Ristiäisiin pitäisi saada jotain tosi hyviä pikkuleipiä...
eli onko kellään jotain todella hyvää pikkuleipä ohjetta? Kiitos jo etukäteen.
Kommentit (2)
Mantelipikkuleivät
200g voita tai margariinia
½dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1dl mantelia jauhettuna
Pari tippaa karvasmanteliöljyä tai aromia muutama tippa enemmän
2dl vehnäjauhoja
Voiteluun munaa ja
pinnalle ½dl mantelia rouhittuna
Valmistus: Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää mantelit, karvasmanteliöljy-tai aromi ja jauhot voivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Leivo siitä jauhotetulla pöydällä tankoja, paloittele ne ja ota " sopivankokoinen" pallero jonka painat vaikka haarukalla pikkuleiväksi.
Nosta pellille, voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista 200 asteessa noin 10 min kunnes ovat kullanruskeita.
¨¨¨¨
Wilhelmiinat
200g voita
200g sokeria
1 keltuainen
2rkl siirappia
3tl vaniljasokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl soodaa
Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuainen hyvin vatkaten.
Lisää siirappi, sekoita v.jauhoihin sooda ja vaniljasokeri ja lisää joukkoon.
Muotoile taikinasta palleroita ja paina keksiksi, jätä uunissa leviämisvaraa. Paista 200 asteessa kunnes ovat kauniin ruskeita.
¨¨¨¨¨
Kauralastut on tietty myös herkullisia ja ne voi kuorruttaa suklaalla.
¨¨¨¨
Täytekeksit
250g voita tai margariinia
2dl sokeria
1 muna
2-3rkl kermaa
n.5dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
Väliin: aprikoosi,-omena,-tai vadelmamarmeladia
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja seulo joukkoon vuorotellen kerman kanssa.
Peita taikinakulho ja anna olla viileässä jokusen tunnin ajan.
Kauli taikina useana eränä kevyesti jauhotetunleivinpaperin päällä ohueksi, ota muotilla kakkuja ja siirrä ne leivinpaperin päälle.
Paista 175-200 asteessa vaaleanruskeiksi, anna jäähtyä.
Levitä pinnalle marmeladia ja paina kevyesti toinen keksi päälle.
Keksit voi kuorruttaa tomusokeriseoksella minkä taas voi maustaa vaikka konjakkitilkalla tai upottaa puolet keksista suklaaseen.
joka on tässä:
50-60kpl
150g margariinia
1,5dl sokeria
2 munaa
1tl raastettua appelsiininkuorta
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Päälle:
Paistonkestävää appelsiinimarmeladia
Koristeeksi: 2dl tomusokeria, 1rkl appelsiini- tai sitruunamehua
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Sekoita vaahtoon hyvin pestyn appelsiinin raastettua kuorta. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele osat uunipellin pituisiksi tangoiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele sormella tangon keskelle syvennys ja täytä se marmeladilla. Paista tankoja 200 asteessa 12-15 minuuttia, anna jäähtyä. Sekoita tomusokerin joukkoon mehua niin, että saat paksun, mutta pursotettavan seoksen. Pursota seosta marmeladiraidan molemmin puolin, tai valuta lusikalla. Leikkaa tangot terävällä veitsellä viipaleiksi.
Vinkki! Hieman erimakuisia saat, kun jätät pohjataikinasta appelsiiniraasteen pois ja korvaat sen muutamalla tipalla karvasmanteliöljyä tai -aromia ja vaihdat appelsiinimarmeladin vadelmamarmeladiin.
Itse pidän erityisesti tästä vadelmamarmeladi-karvasmanteliversiosta, joka on muisto aivan lapsuudestani. Oma mummini on näitä aina tehnyt ja niitä löytyy usein meidän suvun juhlapöydistä.
Nämä on helppo valmistaa, voi myös pakastaa. Ihanan maukkaita, jos pidät Runebergin tortuista, pidät myös näistä.
Kuva appelsiiniversiosta blogissani, jos haluat vilkaista. Löytyy kohdasta pikkuleivät.
http://www.lintu75.vuodatus.net/