Kaisa Nieminen
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä

Muhkean laskiaiskakun leivot yhdessä lasten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yksi kakku + pellillinen muottipullia
Valmistusaika
30 min + kohotus 30 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laskiaispullakakku

Ainekset

½
l
maitoa
50
g
hiivaa
1
kananmuna
dl
sokeria
1
tl
suolaa
tl
kardemummaa
14–15
dl
vehnäjauhoja
100
g
sulatettua voita
Voiteluun
1
kananmuna
Täytteeksi
2
dl
kermaa
3
dl
mansikka- tai vadelmahilloa
Koristeluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan. Voit halutessasi korvata vehnäjauhot tai osan niistä leivontaan tarkoitetuilla spelttijauhoilla (esim. puolikarkea Sunspelt). Lisää voi alustamisen lopussa. Kohota taikinaa puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
  2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä toisesta osasta limppu ja laita se voideltuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 20–22 cm. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Voitele pulla vatkatulla munalla. Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pulla neljään osaan. Laita pohja kakkuvadille ja levitä sille hilloa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se hillon päälle. Nosta seuraava pullalevy täytteiden päälle ja levitä kerros täytteitä. Aseta lopuksi hattu paikoilleen ja koristele pinta tomusokerilla.
  5. Lopusta taikinasta voit leipoa lasten kanssa muottipullia. Kauli taikina levyksi, painelkaa piparimuoteilla siitä pullia ja koristelkaa rusinoilla. Taaperokin osaa! Voitele munalla ja paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Väisänen
Uunipeltiä pienemmässä vuoassa taikina kypsyy vartissa. Jos teet koko pellillisen, tuplaa taikinan koko ja paista 25 minuuttia. Kuva: Piia Arnould
Uunipeltiä pienemmässä vuoassa taikina kypsyy vartissa. Jos teet koko pellillisen, tuplaa taikinan koko ja paista 25 minuuttia. Kuva: Piia Arnould

Helpon pikapannukakun juju on sitruunankuoressa, joka tuo taikinaan kivan kirpeyden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapannari pikana

Ainekset

2
rkl
voita
1
dl
kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
3
dl
maitoa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
1
luomusitruunan kuori
Sitruunajogurtti
2
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
sitruunan mehua
2
rkl
hunajaa
Lisäksi
mustikoita
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan täydelle teholle. Laita voi pieneen uunivuokaan (n. 20 x 25 cm) ja vuoka kuumenevaan uuniin.
  2. Sekoita jogurtti ja muna tasaiseksi. Lisää maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot ja suola taikinaan. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori hienolla terällä joukkoon.
  3. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 5 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 225 asteeseen. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes pannari on kypsä ja ruskistunut.
  4. Yhdistä sitruunajogurtin ainekset. Anna pannarin jäähtyä hetki ja tarjoa jogurtin, hunajan ja halutessasi marjojen kanssa

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Hyvissä ajoin valmiiksi. Kun kostutat suklaakakun manteli- tai kauramaidolla, se säilyy viisi päivää jääkaapissa. Kuva: Panu Pälviä
Hyvissä ajoin valmiiksi. Kun kostutat suklaakakun manteli- tai kauramaidolla, se säilyy viisi päivää jääkaapissa. Kuva: Panu Pälviä

Pieni ripaus chiliä – ja suklaakakku vie kielen mennessään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto + 30 min koristelu
Vaikeustaso
Helppo

