Outi Väisänen
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä
Seesamiöljy tuo ihanasti makua myös vauvan annokseen, ja aikuisten salaatti saa potkua soijakastikkeesta. Kuva: Panu Pälviä

Lämmin tofu-bataattisalaatti syntyy kätevästi yhdellä pellillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sormiruokailijan japanilainen bataattisalaatti

Ainekset

1
iso bataatti
½
dl
seesamiöljyä
1
parsakaali
1
tlk
keitetttyjä mustapapuja
1
pkt
maustamatonta tofua
Kastike
1
limetti
¾
dl
seesamiöljyä
Isommille syöjille
½
dl
seesaminsiemeniä
2–3
rkl
(japanilaista) soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kytke kiertoilmatoiminto. Kuori bataatti ja leikkaa se puolikuun mallisiksi paloiksi. Levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskota tilkka öljyä päälle. Laita lämpenevään uuniin.
  2. Paloittele parsakaali kukinnoiksi, joissa on pitkä varsi. Levitä parsakaali toiselle pellille ja pirskota öljyllä. Jatka kypsentämistä 15 minuuttia.
  3. Huuhtele pavut siivilässä. Puristele tofua talouspaperilla, niin neste imeytyy pois. Revi tofu sormin paloiksi. Levitä pavut ja tofu bataattipellille. Ripottele vielä seesaminsiemenet muualle paitsi vauvan kasviksille. Kypsennä noin 5 minuuttia, kunnes bataatti ja parsakaali ovat kypsiä.
  4. Sekoita limetin mehu ja seesamiöljy kastikkeeksi. Ota vauvan kasvikset sivuun ja pirskota ruokalusikallinen kastiketta mausteeksi. Voit säilyttää ruokaa seuraavaan päivään.
  5. Siirrä loput kasvikset kulhoon. Sekoita soija loppuun kastikkeeseen, pirskota kasviksille ja sekoita salaatiksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould
Aikuisten annokset viimeistelet jogurtilla, pähkinöillä ja korianterilla. Kuva: Piia Arnould

Kikhernepata syntyy vaikka yhdellä kädellä. Sen lämmittävät mausteet ovat kuin lempeä halaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernemasala

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
(kookos)öljyä
1
rkl
garam masalaa
2
tl
sokeria
2
tkl
tomaattimurskaa
2
tkl
veteen säilöttyjä kikherneitä (esim. Biona)
Lisäksi
keitettyä basmatiriisiä ja/tai pitaleipää
Isommille syöjille
¾
tl
suolaa
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
ruukku
korianteria
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin. Kuori inkivääri ja hienonna aivan pieneksi joukkoon.
  2. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita garam masala ja sokeri joukkoon.
  3. Lisää tomaattimurska. Huuhtele kikherneet siivilässä ja lisää kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Voit hauduttaa pidempäänkin, jolloin maku syvenee.
  4. Ota 2–3 dl kastiketta sivuun vauvalle. Voit soseuttaa ruuan.
  5. Mausta loppu kastike suolalla. Kääntele puolet jogurtista kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoamista ja tarjoa loput ruuan kanssa.
  6. Tarjoa masala riisin kanssa. Viimeistele vanhempien annokset korianterilla ja cashewpähkinöillä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould
Uunissa kaalien maku vain tiivistyy, eivätkä ravintoaineet liukene keitinveteen. Lämmittävä peltiruoka saa makua myös halloumista ja limetistä. Kuva: Piia Arnould

Ihana halloumijuusto-kaalipelti käännyttää kaikki kaalin ystäviksi. Kun jätät suolaisen halloumin pois, resepti sopii vauvallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta + vauvalle
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalia kolmella tavalla

