Mitä joululeipomuksia mökillä voi tehdä?
Olemme vuokranneet Lapista mökin jouluksi, tämä on ensimmäinen joulu poissa kotoa. Joulu kuitenkin halutaan laittaa perinteisine jouluruokineen. Mutta mitä jouluherkkuja pystyy leipomaan mökkioloissa? Vuokramökissä on uuni, ei tiskikonetta eikä pakastinta (mutta ulkona kai on jonkunlainen pakkanen), luulen että siellä ei ole paljoa kulhoja ym en tiedä, sähkövatkaimen voin ottaa kotoa mukaan. Leipomusten pitäisi olla siis helppoja tehdä eikä niistä saisi tulla paljoa tiskiä (muutenkin on riittävästi tiskattavaa kun lapset jne). Mikä joulukakku olisi hyvä idea mökkioloissa? Entä muita jälkiruokia?
Kommentit (18)
Vierailija kirjoitti:
Teet mahdollisimman paljon etukäteen ja pakastat vaikka kotona.
Näin voisin yrittää tehdä. Menemme siis yöjunalla ilman autoa sinne Lappiin täältä pk-seudulta, niin ruokien pitäisi jotenkin sitten säilyä kylmälaukussa se yksi yö kylmäkallejen kanssa junassa sisällä. Ap.
Joulutorttuja voinee paistaa ja pipareita, ota kaulin ja muutama muotti mukaan valmistaikinan lisäksi, jos siis tuoksun saaminen on tärkeää. :) Muuten tietty mukaan valmiit. Kyllähän sitä ihan tavalliset leipomukset voi tehdä, jos uuni löytyy.
muffinssit on aika helppoja, ei tarvita edes vatkainta jossain resepteissä
Kuivakakut. Piparkakkumaustepussi taikinan sekaan niin on jouluista. Eikä tarvi kylmäsäilytystä.
Pulla ja valmiit moussevalmisteet on hyviä. Teen itse aina blå bandin suklaamoussesta ja valmiista luumurahkasta sellaisen kerrosjälkkärin. Helppo ja namia.
Ja valmiita taikinoita kannattaa hyödyntää ehdottomasti. Käytte matkalla isossa marketissa ostoksilla kylmälaukun kanssa, usein kaupasta saa valmiiksi jäädytettyjä kylmäkalleja edullisti varmistamaan kylmäketjua. Joulutortut, pasteijat, pullat jne. onnistuvat hyvin valmistaikinoista.
Taatelikakku, tee se jo kotona niin maku vain paranee matkan aikana. Samoin piparkakut, perinteiset ruskeat ja ässät, parempia kun eivät ole vastaleivottuja.
Pullaa (joulupullaan rusinat) on helppo leipoa ilman koneita ja tiskiäkin tulee kahden kulhon verran (taikinakippa ja rasvan sulatusastia). Pulla on parhaimmillaan uunituoreena.
Joulutortuissa on iso työ, jos taikinan tekee itse. Ostatte taikinan matkalta ja teette tuloiltana tortut, kyllä ne uudelleen lämmitettyinäkin jääkaapissa säilytettyinä hyviltä maistuvat. Tiskiä tulee veitsen ja hillolusikan (tai kahden) verran. Ei vie paljoa aikaa ja lapset mahdollisesti voivat osallistua tai hoitaa tortut alusta loppuun sillä aikaa kun aikuiset laittavat mökin asuttavaksi.
Vierailija kirjoitti:
Joulutorttuja voinee paistaa ja pipareita, ota kaulin ja muutama muotti mukaan valmistaikinan lisäksi, jos siis tuoksun saaminen on tärkeää. :) Muuten tietty mukaan valmiit. Kyllähän sitä ihan tavalliset leipomukset voi tehdä, jos uuni löytyy.
Hyvä idea ottaa ne piparimuotit ja kaulin. Piparit ja joulutortut täytyy tottakai saada, uskon että ne on mökkioloissa ihan helppo hoitaa. Mutta mietin siis sitä että sen mökin keittiö on kai aika pieni (ei juuri näytä olevan pöytätasoja ym kuvistä päätellen ja luulen että ruoanlaittoastioita voi olla aika vähän niin ajattelin olisiko jollain hyvää vinkkiä joulukakuista ym jotka on helppo tehdä "alkeellisissa" oloissa suht nopeasti. Tai joku muu hyvä jälkiruoka aattoiltaan. Olen tottunut tekemään aika monimutkaisia kakkuluomuksia monine työvaiheineen, ja sellainen ei ole nyt vaihtoehto. Ap.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Teet mahdollisimman paljon etukäteen ja pakastat vaikka kotona.
