Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi juuri tekemäni majoneesi maistuu eltaantuneelle?

Vierailija
24.02.2017 |

Yritin tehdä majoneesia. Käytin perusreseptiä, eli muna, sinappia, viinietikkaa, suolaa ja öljyä. Seoksesta tuli aivan järkyttävää, se maistui pelkälle eltaantuneelle voille ja etikalle. Heitin sen pois ja yritin uudestaan, mutta tällä kertaa korvasin viinietikan sitruunamehulla. Nyt ei maistu enää puhtaalle etikalle, mutta eltaantuneen voin maku siinä on yhä. Kaikki ainesosat ovat niin tuoreita, kun niitä kaupasta vain saa. Munat ovat kunnossa ja samoin öljykin. Eikä tässä siitäkään voi olla kyse, ettenkö tykkäisi majoneesista, kun kaupan majoneesit ovat minusta kyllä hyviä.

Missä vika?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ai niin, ja lisäksi oma majoneesini näyttää vetelämmältä kuin reseptin kuvassa. Tarkistin kuitenkin mitanneeni ainesosat juuri reseptin mukaisesti.

Vierailija
2/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sitten vika on sinapissa. Toivottavasti myös sekoituskulho ja muut työvälineet on puhtaat. Riippuu myös mitä olet maistanut hetkeä aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta kun sinappikin on kunnossa! Söin sitä juuri tänään leivän päällä, ja maistui herkulliselta.

Vierailija
4/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Puhtaus tuli jo mainittua.

Kaikkien aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä - tämä on tärkeää.

Lisää öljy hitaasti koko ajan sekoittaen. Aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana.

Öljyn maku on tärkeää. Oliiviöljystä ei tule hyvää majoneesia vaan käytä jotain miedon makuista öljyä.

En ole koskaan käyttänyt etikkaa majoneesiin vaan sitruunanmehua. Parsoille teen majoneesin (veri)appelsiinin mehuun.

Teetkö klassista majoneesia pelkistä keltuaisista vaiko tehosekoitin-majoneesia kokonaisista munista? Kokonaisista munista tulee vaaleaa majoneesia, joka muistuttaa kaupan purkkimajoneesia. Keltuaisista tulee voimakkaan keltaista majoneesia.

Vierailija
5/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

En voi taata, että ruoanlaittovälineeni olisivat täydellisen puhtaita, mutta kyllä minä ne kuumassa vedessä tiskaan astianpesuaineen kanssa, eikä mikään muu niissä tekemäni ruoka ole koskaan maustunut mitenkään väärän makuiseksi (ei edes kermavaahto, vaikka sehän imee makua varsinkin jääkaapissa seisoessaan).

Sinappi oli jääkaappikylmää ja muut ainekset huoneenlämpöisiä. Öljy on auringonkukkaöljyä. Käytin majoneesissa yhden kokonaisen munan, ja öljyn lisäsin koko määrän kerralla. Voiko se oikeasti tehdä majoneesiin näin voimakkaan eltaantuneen maun?

Koostumus muuttui reseptin kuvan mukaiseksi, kun majoneesi seisoi hetken jääkaapissa. En vielä heittänyt sitä pois, kun alan pahaenteisesti uumoilla, että kotitekoisen majoneesin kuuluukin maistua tältä, että en vain ole tottunut sen makuun. Olen tähän mennessä syönyt vain kaupan majoneeseja.

Vierailija
6/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinappia on niin pieni nokare, että se on kyllä lämmennyt hetkessä. Auringonkukkaöljy on OK.

Jääkaapissa majoneesi ohenee. Valmistuksessa pilalle menneen satsin voi pelastaa, mutta jäähdyttäminen ei sitä tee.

Kokonaisen munan kanssa on käytettävä tehosekoitinta suurimmalla nopeudella. Öljy pitää tosiaan lisätä aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana. Yhtä munaa kohti 2 dl öljyä on hyvä.

Pelkillä keltuaisilla vatkaaminen tehdään käsin ja öljyä reilu desi, enintään 1,5 dl.

(Nuo eivät ole ihan maksimaalisia arvoja öljylle, mutta aloittelijalle riittää.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on pari kertaa käynyt niin että se valmis majoneesi on maistunut jotenkin kalalta tai jotain, syömättä on jäänyt. En montaa kertaa ole tehnyt, mutta on se joskus saatu syötyäkin.

Vierailija
8/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ai niin, vielä (jatkaa 4. ja 6. kirjoittaja):

Kun kerroit tiskaamisesta: olivathan kaikki välineet kuivia? Majoneesi on emulsio ja ylimääräiset pisarat (tai edes kosteus) eivät sovi siihen lainkaan.

Makuja on monia. Minusta itse tehty majoneesi on paljon parempaa kuin kaupan purkista. Siinä ei ole ylimääräisiä kemikaaleja, vaan raaka-aineiden maut tuntuvat selvinä: öljy, sitruuna, keltuainen, sinappi, suola (valkopippuri). Kalan makua (seiskalla) tai eltaantunutta makua ei pitäisi olla. Voimakkaan rasvaista ja öljyn makuista majoneesi kyllä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
24.02.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla jäähdyttäminen korjasi koostumuksen, mutta maku on edelleen pepusta. Välineet olivat kuivat, sillä olin pessyt astiat edellisenä iltana.

Ja sitä paitsi, öljyn lisäämistavan ja astioiden kuivuuden/kosteuden pitäisi minusta vaikuttaa vain majoneesin koostumukseen. Näin voimakkaita makuhaittoja ei pitäisi päästä syntymään, vaikka öljy olisikin lisätty väärin tai sekaan olisi päässyt pisara vettä. En siis laisinkaan tajua, mistä tähän on voinut päästä näin järkyttävä maku! (Siksi tulinkin tänne kysymään.)

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kahdeksan neljä