Ainekset

1
kukkakaali
1
parsakaali
300
g
ruusukaalia
½
dl
oliiviöljyä
1
limetti
Isommille syöjille
½
tl
suolaa
1
pkt
halloumia
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja parsakaali veitsellä vajaan sentin paksuisiksi ”pihveiksi” suoraan pellille leivinpaperin päälle. Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Halkaise kaalit pellille. Pirskota öljy päälle. Ripota suola muualle kuin vauvan ruokaan.
  2. Laita kaalit lämpenevään uuniin ja kypsennä 10 minuuttia. Viipaloi halloumi kaalien päälle. Ripottele siemenet pinnalle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.
  3. Lohko limetti ja purista mehua annoksille. Varmista, että vauvalle tarjottavat ruusukaalit ovat riittävän pehmeitä. Voit tarvittaessa irrottaa paahtuneimmat lehdet ja muussata kaaleja haarukalla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould
Couscouskulho taipuu myös sormiruokailevan vauvan ruuaksi, kun jätät osan kasviksista ilman suolaa ja keität couscousin ilman fondia. Kuva: Piia Arnould

Astetta hauskempi arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa. Reilusta annoksesta riittää vielä evääksi seuraavalle päivälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-couscouskulho ja fetavaahto

Ainekset

1
iso bataatti
1
munakoiso
1
paprika
2
tl
kuivattua timjamia
¾
tl
suolaa
¾ + 2
dl
oliiviöljyä
2
tl
valkosipulimurskaa (tai 3 kynttä)
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia tai ½ liemikuutiota
dl
kuivattuja karpaloita tai rusinoita
dl
couscousia
Fetavaahto
200
g
fetaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
ruukkua
basilikaa
1
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Tee fetavaahto valmiiksi. Murusta feta suoraan paketista tehosekoittimeen, voit jättää osan annoksen koristeeksi. Voit tehdä vaahdon myös sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto, basilika varsineen ja vesi. Soseuta tasaiseksi vaahdoksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti pellille leivinpaperin päälle. Paloittele myös munakoiso ja paprika.
  3. Lisää timjami ja suola. Yhdistä ¾ dl öljyä ja valkosipuli. Kääntele öljy kasvisten joukkoon. Paahda kasviksia uunin yläosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
  4. Kiehauta vesi ja fondi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita halutessasi karpalot sekä couscous joukkoon. Anna turvota kannen alla 5 minuuttia. Lisää 2 rkl öljyä ja kääntele couscous ilmavaksi.
  5. Kokoa couscousia ja paahdettuja kasviksia kulhoihin. Tarjoa fetavaahdon kanssa.

Kommentit (3)

Vierailija

Hyvänmakuinen ruoka ja helppo tehdä! Laitoin munakoison sijaan kerran parsaa ja se myös sopi hyvin tähän ruokaan. Karpalot jätin pois.

Narisija

Tähän aikaan vuodesta ei munakoisoa saa. Fetavaahto kuulostaa kauhealta.

Vierailija

Kuulostaa varsin suolaiselta, 50/50 fetaa ja tuorejuustoa ei menisi varmaan itsellä alas saati lapsilla.

Riikka Väliahde
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä
Pihveille sopivat klassiset lisukkeet: kermaviilikastike ja perunat. Kuva: Panu Pälviä

Helpoissa pihveissä on kunnolla makua, ja ne valmistuvat puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät kasvispihvit

Ainekset

200
g
lehtikaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
½
ruukkua
basilikaa
200
g
pakasteherneitä sulatettuna
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
saksanpähkinöitä
2
tl
soijakastiketta
2
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
Paistamiseen
voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Irrota lehtikaalin lehdistä kovat ruodit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhdo parsakaali ja leikkaa paloiksi.
  2. Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, soijakastike, sinappi, suola ja pippuri monitoimikoneen kulhoon. Nosta vihannekset kulhoon ja soseuta massaksi.
  3. Ota massaa pieni pallo käteesi ja kokeile, onko se muotoiltavaa. Lisää tarvittaessa kaurahiutaleita, kunnes massa on tarpeeksi tiivistä.
  4. Muotoile 8–10 pihviä. Paista pihvit kuumalla pannulla molemmin puolin ruskeiksi voissa tai öljyssä.

Kommentit (0)