Kertokaa helppoja ruokia!
Olen muuttanut omilleni, ja kyllästynyt syömään tasan kahta ruokaa: Makaroonia ja nakkikastiketta ja makaroonia ja lihapullia. Helvetti tuskin kovin terveellistäkään on! Joten voisitteko olla niin kilttejä, ja neuvoa jotain helppoja ruokia joita on suht. nopea tehdä?
Kommentit (23)
Kaikki ruuat on helppoja.
Kesällä uusia perunoita ja savukalaa tai jotain muuta. Keitot. Laatikot. Erilaiset pastakastikkeet
No kotona oli todella monipuolisia ruokia... En vaan oo mikään kokki kolmonen, joten pitää aloittaa helpoista. En edes tiennyt mitä tarkoittaa, kun vesi kiehui ensimmäisen kerran yli kattilasta.
AP
Keitä riisi. Paista broilerin fileet/suikaleet. Mausta esim curryllä, suolalla, pippurilla. Ja öö, valmis.
Erilaiset kiusaukset: perunasipulisekoitusta pakasteesta ja sekaan esim. kinkkua/broileria/tonnikalaa/makkaraa/pekonia tms., päälle kermaa, pippuria ja uuniin.
Uberhelppo makkarakeitto: edelleenkin kaupan pakastealtaasta valmis perunakeittojuurespussi, se kiehumaan ja sekaan makkarat. Samasta pottujutusta helppo keitto sikanauta-purkkilihan kanssa.
Broilerista kastike valmiilla texmex-mausteseoksella ja tortillat, salaattia, maustekastikkeita.
Helposti opit maustamaan ja säveltämään ruokia, niin saat vaihtelua arkeen!
Osta kanankoipia, juureksia ja vihanneksia, mausta suolalla ja pippurilla ja millä nyt vain haluat. Kaikki samalle pellille ja uuniin väh 200 astetta tunniksi.
Keitä riisiä (esim jasminriisi; huuhtele riisi siivilässä, laita kattilaan riisi ja vesi suhde noin 1:2, levy päälle kiehuessa pienelle asteelle pidä kansi päällä kunnes ylimääräistä vettä ei enää ole.)
Naudansuikaleita/sikaa/kanaa marinoi jonkin aikaa seoksella; vähän soijakastiketta, inkivääri, pippuri, öljy + muita mausteita jos haluat. paista kunnes ovat lähes kypsiä ja laita lautaselle/ sivuun.
Pilko valkosipilia ja sipulia, paista samalla pannulla pienessä määrässä öljyä, lisää herneitä palkoineen ja pilkottu paprika tai pakastevihanneksia, lisää pieni määrä soijaa, paista hetki, lisää liha joukkoon liesi pienelle laita kansi päälle, tai kerää suurinosa(etenkin kasvikset) pienemmän kannen alle pannulla ja anna hautua 5-10min.
Aluksi saattaa kuulostaa monimutkaiselta mutta on yllättävän helppoa kun lähtee tekemään. Riisiä ei välttämättä tarvitse jos kasviksia on paljon.
Tää on helppoa ja hyvää.
Paista kanasuikaleet, sipulin kera mieluiten.
Kaada 2 dl kermaa sekaan.
2 ruokalusikallista kanafondia.
Kohtapuoleen 2 ruokalusikallista hunajaa ja
2 ruokalusikallista sitruunamehua.
Väriksi voi laittaa currya tai kurkumaa.
Syö riisin/makaronin/jopa perunoiden kera.
Vaikea vastata, kun ei ole aavistustakaan ruuanlaittotaidoistasi. Onko sinulla peruskoulun kotitalouskirja tallessa? Siinä on paljon helppoja ja hyviä ohjeita.
Tässä muutama erilainen:
Keitetyt perunat + voikastike, lisäksi vaikka kalaa, makkaraa, broileria, vihanneksia. Uusia perunoita ei tarvitse edes kuoria, ja voita voit sulattaa vaikka mikrossa tai laittaa sellaisenaan kuumien perunoitten päälle. Kun perunoita on kaksinkertainen annos, tässä vinkki toiseksi päiväksi.