Näin voisin yrittää tehdä. Menemme siis yöjunalla ilman autoa sinne Lappiin täältä pk-seudulta, niin ruokien pitäisi jotenkin sitten säilyä kylmälaukussa se yksi yö kylmäkallejen kanssa junassa sisällä. Ap.
Pakasteet säilyy kyllä kylmänä ihan hyvin.
Jos ajattelisin leipoa mökillä ottaisin mukaan mahdollisimman vähän eli esim. sekoittaisin leipomusten kuivat aineet johonkin purkkiin valmiiksi ja lisäisin valmistus vaiheessa esim. munat ja nesteen.
Pullia, taikinan voi vaivata käsin 😊
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Teet mahdollisimman paljon etukäteen ja pakastat vaikka kotona.
Näin voisin yrittää tehdä. Menemme siis yöjunalla ilman autoa sinne Lappiin täältä pk-seudulta, niin ruokien pitäisi jotenkin sitten säilyä kylmälaukussa se yksi yö kylmäkallejen kanssa junassa sisällä. Ap.
No höps! Suoraan pakkasesta otetut just säilyy ja ehtivät kivasti sulaa matkan aikana lämpiämättä kuitenkaan liikaa! Torttutaikinalevyjä pakasteesta mukaan (ja hilloa), niitä saa pienellä vaivalla tehtyä ilman sen kummempia keittiövälineitä.
Vierailija kirjoitti:
Jos ajattelisin leipoa mökillä ottaisin mukaan mahdollisimman vähän eli esim. sekoittaisin leipomusten kuivat aineet johonkin purkkiin valmiiksi ja lisäisin valmistus vaiheessa esim. munat ja nesteen.
...jotenkin tähän tyyliin kuin näitä lahjoja http://www.pullahiiri.com/2012/12/luukku-10-keksipurkki.html
Torttu pöytään vaan. Siinä on leipomista tarpeeksi.
Valion piimäkakku ohje on simppeli. Kaikki sekaisin yhdessä kulhossa ja vuokaan. Siinä olen korvannut piimän joskus kermaviilillä tai rahkalla. Siihen voi käyttää myös torttujen luumuhillojämät.
Ota sitten mukaan leivinpaperi, kakkuvuoka, pullasuti jne, eli kaikki mahdollinen mitä luulet tarvitsevasi. Paljon tulee kyllä ylimääräistä kannettavaa, jos junalla menette. Tuleeko auto junalla myös vai miten aiotte liikkua pohjoisessa? Jos ootte esim. Levillä, niin siellä on hyvinvarustetut kaupat.
jouluinen juustokakku juustokakku, uunissa tai ilman
Vierailija kirjoitti:
Ota sitten mukaan leivinpaperi, kakkuvuoka, pullasuti jne, eli kaikki mahdollinen mitä luulet tarvitsevasi. Paljon tulee kyllä ylimääräistä kannettavaa, jos junalla menette. Tuleeko auto junalla myös vai miten aiotte liikkua pohjoisessa? Jos ootte esim. Levillä, niin siellä on hyvinvarustetut kaupat.
Auto ei tule junalla kanssamme vaan jää yksin viettämään jouluaan kotiin. Menemme siis juuri Leville. Tarkoitus on mennä Kolarin asemalta bussilla Leville, on ilmeisesti edullisempi kuin taksi. Autoa ei vuokrata, koska ymmärtääkseni Levillä se ei ole tarpeellinen kuitenkaan, tai ainakaan hintaansa nähden. Ap.
Vierailija kirjoitti:
Ota sitten mukaan leivinpaperi, kakkuvuoka, pullasuti jne, eli kaikki mahdollinen mitä luulet tarvitsevasi. Paljon tulee kyllä ylimääräistä kannettavaa, jos junalla menette. Tuleeko auto junalla myös vai miten aiotte liikkua pohjoisessa? Jos ootte esim. Levillä, niin siellä on hyvinvarustetut kaupat.
Leivinpaperia löytyy kai lapinkin kaupoista samin pullasuteja ja kertakäyttöisen sellaisen voi hyvin tehdä vaikka siitä leivinpaperista. Vaikka kakkuvuoka ei ihan hirveästi painakaan eikä hyvin pakattuna vie edes tilaa ehkä harkitsisin valmista pohjaa joko kotoa pakastettuna tai perillä kaupasta ei tarvi mökillä miettiä vuuan jauhottamista tms.
Teet mahdollisimman paljon etukäteen ja pakastat vaikka kotona.