Hanna Hurtta
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Jos pöytään istuu myös alle yksivuotias, lado mozzarella vain vuoan toiseen päähän. Pienimmät ruokailijat saavat annoksensa ilman juustoa. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Korvaa lasagnelevyt lanttusiivuilla syksyn kunniaksi. Ne sopivat myös vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulasagne

Ainekset

1
sipuli
1
porkkana
½
kesäkurpitsa
1
paprika
2
rkl
öljyä
500
g
naudan jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyrettä
400
g
tomaattimurskaa
1
rkl
kuivattuja yrttejä (esim. Provencen sekoitusta)
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
1
iso lanttu tai pari pienempää
2
dl
kaurakermaa
1
pallo
mozzarellaa (yli 10 kk lapsille)
Yli 1-vuotiaille
3
rkl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori porkkana ja raasta se, raasta myös kesäkurpitsa. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy pannussa ja freesaa sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja paista sekoitellen, kunnes jauheliha on lähes kypsää. Lisää pannulle porkkana, kesäkurpitsa ja paprika ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja tomaattimurska. Mausta yrteillä ja mustapippurilla ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 15–30 minuuttia.
  3. Kastikkeen hautuessa kuori lanttu ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi veitsellä tai esimerkiksi mandoliinin tai juustohöylän avulla.
  4. Voitele lasagnevuoka öljyllä ja lusikoi vuoan pohjalle jauhelihakastiketta. Lorauta perään n. ½ dl kaurakermaa. Lado lanttuviipaleita lasagnelevyjen tapaan jauhelihakastikkeen päälle ja tee 2–3 kerrosta lisää samalla tavalla. Jätä päällimmäiseksi loraus kaurakermaa ja revi päälle pallo mozzarellaa, jos syöjät ovat yli 10 kk vanhoja.
  5. Paista lasagnea 200 asteessa n. 50-60 minuuttia, kunnes lanttusiivut ovat pehmeitä ja pinta kauniin ruskea. Peitä lasagne loppuvaiheessa foliolla, jos pinta meinaa tummua liikaa.
  6. Mausta valmiin lasagnen isoimpien annokset tuoreella persiljalla ja suolalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: Panu Pälviä

Lämmittävät mausteet tekevät linssipadasta täydellisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 30 min haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Linssimuhennos eli dahl

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
2
sipulia
3
rkl
inkivääriä raastettuna
2
tl
korianterinsiemeniä
tl
juustokuminaa eli jeeraa
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
kanelitanko
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
3
dl
turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit. Kuori ja lohko sipuli. Raasta inkivääri.
  2. Rouhi korianterinsiemenet. Pane mausteet pannulle paahtumaan. Varo, etteivät ne pala. Lisää joukkoon öljy ja sipulit. Kääntele mausteita ja sipuleita muutama minuutti öljyssä.
  3. Lisää linssit, inkivääri, vesi, kanelitanko, tomaattipyree ja suola. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Kaada muhennos tarjoiluastiaan. Lisää desi jogurttia muhennoksen päälle tai tarjoa jogurtti erikseen. Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Käytä ruokaan omia suosikkikasvispyöryköitä. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Käytä ruokaan omia suosikkikasvispyöryköitä. Kuva: Anna Huovinen

Valmiista kasvispullista tulee mahtavaa arkiruokaa, kun teet niille kaveriksi ihanan tomaattikastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen tomaattikastike vegepyöryköillä

Ainekset

2
timjamin oksaa
2
kirvelin oksaa
2
persiljan oksaa
2
sipulia
1
iso porkkana
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
3
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
tomaattimurskaa
1
prk
paseerattua tomaattia
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
mustapippuria
1
pkt
kasvispyöryköitä (esim. Härkis original)
Lisäksi
250
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Sido yrtit toisiinsa kiinni värjäämättömällä puuvillalangalla. Leikkaa sipulit reiluiksi paloiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipuli ja porkkanaraaste. Lisää tomaattipyree ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja tomaattimurska sekä yrttinippu ja laakerinlehdet.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna muhia kannen alla vähintään 20 minuuttia. Jos on aikaa, niin tunti on hyvä, lisää välillä vettä tarvittaessa.
  4. Lisää kastikkeen joukkoon kasvispullat ja anna muhia hiljalleen, kunnes pullat ovat lämmenneet ja imeneet kastikkeen makua itseensä. Poista yrttinippu ja tarjoa spagetin kanssa.
  5. Voi laittaa kastikkeeseen myös paistettua jauhelihaa, broileripyöryköitä tai turvotettua soijarouhetta.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Nauhapasta on mainio kaveri avokadopestolle. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Nauhapasta on mainio kaveri avokadopestolle. Kuva: Anna Huovinen

Vikkelä pestopasta pelastaa arki-illan. Aikaa jää muuhunkin kuin ruuanlaittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea avokadopesto

Ainekset

1
dl
pinjansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
½
ruukkua
persiljaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
avokadoa
1
limetti
Lisäksi
250
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna basilika ja persilja sekä valkosipulinkynsi.
  2. Mittaa oliiviöljy korkeaan kapeaan kulhoon, lisää valkosipuli, yrtit, mausteet, sekä puoli desilitraa paahdettuja pinjansiemeniä.
  3. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.
  4. Lusikoi avokado lautaselle ja murskaa se haarukalla. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Sekoita avokado peston joukkoon. Tarjoa pesto pastan kanssa.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Tee lohen seuraksi kermainen carbonarakastike. Klassikkokastike on niin hyvää, että se maistuu myös sellaisenaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohicarbonara

Ainekset

400
g
kirjolohifilee
½
tl
suolaa
80
g
cashewpähkinöitä
100
g
parmesaania
1
valkosipulin kynsi
3
dl
kermaa
1
kananmuna
mustapippuria
Lisäksi
250
g
gnoccheja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Ota lohi ajoissa huoneenlämpöön ja mausta puolella teelusikallisella suolaa. Nosta uuniin vuoassa ja paista 15–20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Lohi on valmis, kun se lohkeaa helposti haarukalla kokeiltaessa.
  2. Kaada pähkinät kuumalle kuivalle pannulle ja paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada pähkinät kulhoon odottamaan, murskaa niitä hieman esimerkiksi perunasurvimella.
  3. Raasta parmesaani ja hienonna valkosipulinkynsi.
  4. Sekoita kerma ja kananmuna, vatkaa haarukalla munan rakenne rikki ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta huolella ja kaada takaisin kattilaan. Säädä liesi miedoimmalle lämmölle, kaada juustoraaste, valkosipuli ja kermaseos kattilaan ja sekoita, kunnes kastike hieman suurustuu. Kaada gnocchit kastikkeineen tarjoiluastiaan, aseta päälle kirjolohen lohkoja ja ripottele paahdettua cashewpähkinää.

Vinkki! Kirjolohen sijaan voit laittaa kastikkeeseen paistettua pekonia, broilerin fileitä, katkarapuja, paistettua tempehiä tai herkkusieniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Muuten hyvä idea, mutta carbonarassahan ei perinteisesti ole kermaa.