Pyttipannu. Voita ruskistumaan paistinpannuun, perunat ohuina siivuina paistumaan ja lisäät pilkottua makkaraa, ja lopuksi laitat vielä munan paistumaan.
Kiusaukset vaativat pitemmän kypsennysajan uunissa, kannattaa varata noin tunti. Muuten ovat helppoja. Kippaat uunivuokaan pakastettua perunasipulisekoitusta ja tonnikalaa, ruskistettua jauhelihaa, kinkkua, broileria tai mitä vaan, juustoraastetta ja kermaa. Unohda noin 175-asteiseen uuniin tunniksi ja syö.
Älä unohda mausteita. Nyt voit maustaa ruokasi ihan oman mielesi mukaan. Kokeile yrttimausteita ja erilaisia sekoituksia. Eri valmistajien "sama" mauste voi olla erimakuista. Muista sitten, mikä oli se jonka heitit roskiin ja mikä on se, jota käytät usein.
Opettele sosesopan teko. Esim. parsan pilkot kattilaan veteen ja maustat liemen. Keittele vartti, soseuta ja lisää kermaa. Aineksia voit vaihdella mielesi mukaan (porkkanaa, bataattia, kukkakaalia...) ja seuraavaa päivänä vain lämmität.
Uuniruuat on helppoja. Pottulohkot ja muut juurekset maustettuina (pippuria, suolaa ja hunajaa, mitä ei perunoille) ja vaikka lihapullat uunissa samalla tms.
Munakasrulla. Sekoita aineet, mausta ja pellille. Ota uunista, täytä ja pyöräytä rullalle. Hyvää tarjottavaa kavereillekin. Täytteitä voi varioida loputtomiin.
Vierailija kirjoitti:
No kotona oli todella monipuolisia ruokia... En vaan oo mikään kokki kolmonen, joten pitää aloittaa helpoista. En edes tiennyt mitä tarkoittaa, kun vesi kiehui ensimmäisen kerran yli kattilasta.
AP
Voi ei! Mitä te teitte koulun kotitaloustunnilla?
Keittoja ei ole vielä paljon ehdotettu, mutta ne ovat sekä helppoja että nopeita. Varsinkin syksyllä myös halpoja, kun pakastettujen sijasta voi ottaa kaupasta pari perunaa, porkkanan ym. tuoretta ja tehdä itse.
Helppo ja nopea jauhelihakeitto: Ruskista kattilan pohjalla jauhelihaa, jotta se on irtonaista. Lisää vesi ja perunat ym. Samalla mallilla onnistuu muut paitsi kalakeitto. Nopein tapa on tehdä ruodottomasta palasta, jonka laitat kypsymään päällimmäiseksi sitten, kun muut ainekset ovat jo kiehuneet jonkun aikaa. Voit käyttää suurustamiseen kermaa tai olla käyttämättä, ihan oman makusi mukaan.
Yksin asuvalla on ongelma annoskoko, kun yhden hengen annoksia ei ole ihan helppo tehdä. Pakkaa aina loput tiiviiseen astiaan, jäähdytä ja laita jääkaappiin tai pakastimeen. Jääkaapissakin säilyvät useamman päivän, ei tarvitse syödä samaa monta päivää peräkkäin.
Moni tässä mainitusta on kyllä helppo tehdä pienenä annoksenakin.
Kiitos vinkeistä, kokeilen näitä kaikkia jossain vaiheessa!
AP
Pannulle kanasuikaleita, sekään 500g wokkivihanneksia tai vaikka parsa/kukkakaalia, kermaa ja mausteita (curry, chili, valkosipuli, soijakastike...) lisäksi keitettyä jasmiiniriisiä.
Salaatit, munakkaat, keitot ja laatikot on usein helppoja. Reseptejä netti pullollaan. Katso esim. Valion, Kodin Kuvalehden tai Kotilieden sivuilta, siellä on monia arkisia ja helppoja ruokia.
