Esimerkkejä terveellisestä ruuasta
Epäterveellisen ruuan keskustelun innoittamana haluaisin tietää jonkun teidän perheen terveellisinä pitämistänne ruuista. Siis sellaisista, joita ihan oikeasti laitatte säännöllisesti arkisin.
Kommentit (9)
Uunissa, pannulla, höyrytettyjä. Lisukkeena sekalaista salaattia tai vihanneksia sekä couscousia, ohraa, riisiä, kvinoaa.
Tällaista on meidän arkiruoka.
avokadoa, pähkinöitä ja manteleita, täysjyvruisleipää, täysjyväpastaa, rasvatonta maitoa, paistamiseen luomorypsiöljyä, lohta silloin tällöin, perunaa jne. Normaalia ruokaa.
espanjalainen munakas, kesäkurpitsamunakas, erilaiset salaatit, keitetyt perunat ja savukala, pinaattikeitto, tonnikalatäysjyväpasta
lisäksi kasviksia eri muodoissa, hyvin harvoin pastaa, perunaa ja riisiä
Keitetään riisi (tumma), paistetaan lohisuikaletta pannulla. Lohen sekaan hienonnettu sipuli ja pussillinen pakastepinaattia. Lopuksi kaikki sekaisin. Ehkä sekaan tonnikala tai katkarapu, jos siltä tuntuu. Kourallinen juustoraastetta ja makukerma (pippuri). Isketään vuokaan puoli tuntia. On hyvää.
Vähäsuolaista nakkikeittoa,juureksia runsaasti.
Minusta nakit on ok silloin tällöin mutta varmaan jauhelihasoppa paistijauhelihasta olisi vielä parempi.
Lisänä mulla on tässä jälkiuunileipää tomaatilla ja lasi maitoa.
Paella: Paistetaan kanaa, sekaan vesi ja riisi. Muhi i kannen alla. Loppusuoralla sekaan pakastemaissia, katkarapua, hernemaissipaprikaa, herkkusieniä jne... Milloin mitäkin. Voi tehdä kermalla täyteläisemmäksi.
Wokki: Paistetaan kanaa ja wokkikasvikset pannulla. Nuudelin keitetään ja lopuksi käännellään pannulla sekaisin mausteissa ja fondyssa.
Edellisiin siis mausteita, mitä keksii ja kaapista löytyy.
ei mikään yksittäinen ruoka tai ateriakokonaisuus.
Pääperiaatteet meillä on:
- raakoja vihanneksia kaikilla lämpimillä aterioilla
- marjoja tai hedelmiä aamu- ja iltapaloilla
- viljatuotteet täysjyvävalmisteita
- proteiinin lähteenä mahdollisimman usein muu kuin punainen liha (tosin kala-allergikko perheessä vähän rajoittaa vaihtoehtoja)
- kasvikset myös pääruuan osana (esim. kaalipata)
- vältetään lisättyä sokeria
- vältetään lisättyä suolaa (ei käytetä ruuan laitossa, joskus tulee esim. puolivalmisteiden mukana)
- vältetään kovia rasvoja
mutta esim. tällaisia:
Kasvissosekeitto (porkkanaa, perunaa, linssejä, kukkakaalia, parsakaalia, sipulia, kermaa) ja raejuustoa
Uunilohi kasvispedillä
Kalakeitto (pakastekalaa, perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, lanttua)