Marjut Ollila
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Leipä maistuu alle yksivuotiaalle ilman suolaisia päällysteitä. Kuva: Panu Pälviä

Ihana ja helppo leipä on mainio iltapala koko perheelle. Ilman päällysteitä se maistuu myös alle vuoden ikäiselle vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Koko perheen focaccia

Ainekset

4
dl
vettä
2
pss
kuivahiivaa
n. 7
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä + 4 rkl oliiviöljyä pinnalle
Isommille lisäksi
kuivattuja yrttejä
kivettömiä oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
parmesaania

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää veden joukkoon. Sekoita tarvittava määrä jauhoja muutamassa erässä ison lusikan tai puukauhan avulla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, ja se saa jäädä melko löysäksi.
  2. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
  3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja ripottele sen päälle 2 rkl oliiviöljyä. Kaada taikina pellille, tasoita lusikalla tai kauhalla ja jätä liinan alle kohoamaan vartiksi.
  4. Kun taikina on kohonnut, tiputtele sen päälle 4 rkl oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä. Painele isommille syöjille tarkoitettuun osaan kivettömiä oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja ripottele päälle raastettua parmesaania.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja juusto sulanut kullanruskeaksi.

Kommentit (1)

Kotileipuri

En voi ymmärtää näiden leipäohjeiden vehnäjauhojen käyttöä joka leivässä. Kotimaista viljaa, kauraa, ohraa, spelttiä, ruista saatavissa ja niin paljon ravintorikkaampia!! Myös vehnästä saatava grahamjauho kuuluu edm.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marjut Ollila
Suolaton leipä sopii vauvalle ja on helppo tehdä itse.
Suolaton leipä sopii vauvalle ja on helppo tehdä itse.

Sekoita taikina, kohota yön yli ja pyöräytä uuniin. Ihana pataleipä valmistuu melkein itsekseen ja sopii myös vauvalle 5 kk iästä alkaen.

”Minusta on ihanaa hiippailla viikonloppuaamuisin hiljaisessa kodissa muiden vielä nukkuessa. Napsautan kahvinkeittimen päälle ja nautin omasta rauhasta. 

Jos edellisenä iltana on ollut viitisen minuuttia aikaa, pääsen myös taikinaterapian pariin. Pataleivän valmistumista...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 padallinen
Valmistusaika
10 min + kohotus ja paisto
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen pataleipä

Ainekset

6 + 1
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
½
tl
kuivahiivaa
1
rkl
kuivattua rosmariinia
1
rkl
kuivattua timjamia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Sekoita keskenään 6 dl jauhoja, hiutaleet ja kuivahiiva. Mittaa mausteet ja jauha niitä hieman morttelissa. Jos sinulla ei ole morttelia, laita mausteet vaikkapa pakastepussiin, pussi pöydälle ja hieraise niitä kattilan pohjan avulla hienommaksi.
  2. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nuolijalla tai puulastalla. Vaivata ei tarvitse. Taikina jää puuromaisen löysäksi.
  3. Laita kulhon päälle keittiöpyyhe tai kelmua. Jätä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan huoneenlämpöön 12–18 tunniksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle jauhoja ja taittele sen reunat toistensa päälle. Anna kohota liinan alla tunnin verran.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita samalla uuniin lämpiämään kuumuutta kestävä kattila tai pata. Nosta taikina kuumaan astiaan, tee taikinan pintaan pari viiltoa ja laita kansi päälle. Paista 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja paista vielä noin 20 minuuttia.

Kommentit (5)

MasterChef

Yllätyin otsikosta, mausteinen...sopii vauvallekin.
Timjami ja rosmariini ovat yrttejä. Esim. savupaprika ja mustapippuri puolestaan mausteita

Vierailija

Ja yrtit ovat maustekasveja eli mausteita, hyvä Masterchef. Resepti kuulostaa hyvältä, aion testata!

Markus J

🍕Uusi Wolt-koodi MYMEAL🍺

https://get.wolt.com/MYMEAL

Wolt jopa 7€ välitön alennus ja ILMAINEN toimitus. Laaja valikoima herkullisia aterioita! (syötä koodi sovelluksessa promokoodi-kenttään)

Vierailija

Siis minusta tämä resepti oli tosi huono, taikinan kun kumoaa jauhotetulle pöydälle, niin ei tosiaankaan 1dl jauhoja riitä, taikina tarttuu pöytään ja käsiin, ja leviää sit pitkin pöytää eikä pysy mitenkään kasassa. En edes tajua, että mitä "taittele sen reunat toistensa päälle" pitäisi tarkoittaa, lopussa taikina näytti ihan yhtä lässähtäneeltä kuin kulhosta kaadettaessakin.

Olenko nyt ymmärtänyt jotain ihan täysin väärin? Saa nähdä, saanko tuon löllön tuosta johonkin astiaan ja uuniin...

Riikka Väliahde
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Saanko isoimman palan? Jos haluat oikaista taikinassa, jätä suklaa sulattamatta ja lisää se joukkoon rouheena. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pakastepiparitaikinalla maustetut mokkapalat ovat niin hyviä, että leivo suosiolla saman tien kaksi pellillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Piparimokkapalat

Ainekset

200
g
voita
150
g
tummaa suklaata
6
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
2
dl
maitoa
100
g
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
500
g
tomusokeria
noin 1
dl
vahvaa kahvia
2
tl
piparkakkumaustetta
Koristeeksi
5
piparia

Työvaiheet

  • Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi voi ja rouhi suklaa. Sulata voi kattilassa, nosta se hellalta ja lisää suklaarouhe. Sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja piparkakkumauste.
  • Riko munat toiseen leivontakulhoon. Mittaa sokeri joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoseos, maito ja suklaa-voisula vaahdon joukkoon muutamassa erässä.
  • Leikkaa jäinen piparitaikina järeällä veitsellä pikku kuutioiksi. Levitä mokkapalataikina leivinpaperille tasaisesti nuolijan avulla. Ripottele piparitaikinakuutiot pohjan päälle ja tasoita vielä nuolijalla. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes puutikkuun tarttuu kokeillessa vain meheviä murusia eikä löysää taikinaa.
  • Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kuorrutus. Keitä kahvi. Kumoa tomusokeri kulhoon ja sekoita sen joukkoon piparkakkumauste. Kaada kahvi pikkuhiljaa sokerin joukkoon, kunnes kuorrutus on niin löysää, että sitä on helppo sekoittaa. Levitä kuorrute pohjan päälle. Murustele piparkakkuja koristeeksi.

Kommentit (0)

Riikka Kaila
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
Voit koristella kakun pintaa myös mustikanlehdillä. Kuva: Pia Inberg

Helppo mustikka-marenkikakku tekee juhlan. Laiska leipuri oikaisee käyttämällä valmiita marenkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkabrita

Ainekset

100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3–4
dl
mustikoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito taikinaan.
  3. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  4. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  5. Siirrä marenki pursotuspussiin.
  6. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  8. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle mustikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Kannattaa kuitenkin etukäteen ottaa selvää, tykkäävätkö vieraat marengista. Minusta se on ylimakeaa.

Emilia Kolari
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kylmän taikinan vuoksi pullan pinta halkeilee uunissa. Makuun se ei vaikuta. Kuva: Päivi Ristell
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)