Oma lemppari on kasvissosekeitto, melkein mitä vaan kasviksia/juureksia (porkkana, kukkakaali, sipuli tai bataatti,palsternakka,sipuli mun suosikit) pilkot kattilaan, mukaan vettä ja suolaa, pippuria, muita sopivia mausteita, keität ja soseutat. Päälle raejuustoa (tai tonnikalaa, soijarouhetta, paistettua jauhelihaa...). Säilyy pitkään ja tulee monta annosta kerrallaan. Kaverini vaikka leipää ja jälkkäriksi hedelmää.
Mä teen ensi viikolle jauheliharisoton. Keitän riisit (Pirkan itämainen riisiseos), paistan jauhelihan, pannulle kermaa ja fondia, yksi he-ma-pa pussi pitkästä aikaa ja kaikki vain sekaisin. Ei ole tehty niin kuin "oikeaoppinen" risotto, mutta tämä maistuu ainakin meillä.
Moi Ap!
Tässä helppo ja maukas liharuoka. Nopea se ei ole, koska kypsyy pitkään.
Kävele kaupan lihatiskille (palvelu-sellaiselle) ja osta karjalanpaistilihoja. Esimerkiksi 200g molempia (possua ja nautaa).
Lisäksi osta sipulia (voi olla puna- ja/tai keltasipulia), porkkanoita ja punainen paprika. Tarvitset myös kokonaisia maustepippureita, laakerinlehtiä, ja suolaa maustehyllystä. Myös lihafondikuutiot on helppoja.
Kotona tarkasta lihapalat. Jos niissä näkyy valkoisia kalvoja, ne voi leikata veitsellä pois. Hyvä lihakauppias on tehnyt tämän jo valmiiksi ja lihapalat näyttävät kauniilta heti kaupasta haettaessa. Sinällään kalvoista ei ole haittaa, koska liha mureutuu uunissa niin hyvin, joten jos koet palojen mahdollisen siistimisen hankalaksi, sen voi jättää väliin. Tarvittaessa paloittele lihaa hieman pienemmäksi, mikäli ovat kovin suuria ja eri kokoisia.
Kuori sipuli ja porkkanat. Pese paprika hyvin ja poista siemenet ja kanta. Lohko sipulit puoliksi ja puolikkaat vielä ainakin puoliksi. Isompi sipuli vielä pienempiin lohkoihin. Tee paprikasta myös lohkoja. Pilko porkkanat (3?).
Ota kannellinen uunipata (toivottavasti sulla on sellainen?) ja laita pohjalle lihapaloja, sipuli- ja paprikalohkoja sekä porkkananpaloja sekaisin yksi kerros. Ripottele päälle kohtalaisen reilusti suolaa (ei siis ihan pientä ripsausta mutta ei toki liian reilulla kädelläkään. Porkkanat sitovat itseensä suolaa, ja hyvä silti olisi että makua jäisi lihoihinkin), lisää muutama maustepippuri ja yksi laakerinlehti. Lado tavaraa kerroksittain samalla tavalla niin monta kertaa kuin tarvis. Noin pienellä lihamäärällä kerroksia ei tosin tule kuin ehkä kaksi :) Lopuksi lisää pataan vettä sen verran että lihapalat ja vihannekset juuri peittyvät.
Laita pata aluksi ilman kantta kuumaan uuniin, esim 200-225 asteeseen. Kun ruoka alkaa kiehua, laita kansi päälle ja laske asteet niin että ruoka kiehuu hiljakseen poreillen. Itselläni on lasinen pata, siitä on helppo seurata tilannetta, kun näkee läpi... Itse annan ruuan hautua uunissa viisikin tuntia ihan hiljalleen. Jossain välissä, esim kahden /kolmen tunnin päästä sulatan lihafondikuution kiehuvaan veteen ja kaadan pataan + sekoitan. Vettä pitää tarvittaessa lisätä ettei pata kiehu tyhjäksi!
