Prisca Leclerc
Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Tee lohen seuraksi kermainen carbonarakastike. Klassikkokastike on niin hyvää, että se maistuu myös sellaisenaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohicarbonara

Ainekset

400
g
kirjolohifilee
½
tl
suolaa
80
g
cashewpähkinöitä
100
g
parmesaania
1
valkosipulin kynsi
3
dl
kermaa
1
kananmuna
mustapippuria
Lisäksi
250
g
gnoccheja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Ota lohi ajoissa huoneenlämpöön ja mausta puolella teelusikallisella suolaa. Nosta uuniin vuoassa ja paista 15–20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Lohi on valmis, kun se lohkeaa helposti haarukalla kokeiltaessa.
  2. Kaada pähkinät kuumalle kuivalle pannulle ja paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada pähkinät kulhoon odottamaan, murskaa niitä hieman esimerkiksi perunasurvimella.
  3. Raasta parmesaani ja hienonna valkosipulinkynsi.
  4. Sekoita kerma ja kananmuna, vatkaa haarukalla munan rakenne rikki ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta huolella ja kaada takaisin kattilaan. Säädä liesi miedoimmalle lämmölle, kaada juustoraaste, valkosipuli ja kermaseos kattilaan ja sekoita, kunnes kastike hieman suurustuu. Kaada gnocchit kastikkeineen tarjoiluastiaan, aseta päälle kirjolohen lohkoja ja ripottele paahdettua cashewpähkinää.

Vinkki! Kirjolohen sijaan voit laittaa kastikkeeseen paistettua pekonia, broilerin fileitä, katkarapuja, paistettua tempehiä tai herkkusieniä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä

Maukkaat fetalihapullat voit valmistaa joko käden käänteessä tai hissukseen haudutellen. Herkkua tulee joka tapauksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetalihapullat ja tomaattispagetti

Ainekset

700
g
jauhelihaa
200
g
fetajuustoa
3
valkosipulinkynttä
1
pieni prk
kapriksia
½
ruukkua
basilikaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamicoa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
oliiviöljyä
½
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita kastikkeen ainekset öljyä ja basilikaa lukuun ottamatta kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla lihapullien valmistuksen ajan tai niin kauan kuin haluat. Maku syvenee, kun kastike hautuu pitkään.
  2. Laita jauheliha kulhoon. Murusta feta joukkoon, säästä osa koristeeksi. Hienonna sekaan valkosipuli, kaprikset ja basilika varsineen. Lisää muna, suola ja pippuri. Sekoita käsin. Öljyä kätesi ja muotoile taikina pulliksi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihapullat ja nosta kastikkeen joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita öljy ja hienonna suurin osa basilikasta kastikkeeseen.
  4. Keitä spagetti ja valuta se. Sekoita lihapullakastike spagettiin. Ripottele fetaa ja basilikaa koristeeksi.

Kommentit (0)

Sanna Kekäläinen
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: <span class="photographer">Reetta Pasanen</span>
Vinkki! Tarjoa lisukkeena rucolaa ja pinjansiemeniä. Kuva: Reetta Pasanen

Pasta, kastike ja juustot uuniin. Sitten vain odotellaan, että tortellinilasagnen mehevä tuoksu leviää keittiöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman helpoin tortellinilasagne

Ainekset

500
g
tortellineja tai ravioleja
800
g
valmista tomaattipastakastiketta
250
g
mozzarellaa
2
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Revi mozzarella pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani. 
  2. Levitä hieman tomaattikastiketta lasagnevuoan pohjalle. Laita tortellineja, mozzarellaa ja parmesaania kerroksittain päälle. Jätä päällimmäiseen kerrokseen tomaattikastiketta ja parmesaania.
  3. Kypsennä lasagnea uunissa noin 35 minuuttia.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Korvaa lasagnelevyt lanttusiivuilla syksyn kunniaksi. Ne sopivat myös vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulasagne

Ainekset

1
sipuli
1
porkkana
½
kesäkurpitsa
1
paprika
2
rkl
öljyä
500
g
naudan jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyrettä
400
g
tomaattimurskaa
1
rkl
kuivattuja yrttejä (esim. Provencen sekoitusta)
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
1
iso lanttu tai pari pienempää
2
dl
kaurakermaa
1
pallo
mozzarellaa (yli 10 kk lapsille)
Yli 1-vuotiaille
3
rkl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori porkkana ja raasta se, raasta myös kesäkurpitsa. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy pannussa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja paista sekoitellen, kunnes jauheliha on lähes kypsää. Lisää pannulle porkkana, kesäkurpitsa ja paprika ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja tomaattimurska. Mausta yrteillä ja mustapippurilla ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 15–30 minuuttia.
  3. Kastikkeen hautuessa kuori lanttu ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi veitsellä tai esimerkiksi mandoliinin tai juustohöylän avulla.
  4. Voitele lasagnevuoka öljyllä ja lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta. Lorauta perään n. ½ dl kaurakermaa. Lado lanttuviipaleita lasagnelevyjen tapaan jauhelihakastikkeen päälle ja tee 2–3 kerrosta lisää samalla tavalla. Jätä päällimmäiseksi loraus kaurakermaa ja revi päälle pallo mozzarellaa, jos syöjät ovat yli 10 kk vanhoja.
  5. Paista lasagnea 200 asteessa n. 50-60 minuuttia, kunnes lanttusiivut ovat pehmeitä ja pinta kauniin ruskea. Peitä lasagne loppuvaiheessa foliolla, jos pinta meinaa tummua liikaa.
  6. Mausta valmiin lasagnen isoimpien annokset tuoreella persiljalla ja suolalla.

Kommentit (0)