ja huuhtelen juoksevan lämpimän veden alla. Mielestäni ruokailuvälineiden puhtaus on tärkeämpi asia kuin joku parin litran veden säästö. Suomessa ei todellakaan ole vedestä pulaa. Täällä huuhdellaan vessatkin juomakelpoisella vedellä.

Vierailija
10/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 16:45"]

Mitä ihmeen peltiä nämä ruokailuvälineesi ovat? Tai sitten peset jollain etikka/sitruunahapolla.

Omat veitset + haarukat yms. on välillä yön yli likoamassa (unohtuu) eikä 20 vuodessa yhdessäkään ole ruosteen jälkeäkään. Ihan tavallista fairyä käytän ja huuhtelen juoksevan lämpimän veden alla. Mielestäni ruokailuvälineiden puhtaus on tärkeämpi asia kuin joku parin litran veden säästö. Suomessa ei todellakaan ole vedestä pulaa. Täällä huuhdellaan vessatkin juomakelpoisella vedellä.

[/quote]

Sitähän mä just itsekin ihmettelen että miten tämä on mahdollista, kun ne ei ole peltiä, vaan ruostumatonta terästä

AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hos merkki alkaa f kirjaimella niin mä kerron. Ne on tehty Kiinassa vaikka sä luulet että ne on tehty suomessa ja laatu on surkeaa tänä päivänä. Tee niin tai näin niin ne tulee ruostumaan

Vierailija
12/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Merkki ei ala F-kirjaimella, vaan merkki on suomalainen paikan nimi.

AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Älä pese kuumalla vedellä. Ensin kädenlämpöistä vettä, sillä harjaus ja kunnon huuhtelu tulikuumalla, ja kunnon kuivaus, ei jää jälkiä eikä ruokajäämiä.

Vierailija
14/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei pitäisi ruostua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

ähvällä alkava on myös paikka :)

"Aterimemme valmistetaan ruostumattomasta 18/10 teräksestä. Se koostuu raudasta, johon sekoitetaan 18 % kromia ja 10 % nikkeliä. Kromi tekee materiaalista ruostumattoman ja nikkeli parantaa muovattavuutta. 


Ruostumaton teräs on erittäin kestävä materiaali, silti sekin voi ruostua. Toistaiseksi kukaan ei ole keksinyt ainetta, joka päihittäisi ruosteen kokonaan. Siksi on tärkeää, että hoidat oikein ruostumattomasta teräksestä valmistettuja aterimiasi.

Pese aterimet heti ruokailun jälkeen, huuhtele ainakin ruuantähteet. Älä jätä aterimia likoamaan pitkäksi aikaa äläkä käytä puhdistukseen teräsvillaa. Jos peset aterimet astianpesukoneessa, älä pakkaa aterinkoria liian täyteen. Tarkista myös, että veitsien terät ja lusikoiden pesät eivät ole päällekkäin. Jos jätät aterimet pesun jälkeen koneeseen, avaa luukku. Näin aterimet eivät jää seisomaan kosteaan ilmaan.

Viinietikka, sinappi, majoneesi, raparperi ja suolat voivat jättää pieniä tummia pilkkuja tai jopa pintaruostetta aterimiin, ellet huuhtele tai pese niitä heti ruokailun jälkeen.

Kestävyydestään huolimatta aterimet voivat naarmuuntua, värjäytyä ja kulua ajan mittaan. Vanhat, vaikeasti likaantuneet aterimet saat hohtavan puhtaiksi seuraavalla käsittelyllä (1 dl pyykinpesujauhetta/1 l vettä). Keitä aterimia liuoksessa noin 15 minuuttia ja huuhtele. Joskus tahrat ovat erityisen sitkeitä, jolloin puhdistusta voidaan tehostaa ns. happoemäs-käsittelyllä, jolloin aterimet kiehautetaan ensin tavallisessa ruokaetikassa (1 dl etikkaa/1 l vettä)."

Tuossa hoito-ohjetta erään I:llä alkavan valmistajan sivulta. Onko ruokasi etikka/sinappi/majoneesi/raparperi tai suolapitoista? Pitäisi kait huuhtoa heti eikä seuraavana päivänä.

Vierailija
16/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos hoito-ohjeista. Ei ruoassani etkkaa, sinpappia, majoneesia tai raparperia ole kyllä nyt ollut,  voimakassuolaista oivariinia kyllä käytän. Se voi tietysti osaltaan selittää miksi just veitset on ruostuneimpia (luulin että se johtuu siitä vienosta sahalaitakuviosta, kun se on eniten ruostunut)

AP

Vierailija
17/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei ole kovin ekologista sekään, että lasket kuumaa vettä ja jäähdytät sitä vartin altaassa. Eikä sinulla ole edes astioita siinä vedessä, miksi näin?

Oma tapani: 1. astiat altaaseen 2. kuumaa vettä päälle (niin kuumaa kuin kädet kestää, ettei tarvitse jäähdyttää) 3. tiskiainetta ja sitten harjaamaan jokainen yksitellen. Lopuksi huuhtelu mahdollisimman kuumalla vedellä toisessa altaassa tai vadissa -> desinfioituvat ja kuumista astioista ja ruokailuväineistä vesi haihtuu nopeammin ja ne kuivuvat. Tiedän, että tämä on väärä tapa kun lasit voivat naarmuuntua, siksi jatkoksi "äidin neuvot": 1. vesi+tiskiaine 2. harjataan astiat tässä järjestyksessä: lasit, kupit, lautaset, ruokailuvälineet, kattilat ym. eli puhtaimmasta likaisimpaan. Lopuksi huuhtelu kuumalla samassa järjestyksessä.

Tiedäthän, että muualla maailmalla eivät aina huuhtele lainkaan pesuainevettä. Ei heillä ole tosin kuivauskaappejakaan, vaan kaikki kuivataan pyyhkeellä.

Vierailija
18/18 |
10.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis tietysti mulla on astiat siinä vaiheessa siinä vedessä kun lasken kuumaa vettä vartiksi. Liotan siis sillä niistä kuivuneet kohdat pehmeiksi (koska en ole aiemmin pitänyt niitä likoamassa). Mutta pitää kokeilla tuota sun tyyliä että en liota niitä.

AP

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme viisi yhdeksän