Outi Väisänen
Katetaanko piknik olkkariin? Kala ja mausteet surautetaan pihvimassaksi kätevästi sauvasekoittimella. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Katetaanko piknik olkkariin? Kala ja mausteet surautetaan pihvimassaksi kätevästi sauvasekoittimella. Kuva: Päivi Ristell

Nopeat kalaherkut voit tehdä lohesta, hauesta tai muusta vaaleasta kalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Helpot kalapihvit

Ainekset

600
g
ruodotonta, nahatonta haukea (tai muuta vaaleaa kalaa tai lohta)
1
salottisipuli tai ½ punasipulia
2
rkl
hienonnettua tilliä
2
rkl
sitruunan mehua
1
kananmuna
¼
tl
mustapippuria
¾
tl
suolaa
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Tarkista, että kalassa ei ole ruotoja, ja paloittele se sitten sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna sipuli ja tilli joukkoon. Lisää sitruuna, muna, suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi massaksi.
  2. Muotoile massa pihveiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista pihvit kypsäksi, noin 4 minuuttia. 
  3. Tarjoa kalapihvit perunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Vinkki! Voit myös paistaa pihvit 200-asteisessa uunissa, 10–13 minuuttia. Uunissa pihvien pinta ei ruskistu. Jos teet pihvejä vauvalle, jätä vain suola pois.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hanna Hurtta
Voit keittää lohen kaveriksi myös perunoita, mutta kasvikset ovat jo sinällään hyvä lisuke. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Voit keittää lohen kaveriksi myös perunoita, mutta kasvikset ovat jo sinällään hyvä lisuke. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tämän helpompaa ei ruuanlaitto voi olla. Valitse lohen kaveriksi koko perheen lempikasviksia. Resepti sopii myös vauvalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden pellin lohi

Ainekset

600
g
kirjolohifileetä
150
g
varsiparsakaalia
1
pienehkö fenkoli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
rs
kirsikkatomaatteja
100
g
vihreitä papuja
2
rkl
öljyä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa (yli 1-vuotiaille)
Kermaviilikastike
1
prk
kermaviiliä
1
tl
Dijon-sinappia
½
ruukkua
ruohosipulia
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  • Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja aseta se leivinpaperin päälle uunipellille. Pese vihannekset. Leikkaa paksummat varsiparsikaalit pitkittäin puoliksi, suikaloi fenkoli ja leikkaa kesäkurpitsa noin sormen kokoisiksi paloiksi. Sekoita vihannesten joukkoon öljy ja levitä ne lohen ympärille pellille. Mausta lohi ja vihannekset mustapippurilla.
  • Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Ripottele kypsän lohen päälle hienonnettua ruohosipulia ja mausta isoimpien ruokailijoiden annokset suolalla. Kun tarjoilet, jätä fenkoli pois alle yksivuotiaan annoksesta.
  • Kastiketta varten hienonna ruohosipuli ja sekoita ainekset keskenään. Tarjoile lohen ja vihannesten kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Fenkoli ei ole keitossa pakollinen ainesosa, mutta tuo siihen todella hyvää makua. Kuva: <span class="photographer">Juha Salminen</span>
Fenkoli ei ole keitossa pakollinen ainesosa, mutta tuo siihen todella hyvää makua. Kuva: Juha Salminen

Voit tehdä keiton mistä vain lempikalastasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas kalakeitto