Chili-suklaakakku

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
dl
tummaa kaakaojauhetta
3
dl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
¼–½
tl
chilijauhetta
¼
tl
suolaa
2
kananmunaa
150
g
ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
kiehuvan kuumaa vettä
Suklaatäyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
kaakaojauhetta
½
prk
Nutellaa
6
dl
tomusokeria
½
dl
manteli- tai kauramaitoa
Lisäksi
½
dl
manteli- tai kauramaitoa
3
chilipalkoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halk. 20–24 cm) öljyllä. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat, ranskankerma ja öljy. Sekoita kuuma vesi joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 1 tunti. Kokeile kypsyys tikulla: siihen pitää jäädä kosteita muruja. Ota kakku uunista, peitä foliolla ja anna jäähtyä. Folion alla kosteus pysyy kakussa.
  2. Tee täyte, kun kakku on jäähtynyt. Vaahdota voi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita kaakao ja Nutella joukkoon. Lisää tomusokeri ja manteli- tai kauramaito parissa erässä ja vatkaa kuohkeaksi.
  3. Tasoita kakku leikkaamalla kohonnut ”hattu” pois. Leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Nosta pohja tarjoiluvadille ja sivele sille maitoa. Levitä muutama lusikallinen täytettä päälle. Nosta toinen kerros päälle, kostuta se ja kuorruta kakku. Voit koristella vaikka chileillä! Kakku säilyy jääkaapissa viisi päivää.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Toffeepopparit voi pakata myös pieneksi lahjaksi. Kuva: Pia Inberg
Toffeepopparit voi pakata myös pieneksi lahjaksi. Kuva: Pia Inberg

Ihanat kinuskipopparit säilyvät ilmatiiviissä purkissa viikon ajan. Ellet sitten syö niitä heti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskipopcornit

Ainekset

4
rkl
öljyä
2
dl
maissinjyviä
Kinuskikastike
150
g
voita
2
dl
fariinisokeria
1
dl
vaaleaa siirappia
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
soodaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.

  2. Tee sitten popcornit kahdessa erässä. Laita puolet öljystä lämpenemään noin kolmen litran kokoiseen kattilaan. Laita pari jyvää kattilaan, kansi päälle. Kun jyvät poksahtavat, öljy on sopivan lämpöistä. Kaada puolet jyvistä kattilaan, peitä kannella. Anna popcornien valmistua keskilämmöllä, varo polttamasta.

  3. Heiluta kattilaa pari kertaa, kunnes jyvät poksahtelevat enää noin 1–2 sekunnin välein. Kaada valmiit popcornit kulhoon. Tee toinen erä samoin.

  4. Tee kinuskikastike. Sulata voi kattilassa. Lisää fariinisokeri ja siirappi, sekoita. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes seos on siirappimaista.

  5. Ota kastike pois levyltä. Lisää vaniljasokeri, suola ja sooda. Sooda saa seoksen kiehumaan. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja paksua. Kaada kastike popcornien päälle. Apukädet ovat tässä tarpeen, jotta saat kastikkeen sekoittumaan tasaisesti popcorneihin.

  6. Kaada popcornit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 100 asteessa tunti. Sekoita noin 15 minuutin välein. Kinuskipopcornit säilyvät ilmatiiviissä purkissa noin viikon.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Valkosuklaan kätköistä paljastuu lakua, pähkinöitä, vaahtokarkkia ja karpaloita. Kuva: Pia Inberg
Valkosuklaan kätköistä paljastuu lakua, pähkinöitä, vaahtokarkkia ja karpaloita. Kuva: Pia Inberg

Valkosuklaa hunnuttaa lempikarkit: mukaan ainakin lakuja ja pähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 palaa
Valmistusaika
20 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen rocky road

Ainekset

1
pss
(70 g) vaahtokarkkeja
dl
kuivattuja karpaloita
½
dl
suolattomia pistaaseja
70
g
macadamiapähkinöitä
2
punaista lakupötköä, esim. Pingvin
3
Cloettan Allsorts Pink -lakupötköä tms.
400
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vuoraa uunivuoka (noin 34 x 20 cm) leivinpaperilla. Asettele karkit ja pähkinät eri ryhmiin uunivuoan pohjalle.
  2. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Levitä suklaa karkkien ja pähkinöiden päälle niin, että sitä valuu joka puolelle.
  3. Voit myös levittää ensin vuoan pohjalle puolet suklaasta, suklaan päälle karkit ja pähkinät omiin ryhmiin ja karkkien päälle loput suklaasta.
  4. Laita astia kylmään kovettumaan noin tunniksi. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Kommentit (0)