Tätä lihaa vihanneksineen ja liemineen sitten voit syödä perunoiden tai riisin kanssa esimerkiksi kaksi päivää. Lopun kaadat kattilaan, riivit lihat pienemmiksi palasiksi ja lisäät reilusti vettä. Kuori ja paloittele perunoita ja lisää porkkanoita, muitakin juureksia jos sinulla on ja lisäät ne kattilaan. Sitten taas sellainen lihafondikuutio ja kattila liedelle kiehumaan niin kauan että perunat on kypsiä. Tadaa - sulla on kattilallinen lihakeittoa! :) Jos tässä vaiheessa tulee jo lihaa korvistakin ulos, niin laita keittokattila kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja jäähdytä ruoka. Laita sopivan kokoisia annoksia pakasterasioihin ja pakkaseen! Sieltä on helppo sitten sulattaa annos soppaa.
Toinen helppo uuniruoka on lohi. Osta tiskistä tai vakuumissa pala lohta. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita lohi vuokaan tai pellille. Ripottele pinnalle aika reilusti suolaa ja tilliä (ihan se kuivattukin käy). Kala on niin hyvää, ettei kaipaa mitään muuta! Sitten uunin vaan ja teet vaikka salaattia kaveriksi tai keität parsakaalia tai perunoita. Kalan koosta riippuen pidät uunissa, puoli tuntia ainakin. Kurkistele uuniin että kala ei ala kuivua. Kypsä kala lohkeaa kauniisti, irtoaa nahasta ja ruodoista vaivatta.
Onnea uuteen kotiin Ap ja mukavaa kesää!
Palstamammojen kokkaustaito on siis kanasuikaleita ja wokkivihanneksia? Oikeasti?
Jos olet ihan käsi, niin kannattaa mennä ihan oikeasti vaikka Marttojen kokkauskursseilla, niillä käy porukkaa ihan laidasta laitaan ja ovat asiallisia.
Ja jos mielesi tekee jotain tiettyä ruokaa, niin googleta. Netti on täynnä reseptejä ja opit "väkisin" tekemällä pikkuhiljaa koko ajan lisää. Kaiken a ja o on tuoreet , puhtaat raaka-aineet ja oikeanlainen maustaminen, mikä ei tarkoita kaupan taco-mix pussien käyttämistä joka ruokaan.
Tässe esimerkiksi ihan perusruokaohjelinkki Kotikokeilta, laita suosikkeihisi ja kokeile sitten sopivan hetken tullen aina uutta ruokaa. Käytä ihmeessä pakastinta hyväksesi , tee kerralla ihan normaaleja satseja ruokaa ja pakasta loput syödäksesi niitä myöhemmin. Tai pyydä kaverit syömään.
Äiti kirjoitti:
Moi Ap!
Tässä helppo ja maukas liharuoka. Nopea se ei ole, koska kypsyy pitkään.
Kävele kaupan lihatiskille (palvelu-sellaiselle) ja osta karjalanpaistilihoja. Esimerkiksi 200g molempia (possua ja nautaa).
Lisäksi osta sipulia (voi olla puna- ja/tai keltasipulia), porkkanoita ja punainen paprika. Tarvitset myös kokonaisia maustepippureita, laakerinlehtiä, ja suolaa maustehyllystä. Myös lihafondikuutiot on helppoja.Kotona tarkasta lihapalat. Jos niissä näkyy valkoisia kalvoja, ne voi leikata veitsellä pois. Hyvä lihakauppias on tehnyt tämän jo valmiiksi ja lihapalat näyttävät kauniilta heti kaupasta haettaessa. Sinällään kalvoista ei ole haittaa, koska liha mureutuu uunissa niin hyvin, joten jos koet palojen mahdollisen siistimisen hankalaksi, sen voi jättää väliin. Tarvittaessa paloittele lihaa hieman pienemmäksi, mikäli ovat kovin suuria ja eri kokoisia.
