Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Tarjoa linssimuhennos vaikkapa riisin kera. Kuva: Panu Pälviä

Lämmittävät mausteet tekevät linssipadasta täydellisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 30 min haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Linssimuhennos eli dahl

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
2
sipulia
3
rkl
inkivääriä raastettuna
2
tl
korianterinsiemeniä
tl
juustokuminaa eli jeeraa
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
2
rkl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
kanelitanko
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
suolaa
3
dl
turkkilaista jogurttia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit. Kuori ja lohko sipuli. Raasta inkivääri.
  2. Rouhi korianterinsiemenet. Pane mausteet pannulle paahtumaan. Varo, etteivät ne pala. Lisää joukkoon öljy ja sipulit. Kääntele mausteita ja sipuleita muutama minuutti öljyssä.
  3. Lisää linssit, inkivääri, vesi, kanelitanko, tomaattipyree ja suola. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Kaada muhennos tarjoiluastiaan. Lisää desi jogurttia muhennoksen päälle tai tarjoa jogurtti erikseen. Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prisca Leclerc
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Pikkelöity kesäkurpitsa on salaatissa loistolisuke. Kuva: Anna Huovinen

Tässäpä mainio tarjottava yhteisiin ruokahetkiin: kipposalaatista jokainen saa kasattua mieluisen yhdistelmän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Kipposalaatti

Ainekset

Paahdetut kikherneet
1
tlk (310 g)
kikherneitä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
savupaprikajauhetta
Pikkelöity kesäkurpitsa
1
kesäkurpitsa
1
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
3
dl
vettä
2
tl
oreganoa
Kastike
1
avokado
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
mustapippuria
dl
oliiviöljyä
Tahmea tofu
200
g
tofua
2
tl
soijakastiketta
2
rkl
seesamiöljyä
3
rkl
hunajaa
rypsiöljyä paistamiseen
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kippoihin
keitettyä riisiä
3
vartta
kevätsipulia
2–3
tomaattia
1
tlk (320 g)
maissia
3
sydänsalaattia

Työvaiheet

  1. Valmista kikherneet. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele kikherneet, kaada kulhoon ja mittaa joukkoon öljy sekä mausteet. Nosta uuniin 35 minuutiksi.
  2. Pikkelöi kesäkurpitsa. Kiehauta kattilassa väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja oregano. Siivuta kesäkurpitsa mandoliinilla tai juustohöylällä nauhoiksi. Nosta nauhat purkkiin ja kaada päälle kiehuva liemi. Kurpitsat ovat valmiita, kun liemi on jäähtynyt jääkaappikylmäksi.
  3. Valmista kastike. Lusikoi avokado korkeaan kapeaan astiaan, lisää pilkottu valkosipulinkynsi, etikka, sitruunamehu, suola, sokeri ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon oliiviöljy samalla soseuttaen.
  4. Valmista tofu. Paloittele tofu kuutioiksi. Laita talouspaperin väliin kuivumaan. Sekoita soija, öljy ja hunaja kastikkeeksi. Kuumenna paistinpannulla hieman öljyä. Kaada tofukuutiot pannulle ja ruskista. Kaada päälle kastike ja paista, kunnes kastike on haihtunut ja tarttunut tofupalojen pintaan. Ripottele päälle seesaminsiemenet ja sammuta liesi.
  5. Aseta kaikki ainekset pieniin kippoihin. Pese ja erottele sydänsalaattien lehdet valmiiksi. Anna jokaisen koota oma annoksensa.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Oliiviöljyyn sekoittuva feta maustaa ihanasti koko salaatin. Kuva: Anna Huovinen

Taivuta somehitti uunifetapasta kesäiseksi salaatiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + jäähdyttäminen
Vaikeustaso
Helppo

Uunifetasalaatti

Ainekset

150
g
fetaa
¾
dl
oliiviöljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
¼
tl
mustapippuria
n. 200
g
(kikherne)pastaa
1
punasipuli
1
jäävuorisalaatti
100
g
babypinaattia
1
ruukku
basilikaa
250
g
kirsikkatomaatteja
150
g
pähkinäsekoitusta
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
  2. Aseta fetajuusto pieneen uunivuokaan, kaada päälle oliiviöljy ja ripottele päälle yrttiseos ja mustapippuria. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes juusto on saanut väriä ja pehmentynyt. Murenna kuuma feta vuoassa öljyn kanssa tasaiseksi rouheeksi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jätä jäähtymään. Leikkaa punasipuli ohuiksi rinkuloiksi, pese, kuivaa ja revi salaatti tarjoilukulhoon, sekoita joukkoon pinaatinlehdet, sipuli ja noin 10 basilikanlehteä. Huuhtele ja leikkaa tomaatit puoliksi ja rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmäksi.
  4. Sekoita pasta ja feta keskenään ja nostele seos kirsikkatomaattien kanssa salaatin joukkoon. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Ripottele päälle pähkinät.

Kommentit (0)

Prisca Leclerc
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jokainen saa täyttää pitaleivät lemppareillaan. Kuva: Anna Huovinen

Tee huippuhyviä falafeleja kerralla iso satsi, sillä ne kestävät hyvin pakastamista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 falafelia
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsafalafelit ja kasviskaviaari

Ainekset

1
kesäkurpitsa (n. 250 g)
½
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
1
tlk
valkopapuja (310 g)
1
kananmuna
dl
mantelijauhoja
dl
kikhernejauhoja
150
g
juustoraastetta
½
dl
seesaminsiemeniä
2
tl
suolaa
Kasviskaviaari
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
valkosipulinkynttä
1
keltainen paprika
1
tomaatti
10
cm
kurkkua
3
oksaa
minttua
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
4–8
pitaleipää
rucolaa ja versosekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Raasta inkivääri, hienonna valkosipulinkynnet, persilja ja kevätsipuli. Sekoita ainekset yhteen ja kuullota raaste niukassa öljyssä paistinpannulla.
  3. Huuhtele ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Soseuta pavut sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muna ja haalea kasvisraaste, jauhot, juusto, seesaminsiemenet ja suola. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
  4. Valmista sillä aikaa kaviaari. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä, paprika, tomaatti, minttu ja raasta kurkku. Purista kurkusta nesteet pois ja sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.
  5. Pyörittele kesäkurpitsataikinasta noin 4 senttiä halkaisijaltaan olevia palloja kostein käsin ja aseta ne leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin 20 minuutiksi, välillä käännellen, kunnes falafelit ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa falafelit lämmitettyjen pitojen välissä salaatin ja kasviskaviaarin kera.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kukkakaalirisotto sopii erinomaisesti vauvan lusikkatreeneihin. Isommat voivat paistaa lisukkeeksi vuohenjuustoa. Kuva: Piia Arnould

Rouhi risoton murut kukkakaalista ja viimeistele makuelämys kermalla ja parmesaanilla. Vauvaversio ruuasta syntyy näpsästi, kun vain jätät juuston pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 annosta + vauvalle
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kukkakaalirisotto

Ainekset

1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
iso kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
vettä
dl
kaurakermaa
1
rkl
sitruunan mehua
Isommille syöjille
100–150
g
parmesaania
1
ruukku
rucolaa
1
dl
saksanpähkinöitä
3
kiekkoa
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli kasariin tai paistinpannuun. Rouhi kukkakaali veitsellä riisin näköiseksi muruksi. Hienonna myös varsi. Jätä kaali odottamaan.
  2. Lisää öljy pannuun ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää kukkakaali ja paista pari minuuttia, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua muutama minuutti ilman kantta, kunnes neste on imeytynyt.
  3. Lisää kerma ja hauduta suurin osa nesteestä pois. Purista sitruunan mehu joukkoon. Ota 2–3 dl ruokaa sivuun vauvalle. Voit pakastaa ruokaa.
  4. Raasta parmesaani loppuun risottoon, lisää 150 g parmesaania, jos et käytä vuohenjuustoa. Viimeistele annokset rucolalla, pähkinöillä ja halutessasi pannussa paistetulla vuohenjuustolla.

Kommentit (0)