Jätätkö ravintolassa tarjoilijalle tippiä?
Suomessahan ei samanlaista tippi-käytäntöä ole kuin USA:ssa, mutta jätätkö silti tippiä tarjoilijalle?
Tämä herra ainakin jätti:
😎
https://www.iltalehti.fi/koripallo/a/01fc82d4-4080-4951-ae1f-8ca7e640cd…
Kommentit (14)
Kun aikanaan tein jäähallin ravintolassa töitä niin siellä oli usein asiakkaita, jotka jättivät tipin. Nämä olivat kyllä usein yritysasiakkaita.
Ja tästä on jo toistakymmentä vuotta.
Jätän. Muun seurueen mielestä ei koskaan tarvitse. Itseäni nolottaa, kun tippiä tulee vain minulta ja tarjoilija luulee, että se vitonen on koko porukalta.
Asun Saksassa ja täällä jätetään kans tippiä, se on tarjoilijoille huomattavan iso osa palkkaa. Tänne muuttaessani en sitä alussa niin täysin ymmärtänyt. Olin ravintolassa laskua maksaessa jättämättä aluksi tippiä, kunnes paikallinen ystäväni huomautti asiasta ja tokaisi että tipillä ne tarjoilijat elävät.
Suomessa lienee ennen ollut Tippi käytäntö?
Suomessa tarjoilijalle maksetaan palkkaa eli ei tarvetta maksaa tippiä. Tuohon palkan maksuun osallistun jo maksamalla laskun; ulkona syöminen on kalliimpaa Suomessa kuin vaikkapa Saksassa. Ja haluan säilyttää nykyisen tapamme eli tarjoilijalle tuntipalkka eikä tarvitse tehdä töitä tippien varassa niin kuin maailmalla.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa tarjoilijalle maksetaan palkkaa eli ei tarvetta maksaa tippiä. Tuohon palkan maksuun osallistun jo maksamalla laskun; ulkona syöminen on kalliimpaa Suomessa kuin vaikkapa Saksassa. Ja haluan säilyttää nykyisen tapamme eli tarjoilijalle tuntipalkka eikä tarvitse tehdä töitä tippien varassa niin kuin maailmalla.
Juuri näin. Eli Suomessa pääsääntöisesti ei tippejä tarvitse antaa, koska työntekijän palkka on joka tapauksessa jo riittävä, ja se sisältyy palvelun hintaan. Ethän maksa "tippiä" myöskään kotonasi käyvälle kodinkonekorjaajalle. Tai jos maksat, on se laitonta työn pimeänä teettämistä.
Eri asia niissä maissa joissa henkilönkunnan palkka perustuu tippeihin. Silloin tietysti tippi kuuluu asiaan, vaikka itse olisikin sitä mieltä että parempi olisi maksaa kaikki kulut jo siinä annoksen hinnassa.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa tarjoilijalle maksetaan palkkaa eli ei tarvetta maksaa tippiä. Tuohon palkan maksuun osallistun jo maksamalla laskun; ulkona syöminen on kalliimpaa Suomessa kuin vaikkapa Saksassa. Ja haluan säilyttää nykyisen tapamme eli tarjoilijalle tuntipalkka eikä tarvitse tehdä töitä tippien varassa niin kuin maailmalla.
TÄMÄ!
Suomessa harvoin. Hienoissa ravintoloissa kylla.
Espanja ja muut Valimeren maat yleensa sellaiset 5-10 % mutta en aina.
Yhdysvallat/Kanada 15-25 %. Ja tama ei ole tippi vaan ihan maksu jota odotetaan ja jonka yleensa kiltisti maksan ei palvelu surkeaa. Kun P-Amerikassa odotetaan tollaista mahtipontista tippia kylla asiakaskin voi odottaa etta palvelu nopeaa ja esim. lettu tehty oikein. Eli jos tilattu pihvi medium tulee sen myos olla sita.
Tippaan, jos koen saaneeni jotenkin erityisen hyvää palvelua. Kuitenkin kun Suomessa on kiinteä tuntipalkka oli sit tarjoilija oikeasti hyvä tai ei, niin koen tipin olevan kiva lisä, jos työ on tehty oikeasti hyvin. Toki kun ite on tehnyt tarjoilijan töitä, niin sekin vaikuttaa tähän. Ennen sitä en tipannut.
Se että Suomessa maksetaan palkkaa tarjoilijalle, ei tarkoita sitä ettei palvelusta voisi jättää pientä juomarahaa, jos palvelu on ollut hyvää. Minä jätän tippiä aina jos palvelu on ollut hyvää, noin 10% laskun summasta.
Ai ai ai, mitäs verottaja sanoo pimeästä tulosta, hyi teitä
Jätän jos on ollut hyvä palvelu. Ei ne tarjoilijan palkat häävit ole ja mulla on varaa käydä syömässä niin että annan tippiä.
Suomessa ei tarjoilijatkaan saa tehdä palkatonta työtä, joten tipin maksaminen on vähän outoa. En maksa kaupan myyjällekään tippiä, tai bussikuskille. Jos joissakin maissa toimitaan omituisesti eli niin, että tuotteen hinta ilmoitetaan liian pienenä, ja oletetaan tippiä, silloin sitä maksetaan. Ranskassa ainakin aiemmin laskussa ilmoitettiin, että sisältääkö lasku palvelumaksut vai ei (sevice non compris tms).
Yhteiskunnat, joissa harmaa talous kukoistaa, maksetaan palvelumaksuja - ohi verotuksen tietty - ja työnantajan rooli vastuullisena työnantajana on hieman arveluttava. Mitenkähän eläkkeet kertyvät, jos osa palkasta jää kokonaan eläkelaskennan ulkopuolelle? Täällä kytätään tyhjien palautuspullojen myyntiäkin, ettei vain joku saa omista vichypulloistaan liikaa etua.
Eiköhän se oli niin päin, että tarjoilija jättää tippiä mulle.