Ainekset

1
sipuli
500
g
perunoita
2
porkkanaa
1
fenkoli
1
rkl
voita tai öljyä
l
vettä
6
valkopippuria
2
laakerinlehteä
600
g
vaaleaa nahatonta kalafileetä, esim. kuhaa tai siikaa
2
rkl
kalafondia
½
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
1
dl
hienonnettua tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Pese fenkoli huolellisesti ja leikkaa se paloiksi.
  2. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja freesaa sipulia miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää kattilaan loput kasvikset ja jatka freesaamista parin minuutin ajan.
  3. Kaada vesi kattilaan ja lisää valkopippurit ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
  4. Leikkaa kalafileet suupaloiksi ja lisää ne keiton joukkoon. Anna kypsyä pari minuuttia. Mausta keitto kalafondilla, sitruunan mehulla, suolalla ja tuoreella tillillä.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: <span class="photographer">Juha Salminen</span>
Saako syödä kaiken itse? Sushilautanen näyttää komealta mutta on helppo valmistaa. Kuva: Juha Salminen

Näyttävä sushilautanen valmistuu helposti ja maistuu koko perheelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Sushilautanen

Ainekset

4
dl
sushiriisiä tai puuroriisiä
5
dl
vettä
2
rkl
riisiviini- tai valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Täytteet
300
g
tuoretta lohta
½
kurkku
1
porkkana
1
avokado
1
kevätsipuli
1
dl
edamame-papuja (pakasteesta)
2
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi tarjolle
wasabia
soijakastiketta
gari-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisiä siivilässä, kunnes pois valuva vesi muuttuu kirkkaaksi. Mittaa riisi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, laita kansi päälle ja laske hellan lämpö ihan pienelle. Anna riisin hautua 15 minuuttia. Poista kattila hellalta, mutta anna riisin muhia kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Sekoita se riisin joukkoon ja anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kurkusta juustohöylällä nauhoja ja kääri nauhat rullalle. Kuori porkkana ja leikkaa siitä kuorimaveitsellä nauhoja. Kuori avokado, poista siitä kivi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipuli ja sulata edamame-pavut.
  4. Levitä jäähtynyt riisi laakeaan tarjoiluastiaan. Asettele riisin päälle lohi, kurkku, porkkana, avokado, kevätsipuli ja edamame-pavut. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoile sushilautanen wasabin, soijakastikkeen ja gari-inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Tarjoa vauvalle pitaleivän osia ja täytteitä sopiviksi paloiksi leikattuina. Kuva: Päivi Ristell

Tässä rento ateria, jota rakastavat kaikki: täytä tuoreet pitaleivät omilla lemppareilla. Resepti on Simppeliä sormiruokailua -kirjan tekijän Marjut Ollilan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t kohotus + 5 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät, lohitäyte ja jogurttikastike

Ainekset

tl
kuivahiivaa
1
dl
+ 3 dl vehnäjauhoja
dl
lämmintä vettä
1
rkl
öljyä
Täytteeksi
400
g
lohifileetä
¼
tl
mustapippuria
1
avokado
½
paprika
½
kurkku
1
limetti
Vanhemmille
¼
ruukkua
tuoretta korianteria
½
tl
suolaa
Kastike
1
dl
kaurajogurttia tai yli 10 kk ikäisille maustamatonta jogurttia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
rkl
hienonnettua tuoretta korianteria
1
tl
scriracha-chilikastiketta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa keskenään kuivahiiva, 1 dl vehnäjauhoja sekä vesi. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää taikinaan n. 3 dl vehnäjauhoja sekä öljy ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota 30 minuuttia.
  2. Pyöritä taikinasta kuusi palloa ja painele ne käsin litteiksi jauhoja apuna käyttäen.
  3. Kohota pitaleipiä 30 minuuttia. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.
  4. Irrota lohesta nahka ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa lohi sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi ja paista kypsäksi joko leivinpaperin päällä uunissa 175 asteessa n. 10–15 minuuttia tai pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Mausta pippurilla ja aikuisten lohet myös suolalla.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  6. Halkaise avokado ja poista kivi. Leikkaa kaikki vihannekset sormiruokailijalle sopiviksi paloiksi. Täytä pitaleivät lohella, vihanneksilla ja jogurttikastikkeella. Tarjoile pitaleipien kanssa limettilohkoja ja tuoretta korianteria.

Kommentit (0)