Outi Väisänen
Banoffee-keksit, jotka vievät kielen sekä vauvalta että vanhemmilta. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Banoffee-keksit, jotka vievät kielen sekä vauvalta että vanhemmilta. Kuva: Piia Arnould

Pehmeät keksit ovat kuin paranneltu versio apinaeväästä, sormiruokaklassikosta, jolla ratkotaan ongelmat välipalaideoista puurolakkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeät banoffee-keksit

Ainekset

2
(yli)kypsää banaania
½
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
1
kananmuna
2
dl
pikakaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
kardemummaa
Lisäksi
banaaniviipaleita
Isommille syöjille
kuivattuja banaanilastuja
toffeekastiketta tai maapähkinävoita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
  2. Muussaa banaanit kulhossa, joukkoon saa jäädä sattumia. Sekoita maapähkinävoi ja muna joukkoon. Lisää kaurahiutaleet ja ripottele leivinjauhe ja kardemumma tasaisesti päälle. Sekoita. 
  3. Jaa taikina kymmeneksi nokareeksi pellille leivinpaperin päälle. Levitä nokareet ohuemmiksi kekseiksi. 
  4. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat pohjastakin kypsät. Anna jäähtyä hetki.
  5. Koristele keksit banaaniviipaleilla. Osaan voit lisätä myös murustettuja banaanilastuja ja toffeekastiketta tai maapähkinävoita päälle.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Riikka Väliahde
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pakastepiparitaikinalla maustetut mokkapalat ovat niin hyviä, että leivo suosiolla saman tien kaksi pellillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Piparimokkapalat

Ainekset

200
g
voita
150
g
tummaa suklaata
6
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
2
dl
maitoa
100
g
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
500
g
tomusokeria
noin 1
dl
vahvaa kahvia
2
tl
piparkakkumaustetta
Koristeeksi
5
piparia

Työvaiheet

  • Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi voi ja rouhi suklaa. Sulata voi kattilassa, nosta se hellalta ja lisää suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja piparkakkumauste.
  • Riko munat toiseen leivontakulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoseos, maito ja suklaa-voisula vaahdon joukkoon muutamassa erässä.
  • Leikkaa jäinen piparitaikina järeällä veitsellä pikku kuutioiksi. Levitä mokkapalataikina leivinpaperille tasaisesti nuolijan avulla. Ripottele piparitaikinakuutiot pohjan päälle ja tasoita vielä nuolijalla. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes puutikkuun tarttuu kokeillessa vain meheviä murusia eikä löysää taikinaa.
  • Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kuorrutus. Keitä kahvi. Kumoa tomusokeri kulhoon ja sekoita sen joukkoon piparkakkumauste. Kaada kahvi pikkuhiljaa sokerin joukkoon, kunnes kuorrutus on niin löysää, että sitä on helppo sekoittaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Murustele piparkakkuja koristeeksi.

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: Panu Pälviä

Ihana ja helppo leipä on mainio iltapala koko perheelle. Ilman päällysteitä se maistuu myös alle vuoden ikäiselle vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Koko perheen focaccia

Ainekset

4
dl
vettä
2
pss
kuivahiivaa
n. 7
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä + 4 rkl oliiviöljyä pinnalle
Isommille lisäksi
kuivattuja yrttejä
kivettömiä oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
parmesaania

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veden joukkoon. Sekoita tarvittava määrä jauhoja muutamassa erässä ison lusikan tai puukauhan avulla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, ja se saa jäädä melko löysäksi.
  2. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ripottele sen päälle 2 rkl oliiviöljyä. Kaada taikina pellille, tasoita lusikalla tai kauhalla ja jätä liinan alle kohoamaan vartiksi.
  4. Kun taikina on kohonnut, tiputtele sen päälle 4 rkl oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä. Painele isommille syöjille tarkoitettuun osaan kivettömiä oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja ripottele päälle raastettua parmesaania.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja juusto sulanut kullanruskeaksi.

Kommentit (0)

Riikka Kaila
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: Pia Inberg

Helppo mustikka-marenkikakku tekee juhlan. Laiska leipuri oikaisee käyttämällä valmiita marenkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkabrita

Ainekset

100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3–4
dl
mustikoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito taikinaan.
  3. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  4. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  5. Siirrä marenki pursotuspussiin.
  6. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  8. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle mustikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Kannattaa kuitenkin etukäteen ottaa selvää, tykkäävätkö vieraat marengista. Minusta se on ylimakeaa.

Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)