Prisca Leclerc
Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Tee lohen seuraksi kermainen carbonarakastike. Klassikkokastike on niin hyvää, että se maistuu myös sellaisenaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohicarbonara

Ainekset

400
g
kirjolohifilee
½
tl
suolaa
80
g
cashewpähkinöitä
100
g
parmesaania
1
valkosipulin kynsi
3
dl
kermaa
1
kananmuna
mustapippuria
Lisäksi
250
g
gnoccheja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Ota lohi ajoissa huoneenlämpöön ja mausta puolella teelusikallisella suolaa. Nosta uuniin vuoassa ja paista 15–20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Lohi on valmis, kun se lohkeaa helposti haarukalla kokeiltaessa.
  2. Kaada pähkinät kuumalle kuivalle pannulle ja paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada pähkinät kulhoon odottamaan, murskaa niitä hieman esimerkiksi perunasurvimella.
  3. Raasta parmesaani ja hienonna valkosipulinkynsi.
  4. Sekoita kerma ja kananmuna, vatkaa haarukalla munan rakenne rikki ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta huolella ja kaada takaisin kattilaan. Säädä liesi miedoimmalle lämmölle, kaada juustoraaste, valkosipuli ja kermaseos kattilaan ja sekoita, kunnes kastike hieman suurustuu. Kaada gnocchit kastikkeineen tarjoiluastiaan, aseta päälle kirjolohen lohkoja ja ripottele paahdettua cashewpähkinää.

Vinkki! Kirjolohen sijaan voit laittaa kastikkeeseen paistettua pekonia, broilerin fileitä, katkarapuja, paistettua tempehiä tai herkkusieniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Muuten hyvä idea, mutta carbonarassahan ei perinteisesti ole kermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Käytä ruokaan omia suosikkikasvispyöryköitä. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Käytä ruokaan omia suosikkikasvispyöryköitä. Kuva: Anna Huovinen

Valmiista kasvispullista tulee mahtavaa arkiruokaa, kun teet niille kaveriksi ihanan tomaattikastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen tomaattikastike vegepyöryköillä

Ainekset

2
timjamin oksaa
2
kirvelin oksaa
2
persiljan oksaa
2
sipulia
1
iso porkkana
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
3
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
tomaattimurskaa
1
prk
paseerattua tomaattia
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
mustapippuria
1
pkt
kasvispyöryköitä (esim. Härkis original)
Lisäksi
250
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Sido yrtit toisiinsa kiinni värjäämättömällä puuvillalangalla. Leikkaa sipulit reiluiksi paloiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipuli ja porkkanaraaste. Lisää tomaattipyree ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja tomaattimurska sekä yrttinippu ja laakerinlehdet.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna muhia kannen alla vähintään 20 minuuttia. Jos on aikaa, niin tunti on hyvä, lisää välillä vettä tarvittaessa.
  4. Lisää kastikkeen joukkoon kasvispullat ja anna muhia hiljalleen, kunnes pullat ovat lämmenneet ja imeneet kastikkeen makua itseensä. Poista yrttinippu ja tarjoa spagetin kanssa.
  5. Voi laittaa kastikkeeseen myös paistettua jauhelihaa, broileripyöryköitä tai turvotettua soijarouhetta.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Nauhapasta on mainio kaveri avokadopestolle. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Nauhapasta on mainio kaveri avokadopestolle. Kuva: Anna Huovinen

Vikkelä pestopasta pelastaa arki-illan. Aikaa jää muuhunkin kuin ruuanlaittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea avokadopesto

Ainekset

1
dl
pinjansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
½
ruukkua
persiljaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
avokadoa
1
limetti
Lisäksi
250
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna basilika ja persilja sekä valkosipulinkynsi.
  2. Mittaa oliiviöljy korkeaan kapeaan kulhoon, lisää valkosipuli, yrtit, mausteet, sekä puoli desilitraa paahdettuja pinjansiemeniä.
  3. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.
  4. Lusikoi avokado lautaselle ja murskaa se haarukalla. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Sekoita avokado peston joukkoon. Tarjoa pesto pastan kanssa.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Lihapullapadassa muhivat samat maut kuin talven somehitissä uunifetapastassa. Kuva: Panu Pälviä

Maukkaat fetalihapullat voit valmistaa joko käden käänteessä tai hissukseen haudutellen. Herkkua tulee joka tapauksessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetalihapullat ja tomaattispagetti

Ainekset

700
g
jauhelihaa
200
g
fetajuustoa
3
valkosipulinkynttä
1
pieni prk
kapriksia
½
ruukkua
basilikaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
Tomaattikastike
2
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamicoa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
oliiviöljyä
½
ruukkua
basilikaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita kastikkeen ainekset öljyä ja basilikaa lukuun ottamatta kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla lihapullien valmistuksen ajan tai niin kauan kuin haluat. Maku syvenee, kun kastike hautuu pitkään.
  2. Laita jauheliha kulhoon. Murusta feta joukkoon, säästä osa koristeeksi. Hienonna sekaan valkosipuli, kaprikset ja basilika varsineen. Lisää muna, suola ja pippuri. Sekoita käsin. Öljyä kätesi ja muotoile taikina pulliksi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihapullat ja nosta kastikkeen joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Sekoita öljy ja hienonna suurin osa basilikasta kastikkeeseen.
  4. Keitä spagetti ja valuta se. Sekoita lihapullakastike spagettiin. Ripottele fetaa ja basilikaa koristeeksi.

Kommentit (0)