Kuori sipuli ja porkkanat. Pese paprika hyvin ja poista siemenet ja kanta. Lohko sipulit puoliksi ja puolikkaat vielä ainakin puoliksi. Isompi sipuli vielä pienempiin lohkoihin. Tee paprikasta myös lohkoja. Pilko porkkanat (3?).
Ota kannellinen uunipata (toivottavasti sulla on sellainen?) ja laita pohjalle lihapaloja, sipuli- ja paprikalohkoja sekä porkkananpaloja sekaisin yksi kerros. Ripottele päälle kohtalaisen reilusti suolaa (ei siis ihan pientä ripsausta mutta ei toki liian reilulla kädelläkään. Porkkanat sitovat itseensä suolaa, ja hyvä silti olisi että makua jäisi lihoihinkin), lisää muutama maustepippuri ja yksi laakerinlehti. Lado tavaraa kerroksittain samalla tavalla niin monta kertaa kuin tarvis. Noin pienellä lihamäärällä kerroksia ei tosin tule kuin ehkä kaksi :) Lopuksi lisää pataan vettä sen verran että lihapalat ja vihannekset juuri peittyvät.
Laita pata aluksi ilman kantta kuumaan uuniin, esim 200-225 asteeseen. Kun ruoka alkaa kiehua, laita kansi päälle ja laske asteet niin että ruoka kiehuu hiljakseen poreillen. Itselläni on lasinen pata, siitä on helppo seurata tilannetta, kun näkee läpi... Itse annan ruuan hautua uunissa viisikin tuntia ihan hiljalleen. Jossain välissä, esim kahden /kolmen tunnin päästä sulatan lihafondikuution kiehuvaan veteen ja kaadan pataan + sekoitan. Vettä pitää tarvittaessa lisätä ettei pata kiehu tyhjäksi!
Tätä lihaa vihanneksineen ja liemineen sitten voit syödä perunoiden tai riisin kanssa esimerkiksi kaksi päivää. Lopun kaadat kattilaan, riivit lihat pienemmiksi palasiksi ja lisäät reilusti vettä. Kuori ja paloittele perunoita ja lisää porkkanoita, muitakin juureksia jos sinulla on ja lisäät ne kattilaan. Sitten taas sellainen lihafondikuutio ja kattila liedelle kiehumaan niin kauan että perunat on kypsiä. Tadaa - sulla on kattilallinen lihakeittoa! :) Jos tässä vaiheessa tulee jo lihaa korvistakin ulos, niin laita keittokattila kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja jäähdytä ruoka. Laita sopivan kokoisia annoksia pakasterasioihin ja pakkaseen! Sieltä on helppo sitten sulattaa annos soppaa.
Toinen helppo uuniruoka on lohi. Osta tiskistä tai vakuumissa pala lohta. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita lohi vuokaan tai pellille. Ripottele pinnalle aika reilusti suolaa ja tilliä (ihan se kuivattukin käy). Kala on niin hyvää, ettei kaipaa mitään muuta! Sitten uunin vaan ja teet vaikka salaattia kaveriksi tai keität parsakaalia tai perunoita. Kalan koosta riippuen pidät uunissa, puoli tuntia ainakin. Kurkistele uuniin että kala ei ala kuivua. Kypsä kala lohkeaa kauniisti, irtoaa nahasta ja ruodoista vaivatta.
Onnea uuteen kotiin Ap ja mukavaa kesää!
Kiitos ihanasta viestistä ja hyvistä vinkeistä! :) Ja samoin, hyvää kesää.
-Ap
Lohta, salaattia sekä kermaviilikastike, joka sopii kummallekin.
Ripaus suolaa, valkopippuria, tilliä ja sitruunaa. (muutakin voi toki laittaa)
Lohi uuniin 200C, kun kalasta alkaa valkuaiset nousta pintaan ja lohi maistuu narskuvalta hampaissa, niin on valmista.
Netistä löytyy ohjeita pilvin pimein.