Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Milllaisia tukitoimia päiväkodissa on lapsille, joilla on puheen tuoton erityisvaikeus? Onko kaikissa päiväkodeissa käytössä tukiviittomat? Entä käytetäänkö kuvakommunikaatiokansiota joka päivä arjen tilanteissa apuna? Jos lapsi tarvitsee kansiota, onko hänellä oma avustaja tai mitä henkilöresursseja päiväkodilla on antaa lapselle, joka ei pysty kommunikoimaan puheen avulla (ja on siis jo "isojen ryhmässä", missä muut lapset ovat sujuvia puhujia)? Oletko tyytyväinen päiväkotisi tukitoimiin?

Kommentit (6)

Vierailija

Noh, päiväkodit on toki erilaisia, mutta oma kokemukseni on, että jos kyseessä on ns. tavallinen ryhmä, jossa ei ole ELTOa vakiona, niin tietämys viittomista ja kansion käytöstä voi olla aika olematonta. Käykö lapsella puheterapeutti päiväkodilla? Hän varmaan jonkin verran voi ohjata ryhmän henkilökuntaa. Entä onko teillä aac-ohjaajalta tukiviityomaopetusta? Siitä olisi hyvä käyttää muutama tunti päiväkodissa.
terv. eräs puheterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mikä on "erityisvaikeus"?

Se on ihan virallinen lääkärin asettama diagnoosi, vastaa entistä dysfasiaa.
ter. puheterapeutti

Vierailija

Puheterapeutti käy päiväkodissa, ja varmaan neuvookin henkilökuntaa, mutta ihan selkeää kuvaa tukitoimien käytöstä/kaajuudesta minulla ei ole. Se on kait vähän riippuvainen siitä, paljonko niille jää aikaa, kun on iso ja haastava lapsiryhmä muutenkin. ap

Vierailija

Onko teillä ollut minkäänlaista palaveria puheterapeutin ja LTO:n kanssa? Siinä voisi ihan rehellisesti kysellä tukitoimista, puheterapeutillakin olisi varmaan antaa jotain vinkkejä päiväkodin suuntaan. Avustajan saaminen on monissa kunnissa haastavaa, kysy päiväkodista että miten sen hakeminen/hankkiminen teidän kunnassa menee. Siihen yleensä tarvitsee puoltavan lauaunnon esim. erikoissairaanhoidosta.

Vierailija

Meillä on hiukan eri lailla erityinen lapsi. Ainakin meidän kunnassa tukitoimien saanti erityislapselle on ihan vanhemman aktiivisuudesta kiinni. Jo hoitopaikkaa hakiessa ja tajuttava toimittaa lääkärin ja terapeuttien lausunnot tukitoimien tärkeydestä. Kun hoitopaikan saa pitää olla Keltoon ja päiväkodin johtajaan yhdeyssä ja keskustella niin kauan, että saa lupaukset tukitoimista (mitään ympäripyöreää katsotaan sitten ja tarpeen mukaan ei kannata hyväksyä).

Sitten kun hoito alkaa niin henkilökunnan tehokoulutus siitä mitä lapsen hoitaminen vaatii ja miten tukitoimien on näyttävä arjessa. Sitten hoidon aikana vasun yhteydessä kaksi kertaa vuodessa palautetta siitä mikä on toiminut ja mitä pitää parantaa ja tietenkin päivittäinen yhteydenpito ja heti suullinen palaute, jos meinaavat liisiä tukitoimien toteutuksesta. Tällä kombolla on saatu lapsen hoito toimimaan ihan hyvin normaaliaikaan.

Oma lukunsa on vielä loma-ajat, jolloin useamman päiväkodin lapset yhditetään samaan päiväkotiin. Vielä en ole keksinyt ratkaisua miten loma-ajan hoidon saisi onnistumaan. Joka lomahoidon aikana käy joku vahinko ja perustelu on aina sama "ei tiedetty" "kukaan ei ole sanonut" tms.

Eli ainakin meidän nurkilla tukitoimien saanti on vaikeaa ja päiväkotin luistaa niiden toteutuksesta heti, jos ei itse ole tiukkana.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat