Raskaus ja juustot, ulkomailla elävät hoi!
Kiinnostaisi todella näin suomalaisena raskaana olevana naisena, että miten ihmeessä te Keski-Euroopassa (ja toki muuallakin ulkomailla!) elelevät naiset olette raskaudesta selvinneet hengissä (huom. sarkasmia)?
Kun meillä täällä Suomessa on niiiiiin kovin tarkkaa tämän listerian takia. Suomalainen neuvola on upea asia, enkä lainkaan hauku hienoa järjestelmää. Mutta kieltämättä tämä jatkuva paniikin lietsominen listerian takia on hämmentävää. Edes paistettua pakastepitsaa ei ehkä kannata uskaltaa syödä, ettei vain mahdollisesti tule jotain.
Siis kanssasisaret ulkomailla, miten uskallatte mitään juustoja suuhunne laittaa? ;) Itsekin Keski-Euroopassa aikanaan eläneenä muistelen, että juustot maistuivat kyllä raskaana olevillekin oikein hyvin. Eikä niitä kaikkia kyllä muistaakseni kiehuvan kuumaksi kuumennettu.
Minkälaisia rajoituksia teille on neuvottu? Olisi mukava kuulla kokemuksia (myös siitä kuuluisasta maalaisjärjen käytöstä). :D
Kommentit (10)
[quote author="Vierailija" time="19.04.2014 klo 10:34"]Mulle ainakin neuvolasta sanottiin, että kuumennettuna voi syödä juustoja ihan hyvin. Ja suurin osa pehmeistäkin juustoista on Suomessa pastöroituja, joten aika harvaa juustoa se kielto koski.
Suurempi riski kuulemma oli vakuumipakatut kalatuotteet. Niistä on lähtöisin suurin osa listeriatapauksista Suomessa.
[/quote]
Ja siis en asu ulkomailla, mutta päätin silti vastata.
Onkohan sulle sattunut tavallista hysteerisempi neuvolantäti jos paistetun pitsankin juustossa epäilee listeriaa... ( ja listeriahan tuhoutuu +72 asteen lämpötilassa)
Kaikkia juustoja olen syönyt jotka on tehty pastöroidusta maidosta. Kovia juustoja voi syödä vaikka ei olisi koska niissä ei kasva listeria.
Olen syönyt kaikkia juustoja, myös ei-pastöröimattomia. Homejuustoja ei tehnyt mieli syödä edes raskaana.
Pästoroituja kehotetaan syömään, samoin välttämään raakamaitoa. Ei nyt kieltoja ole muidenkaan osalta mutta suositellaan näin.
Neuvolaa ei ole enkä sitä kaipaakaan. Raskauden aikana oman gynekologin tarkastukset, ja tietoa toki annetaan sielläkin. Ei mitään hysteriaa kuitenkaan, ylipäänsä terveellistä ravintoa korostetaan. Ja huom. ehdottomasti ei alkoholille!
t. Keski-Euroopasta
Minua varoitettiin myös huonosti pestyistä vihanneksista. Lääkäri kehoitti olemaan syömättä salaattia, jos en ole sitä itse pessyt. En tosin noudattanut tätä ohjetta, vaan söin salaatteja myös ravintolassa. Pienten kojujen take away -salaatteihin en koskenut. Ja tämä nimenomaan listerian takia. Mansikat ym. sama juttu.
Terveiset Saksasta!
Minua varoitettiin myös huonosti pestyistä vihanneksista. Lääkäri kehoitti olemaan syömättä salaattia, jos en ole sitä itse pessyt. En tosin noudattanut tätä ohjetta, vaan söin salaatteja myös ravintolassa. Pienten kojujen take away -salaatteihin en koskenut. Ja tämä nimenomaan listerian takia. Mansikat ym. sama juttu.
Terveiset Saksasta!
Sama, huonosti pestyistä salaateista ja kauppojen/kahviloiden takeaway/deli-tiskeistä varoiteltiin, juustoista ei taidettu sanoa mitään.
t. etelä-euroopasta
Aika samat juustorajoitteet on Englannissa. Kypsytettyjä voi syödä pastöroimattomattomiakin (esim. Parmesan), mutta pehmeitä homejuustoja vain kuumennettuna. Stilton sen sijaan katsotaan kovaksi juustoksi ja voi syödä sellaisenaan :)
Rajoittaahan tuo, mutta eihän raskaus onneksi kuitenkaan ole kuin väliaikaista.
Mulle ainakin neuvolasta sanottiin, että kuumennettuna voi syödä juustoja ihan hyvin. Ja suurin osa pehmeistäkin juustoista on Suomessa pastöroituja, joten aika harvaa juustoa se kielto koski.
Suurempi riski kuulemma oli vakuumipakatut kalatuotteet. Niistä on lähtöisin suurin osa listeriatapauksista Suomessa.