Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Moi,

Veljeni on perustamassa yritystä ja haluaa sijoittaa siihen enemmän kuin osakepääoman, eli haluaa laittaa firman tilille käyttöpääomaa. Miten tämä käytännössä hoidetaan, eli mitä papereita ja millä nimikkeellä - onko se laina, sijoitus, mikä on järkevin tapa? 

En tarkoita osakepääomaa siis.

Kiitos!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Vierailija

Lainaa yritykselle rahaa. Sitten kun tilikausi päättyy, katsotaan pitääkö lainaa sitoa pääomalainaksi vai jääkö vapaasti nostettavaksi kassavarojen mukaan. 

Lainasta ei kannata veloittaa korkoa niin kauan kuin oman palkkatulon verot ovat alle pääomatuloveroprosentin. 

Vierailija

Ok, eli lainaaminen on siis ainoa tapa? Kirjanpitäjä laatii velkakirjan vai? 

Sori, ollaan ihan tyhmiä näiden käytännön asioiden kanssa :) 

Miten yrityksen kassa yleensä perustetaan, mistä ne käyttörahat tulee?
AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei noista korottomista vippilainoista minusta ole välttämätöntä tehdä velkakirjaa, jos tiliotteelta voi nähdä, että raha tullut osakkaalta ja panon viestinä laina. Toki jos paljon osakkaita, on tällöinkin paras tehdä velkakirja tai jos lainalle lasketaan korkoa.  

Pääomalainaan kirjanpitäjä tekee velkakirjan tai antaa valmiin pohjan. Mutta se kannattaa tehdä vasta tilikauden päätyttyä, mikäli tappiollinen tulos on syönyt pääoman negatiiviseksi. 

Voi sitten tehdä jotain sijoitetun vapaan pääoman sijoituksia, mutta tuo lainaaminen on rahaa, jonka nostaminen takaisinpäin on helpointa. 

Vierailija

Kiitos! Jaksaisitko vielä määritellä mikä on vippilaina ja mikä pääomalaina - kyseessä on siis 10 000 euroa jotka veljeni sijoittaa omista rahoistaan yritykseensä yrityksen käyttövaroiksi. AP

Vierailija

Pääomalainaksi siirretään tilikauden päätyttyä sellainen osuus, että omapääoma ei mene negatiiviseksi. Eli jos osakepääoma 2 500 e ja tappio 4 999 e, tarvitaan pääomalainaa 2 500 e ja loppuosa lainasta voi jäädä edelleen vapaasti odottamaan hyvää kassatilannetta ja takaisinmaksua. Pääomalaina sen sijaan voidaan maksaa takaisin vasta kun pääoman tilanne on palutunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla