Tuleeko sokeririippuvuus jo äidinmaidosta
Siskoni, 3lapsen äiti, väittää että altistuminen makeanhimolle on peräisin äidinmaidosta joka on makeaa. Mielestäni taas tiede on todistanut, että ihmisten makeanhimo on alkukantainen piirre ja makea oli yhtä kuin elintärkeää energiaa kivikauden ihmisille.
Siskoni on erittäin "ravinto-oppinut" ihminen ja hänen mielestään lehmänmaitokin on saatanasta. Juottaa siis päiväkoti-ikäisille lapsilleen kauramaitoa. Ei ole kuitenkaan täysin kasvissyöjä, vegaanista puhumattakaan.
Itse lapsettomana en tiedä noista äidinmaidon korvikkeista yms kuinka makeita ne on vs aito äidinmaito. Mielestäni sisko on ihan hakoteillä tuosta että sokeririippuvuus on tissistä tulevan äidinmaidon syytä. Tuleekohan tästä viel joku uusi terveysbuumi näiden muiden ravinto-oppineiden keskuudessa, että äidinmaitokin on saatanasta ja laitetaan kohta pannaan, jotta tulevat sukupolvet säästyvät sokeririippuvuuksilta.
Kommentit (19)
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
Minä uskoisin, että riippuvuudet voivat tulla osittain äidinmaidosta, jossa äiti käyttää jotain riippuvuutta herkästi aiheuttavaa ainetta säännöllisesti imettäessään. Esim. Sokeririippuvuus tai taipumus pitää suolaisesta. Isoin merkitys on valitettavasti perheen omilla ruokavalinnoilla riippuvuuksiin. Lapsi syö noin 18 vuotta kotonaan tietynlaista ruokaa, on vaikea luopua opituista tavoista kun on kyse ravinnosta, liikunnasta tai muusta.
Korjaan: äidinmaidosta on tehty tutkimuksia joiden mukaan pitkään imettäminen vähentää lihomista. WHO yhteenveto http://www.who.int/elena/titles/bbc/breastfeeding_childhood_obesity/en/
Vierailija kirjoitti:
Minä uskoisin, että riippuvuudet voivat tulla osittain äidinmaidosta, jossa äiti käyttää jotain riippuvuutta herkästi aiheuttavaa ainetta säännöllisesti imettäessään. Esim. Sokeririippuvuus tai taipumus pitää suolaisesta. Isoin merkitys on valitettavasti perheen omilla ruokavalinnoilla riippuvuuksiin. Lapsi syö noin 18 vuotta kotonaan tietynlaista ruokaa, on vaikea luopua opituista tavoista kun on kyse ravinnosta, liikunnasta tai muusta.
Riippuvuusmekanismit on vaikeita. Aivojen osalta esimerkiksi opiaattiriippuvuus on selvä, koska sille on reseptorinsa aivoissa. Sokerin osalta riippuvuus on enemmän jotain muuta. Evoluutioajattelun mukaisesti esimerkiksi fruktoosi, jota pöytäsokerissa on puolet ja eniten hedelmissä, saa ihmisen syömään yli tarpeensa. Tälle on nähty selittäjäksi se, että satokausina kun hedelmiä on saatavilla, ihminen syö varastoon eli lihoo jotta ihminen selviää talven yli. Nykyisin fruktoosia laitetaan vauvanruokiin ja vaikka mihinkä tuotteeseen.
Vierailija kirjoitti:
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
Tarkoitatko samaa ohjelmaa, jossa diabeetikoita ohjeistettiin syömään kolme sokeriannosta päivässä ja samaan hengenvetoon mainittiin, että onhan insuliinia. :) Näin diabetesliitto.
Eiköhän se sokeriin taipuvaisuus tule jo sikiöajoilta jos äiti mättää herkkuja
Mieltymys makeaan on tutkimusten mukaan synnynnäistä. Moni esi-isiemme ruoista oli makeita, kuten hedelmät, joten mieltymys makeaan oli luontevaa ja sai ihmisen etsimään itselleen sopivaa ruokaa. Koska ihmisellä on mieltymys makeaan, äidinmaito on myös "suunniteltu" makeaksi.
Vierailija kirjoitti:
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
En vetäisi johtopäätöksiä karppaajien oikeassa olosta sen perusteella, että pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikolle. Ihan järjellä voi jo päätellä, että ei se pulla ole terveysruokaa kenellekään. Tai onko olemassa dieettiä, jolla pitää ehdottomasti syödä valkoista vehnää ja teollista sokeria? Voihan niitä syödä, mutta eivät ne terveellisiä ole.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
En vetäisi johtopäätöksiä karppaajien oikeassa olosta sen perusteella, että pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikolle. Ihan järjellä voi jo päätellä, että ei se pulla ole terveysruokaa kenellekään. Tai onko olemassa dieettiä, jolla pitää ehdottomasti syödä valkoista vehnää ja teollista sokeria? Voihan niitä syödä, mutta eivät ne terveellisiä ole.
Ei dieettiä, mutta diabetesliiton ohjeissa diabeetikoille suositellaan.
Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan, mutta toisilla se mieltymys on suurempi kui toisilla. Sama juttu vaikka rasvan kanssa. Nykymaailmassa kun sokeria ja rasvaa saa mielin määrin, niin niillä joilla mieltymys on suurempi, näkyy sitten useammin terveyshaittoja. Mistä kaikesta se sitten johtuu, miten suuri tuo mieltymys on? Geenit on varmaan yksi tekijä, mutta tietysti myös tottumus vaikuttaa. Mutta voiko äidinmaito koukuttaa lapsen sokeriaddiktiksi, vähän epäilen. Ainakin jos huolehditaan siitä, ettei muuten totuteta lasta liian makeaan ruokavalioon.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
En vetäisi johtopäätöksiä karppaajien oikeassa olosta sen perusteella, että pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikolle. Ihan järjellä voi jo päätellä, että ei se pulla ole terveysruokaa kenellekään. Tai onko olemassa dieettiä, jolla pitää ehdottomasti syödä valkoista vehnää ja teollista sokeria? Voihan niitä syödä, mutta eivät ne terveellisiä ole.
Ei dieettiä, mutta diabetesliiton ohjeissa diabeetikoille suositellaan.
Eli ohjeissa lukee, että diabeetikon tulisi syödä päivittäin valkoista vehnää ja teollista sokeria? Eikä, että diabeetikko voi halutessaan syödä pienen pullan? Huomaa, että nämä kaksi ovat täysin eri asioita. En löytänyt suositusta diabetes-liiton sivuilta kyseistä ohjetta. Olisiko linkkiä?
Miksei karkkeja aleta makeuttamaan xylitolilla? Okei on olemassa ne "hampaille hyväksi olevat xylitol karkkipastillit", mut ihan kunnon karkkeja. Stevia oli ja meni?
Vierailija kirjoitti:
Miksei karkkeja aleta makeuttamaan xylitolilla? Okei on olemassa ne "hampaille hyväksi olevat xylitol karkkipastillit", mut ihan kunnon karkkeja. Stevia oli ja meni?
Koska xylitolin runsas käyttö aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia. Ei oikein sovi karkkeihin, joita vedetään pussillinen kerralla.
Vierailija kirjoitti:
Miksei karkkeja aleta makeuttamaan xylitolilla? Okei on olemassa ne "hampaille hyväksi olevat xylitol karkkipastillit", mut ihan kunnon karkkeja. Stevia oli ja meni?
Mitäs hyvää on xylitolissa. Muuta kuin mainostettu maine?
Xylitolia parempi happohyökkäyksen torjuja on juusto.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mehuja juovat lapset lihovat 50% todennäköisyydellä https://www.independent.co.uk/life-style/children-drink-fruit-juice-bre…
... mutta äidinmaidosta ei ole tehty tutkimuksia. Äidinmaidon makeus tulee pitkälti oligosakkarideista, jotka ovat suolistobakteereiden ruokaa eikä ihminen voi niitä hyödyntää. Näin ollen pitäisi tietää mistä makeus tulee ja miten se ihmisen metaboliaan vaikuttaa.
Karppaajat tuntuvat olevan lähes kaikessa oikeassa. Nyt tuli replikoitu tutkimus siitä miten pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikoille. Muistaako joku vielä Diabetesliiton tiedottajan, joka väitti televisiossa miten diabeetikon on saatava päivittäinen pullansa? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-018-4628-9
En vetäisi johtopäätöksiä karppaajien oikeassa olosta sen perusteella, että pulla on pahempi kuin pähkinät diabeetikolle. Ihan järjellä voi jo päätellä, että ei se pulla ole terveysruokaa kenellekään. Tai onko olemassa dieettiä, jolla pitää ehdottomasti syödä valkoista vehnää ja teollista sokeria? Voihan niitä syödä, mutta eivät ne terveellisiä ole.
Ei dieettiä, mutta diabetesliiton ohjeissa diabeetikoille suositellaan.
Eli ohjeissa lukee, että diabeetikon tulisi syödä päivittäin valkoista vehnää ja teollista sokeria? Eikä, että diabeetikko voi halutessaan syödä pienen pullan? Huomaa, että nämä kaksi ovat täysin eri asioita. En löytänyt suositusta diabetes-liiton sivuilta kyseistä ohjetta. Olisiko linkkiä?
Ehkä sulla on joku lukemisen ymmärtämisen vaikeus tai sitten asian ymmärtämisen vaikeus. Siihen en linkkiä minäkään osaa antaa.
Täällä yksi purkkariippuvainen. Ei tule laksatiivisia vaikutuksia kun syö täysxylitolpurkkaa, sitä 100%. Sen pierutaudin aiheuttaa purkassa/pastilleissa olevat muut teolliset makeutusaineet, mitä täysxylitolissa ei ole.
Onkohan joku jättäny imettämättä sen sokerin kauhukuvan takia...
Vierailija kirjoitti:
Täällä yksi purkkariippuvainen. Ei tule laksatiivisia vaikutuksia kun syö täysxylitolpurkkaa, sitä 100%. Sen pierutaudin aiheuttaa purkassa/pastilleissa olevat muut teolliset makeutusaineet, mitä täysxylitolissa ei ole.
Mitähän se xylitoli on muuta kuin teollinen makeutusaine.
Aika huuhaaltaham tuo kuulostaa. Sokerin demonisointi on myt viimeisin kohun aihe, se tuottaa tuollaisia ylilyöntejä ja aivopieruja.