Kaisa Nieminen
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä

Muhkean laskiaiskakun leivot yhdessä lasten kanssa.

Annoksia
Yksi kakku + pellillinen muottipullia
Valmistusaika
30 min + kohotus 30 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laskiaispullakakku

Ainekset

½
l
maitoa
50
g
hiivaa
1
kananmuna
dl
sokeria
1
tl
suolaa
tl
kardemummaa
14–15
dl
vehnäjauhoja
100
g
sulatettua voita
Voiteluun
1
kananmuna
Täytteeksi
2
dl
kermaa
3
dl
mansikka- tai vadelmahilloa
Koristeluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan. Voit halutessasi korvata vehnäjauhot tai osan niistä leivontaan tarkoitetuilla spelttijauhoilla (esim. puolikarkea Sunspelt). Lisää voi alustamisen lopussa. Kohota taikinaa puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
  2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä toisesta osasta limppu ja laita se voideltuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 20–22 cm. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Voitele pulla vatkatulla munalla. Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pulla neljään osaan. Laita pohja kakkuvadille ja levitä sille hilloa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se hillon päälle. Nosta seuraava pullalevy täytteiden päälle ja levitä kerros täytteitä. Aseta lopuksi hattu paikoilleen ja koristele pinta tomusokerilla.
  5. Lopusta taikinasta voit leipoa lasten kanssa muottipullia. Kauli taikina levyksi, painelkaa piparimuoteilla siitä pullia ja koristelkaa rusinoilla. Taaperokin osaa! Voitele munalla ja paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Meidän Perhe & Vauva
Voit tehdä munkit mistä tahansa muistakin kuorrutetuista leivonnaisista. Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Voit tehdä munkit mistä tahansa muistakin kuorrutetuista leivonnaisista. Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

Mietitkö hauskaa tarjottavaa baby showereille tai tahdotko juhlistaa onnistunutta imetystä? Reseptisi on tässä.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
2 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinkit munkit

Ainekset

2
berliininmunkkia
2
sienivaahtokarkkia

Työvaiheet

  • Asettele berliininmunkit tarjolle. 
  • Paina sienikarkit nurinpäin kiinni munkin kuorrutteeseen.

Vinkki! Jos karkit eivät pysy kiinni, käytä liimana sokerikuorrutetta.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Ilahduta ystävää keksitikkarilla. Kuva: Pia Inberg
Ilahduta ystävää keksitikkarilla. Kuva: Pia Inberg

Sydänkekseissä maistuvat rusinat, karpalot, valkosuklaa ja ranskanpastillit.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 tunti + jäähdytys- ja koristeluaika
Vaikeustaso
Helppo

Keksitikkarit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
200
g
voita
1
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
keltuainen
1
dl
rusinoita
½
dl
karpaloita tai valkosuklaata
Koristeluun
valkosuklaata
strösseleitä
ranskanpastilleja
jäätelötikkujen kiinnittämiseen valmista sokerikuorrutetta tai pikeeriä

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan kaikki ainekset keskenään. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä kylmässä puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohuehkoksi levyksi. Tee sydämet muotin avulla. Aseta keksit leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 10 minuuttia niin, että reunat saavat vähän väriä. Jäähdytä hyvin.
  3. Käännä keksit nurinpäin. Käytä tikun kiinnittämiseen sokerikuorrutetta tai pikeeriä. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Levitä kiinnitettä reilusti sydämen alaosaan, paina siihen jäätelötikku ja anna kovettua kunnolla.
  4. Koristele keksit. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Laita suklaa pursotinpussiin ja koristele. Kiinnitä strösselit ja karkit, kun suklaa on vielä löysää. Voit kiinnittää koristeet myös pikeerillä. Anna kovettua kunnolla.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Mansikkapallerot kuorrutat kookoksella, kuivatulla marjalla tai pähkinärouheella. Kuva: Päivi Ristell
Mansikkapallerot kuorrutat kookoksella, kuivatulla marjalla tai pähkinärouheella. Kuva: Päivi Ristell

Helppo mansikkaherkku on mainio naposteltava juhlapöydässä.

Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
25 min + 1 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkameteoriitit

Ainekset

150
g
kotimaisia pakastemansikoita
5
dl
kaurahiutaleita
3
rkl
hunajaa
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
2
dl
pähkinöitä
Lisäksi
1
pss (20 g)
pakastekuivattua mansikkaa
1
dl
kookoshiutaleita
(1
dl
rouhittua pähkinää)

Työvaiheet

  1. Anna mansikoiden hieman sulaa. Mittaa kaikki ainekset pähkinöitä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Massan tulee olla tanakkaa, joten lisää tarvittaessa kaurahiutaleita. Rouhi pähkinät veitsellä ja kääntele ne massaan.
  2. Murusta kuivattu mansikka jauheeksi kulhoon. Laita kookoshiutaleet toiseen kulhoon. Voit käyttää myös rouhittua pähkinää. Pyörittele massa palloiksi murujen avulla.
  3. Laita pallot jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Minihodareiden salainen ase on itse tehty ketsuppi. Kuva: Päivi Ristell
Minihodareiden salainen ase on itse tehty ketsuppi. Kuva: Päivi Ristell

Loihdi juhlien parhaat hodarit valmiista aineksista. Ketsupin haudutat valmiiksi itse. 

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
30 min + haudutus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Minihodarit

Ainekset

10
minihodarisämpylää (esim. Satumaista)
10
nakkia tai vegenakkia
1
rkl
öljyä
1
dl
kuivattua sipulia
1
dl
majoneesia
½
ruukkua
korianteria
Itse tehty ketsuppi
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
6
tomaattia
½
ruukkua
korianteria
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ketsuppi. Lohko sipuli, valkosipuli ja tomaatit tehosekoittimeen. Lisää korianteri varsineen, sokeri ja suola. Soseita karkeaksi.
  2. Kaada seos kasariin. Hauduta ilman kantta noin 30 minuuttia, kunnes koostumus paksunee. Anna jäähtyä.
  3. Paahda halutessasi sämpylät paistinpannussa. Paista nakit pannussa öljyssä.
  4. Täytä hodarit nakeilla, ketsupilla, kuivatulla sipulilla, majoneesilla ja korianterilla.

Kommentit (0)