Kaisa Nieminen
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä

Muhkean laskiaiskakun leivot yhdessä lasten kanssa.

Annoksia
Yksi kakku + pellillinen muottipullia
Valmistusaika
30 min + kohotus 30 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laskiaispullakakku

Ainekset

½
l
maitoa
50
g
hiivaa
1
kananmuna
dl
sokeria
1
tl
suolaa
tl
kardemummaa
14–15
dl
vehnäjauhoja
100
g
sulatettua voita
Voiteluun
1
kananmuna
Täytteeksi
2
dl
kermaa
3
dl
mansikka- tai vadelmahilloa
Koristeluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan. Voit halutessasi korvata vehnäjauhot tai osan niistä leivontaan tarkoitetuilla spelttijauhoilla (esim. puolikarkea Sunspelt). Lisää voi alustamisen lopussa. Kohota taikinaa puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
  2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä toisesta osasta limppu ja laita se voideltuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 20–22 cm. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Voitele pulla vatkatulla munalla. Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pulla neljään osaan. Laita pohja kakkuvadille ja levitä sille hilloa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se hillon päälle. Nosta seuraava pullalevy täytteiden päälle ja levitä kerros täytteitä. Aseta lopuksi hattu paikoilleen ja koristele pinta tomusokerilla.
  5. Lopusta taikinasta voit leipoa lasten kanssa muottipullia. Kauli taikina levyksi, painelkaa piparimuoteilla siitä pullia ja koristelkaa rusinoilla. Taaperokin osaa! Voitele munalla ja paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
 Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä
Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä

Hurjan helppo muffinitaikina valmistuu hetkessä tehosekoittimessa. Nämä herkut sopivat kaikille vauvasta alkaen.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Talviset luumumuffinit

Ainekset

3
(ylikypsää) banaania
200
g
kuivattuja luumuja
1
kananmuna
½
dl
rypsiöljyä
dl
kauramaitoa (tai maitoa yli 10 kk vauvalle)
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta (tai 2 tl ceyloninkanelia ja 1 tl neilikkaa)
dl
kaurajauhoja
dl
vehnäjauhoja
Isommille syöjille
200
g
tuorejuustoa
1
prk
luumumarmeladia
2
piparia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Öljyä muffinipellin kolot.
  2. Pätki banaanit teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää puolet luumuista, muna, öljy, maito, leivinjauhe ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Hienonna loput luumut ja sekoita ne lusikalla taikinan sattumiksi.
  3. Lusikoi taikina muffinipellin koloihin. Kypsennä uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin täysin kypsiä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Anna jäähtyä.
  4. Ota vauvan muffinit sivuun ja sipaise reilusti tuorejuustoa ja halutessasi myös luumumarmeladia lopuille juuri ennen tarjoamista. Voit murustaa myös piparia koristeeksi.

Vinkki! Muffinit maistuvat parhaalta samana päivänä. Säilytä ne huoneenlämmössä ennen täyttämistä. Voit myös pakastaa muffineita vauvalle evääksi.

Kommentit (0)

Hanna-Mari Arosilta
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen

Näyttävät sydäntikkarit on helppo tehdä. Kietaise mintun ja suklaan makuinen yllätys pakettiin opelle tai ystävälle.

Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaasydäntikkarit

Ainekset

4
polkatikkarikeppiä
100
g
valkoista leivontasuklaata
Lisäksi
puisia jäätelö- tai grillitikkuja
Koristeluun
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Aseta tikkarikepit leivinpaperin päälle sydämen muotoon mahdollisimman tiiviisti toisiaan vasten. Laita myös tikku valmiiksi paikoilleen niin, että sen toinen pää jää ainakin pari senttiä suklaan alle. Jäätelötikku on grillitikkua tukevampi valinta.
  2. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lusikoi sulanut suklaa tikkarikeppien väliin sydämen muotoon.
  3. Tiputtele nonparellit koristeeksi. Anna tikkareiden jähmettyä viileässä vähintään pari tuntia tai yön yli.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä

Loistokakun taikina syntyy tehosekoittimessa. Ellet paljasta, vieraat eivät arvaa, että kakku on sokeriton ja oikeastaan aika terveellinen.

Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Toffeebataattikakku

Ainekset

500
g
bataattia
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
200
g
pehmeitä kivettömiä taateleita
1
pss (n. 75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
Lisäksi
1
prk
ranskankermaa (yli 10 kk ikäisille)
tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti aivan pehmeäksi kannen alla niukassa vedessä, noin 15 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä kakkuvuoka (halk. 18–20 cm). Jos sinulla ei ole pientä kakkuvuokaa, voit paistaa kakun pienessä leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa.
  3. Valuta bataatti ja soseuta tehosekoittimella. Lisää maapähkinävoi ja taatelit ja soseuta. Lisää kuiva-aineet. Sekoita taikina nopeasti lusikalla tasaiseksi ja levitä taikina heti vuokaan, sillä leivinjauhe alkaa toimia kuumassa taikinassa.
  4. Kypsennä kakkua uunin alatasossa 1 tunti, peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Jos on aikaa, jätä kakku jälkilämpöön vielä 30-60 minuutiksi, jolloin maku syvenee entisestään. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, tikkuun saa jäädä vähän kosteaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja nosta se sitten tarjoilulautaselle.
  5. Levitä ranskankerma kakulle. Jos tarjoat kakkua alle kymmenkuiselle, jätä osa kakusta kuorruttamatta. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Kommentit (1)

EiHiilariKammoa

Hieman harhaanjohtavaa väittää kakkua sokerittomaksi, sillä sitä se ei ole. Esim. bataatista suurin osa on hiilihydraattia, joka on käytännössä sokeria. Toki terveellisempi versio tämä on tavalliseen kakkuun verrattuna, johon on lisätty sokeria.

Outi Väisänen
Koristele pullakakku halutessasi marenkimuruilla ja pensasmustikoilla. Kuva: Panu Pälviä
Koristele pullakakku halutessasi marenkimuruilla ja pensasmustikoilla. Kuva: Panu Pälviä

Ihanan kakun taikina valmistuu ilman vaivaamista ja kohoaa yön yli jääkaapissa.

Annoksia
12–16 pullaa
Valmistusaika
50 min + kohotus 10 t
Vaikeustaso
Helppo

Laiskan leipurin pullakakku

Ainekset

8
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
tl
kuivahiivaa
1
tl
kardemummaa
1
tl
suola
1
dl
rypsiöljyä
n. 3½
dl
kylmää vettä
Lisäksi
1
pss (200 g)
pakastemustikoita
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
(marenkeja)
(pensasmustikoita)

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana. Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan 10–16 tunniksi.
  2. Levitä leivinpaperi uunivuokaan tai voitele vuoka voilla.
  3. Jauhota leivonta-alusta reilusti. Kaada taikina alustalle ja jauhota pinta. Kauli taikina suureksi levyksi. Levitä tuorejuusto ja jäiset mustikat taikinalle. Rullaa taikina pötköksi. Leikkaa rulla puoliksi ja venytä puolikkaat vielä vähän pidemmiksi. Paloittele rulla terävällä veitsellä 3–4 cm:n paksuisiksi paloiksi niin, että ne mahtuvat vuokaan nätisti. Jos pullia jää yli, voit paistaa ne erikseen muffinivuoissa tai pellillä. Peitä vuoka leivinpaperilla ja liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kypsennä peltipullaa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi marenkimurulla ja mustikoilla. Jos pullaa jää yli, säilytä se jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat tehdä vegaanisia pullia, korvaa tuorejuusto 1 desillä muscovado- tai fariinisokeria

Kommentit (0)