Kaisa Nieminen
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä
Nyt on näyttävää! Laskiaiskakun voit koristella pestyillä pikkuleluilla. Tomusokerilumi kruunaa talvisen herkun. Kuva: Panu Pälviä

Muhkean laskiaiskakun leivot yhdessä lasten kanssa.

Annoksia
Yksi kakku + pellillinen muottipullia
Valmistusaika
30 min + kohotus 30 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laskiaispullakakku

Ainekset

½
l
maitoa
50
g
hiivaa
1
kananmuna
dl
sokeria
1
tl
suolaa
tl
kardemummaa
14–15
dl
vehnäjauhoja
100
g
sulatettua voita
Voiteluun
1
kananmuna
Täytteeksi
2
dl
kermaa
3
dl
mansikka- tai vadelmahilloa
Koristeluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan. Voit halutessasi korvata vehnäjauhot tai osan niistä leivontaan tarkoitetuilla spelttijauhoilla (esim. puolikarkea Sunspelt). Lisää voi alustamisen lopussa. Kohota taikinaa puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
  2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä toisesta osasta limppu ja laita se voideltuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 20–22 cm. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Voitele pulla vatkatulla munalla. Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pulla neljään osaan. Laita pohja kakkuvadille ja levitä sille hilloa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se hillon päälle. Nosta seuraava pullalevy täytteiden päälle ja levitä kerros täytteitä. Aseta lopuksi hattu paikoilleen ja koristele pinta tomusokerilla.
  5. Lopusta taikinasta voit leipoa lasten kanssa muottipullia. Kauli taikina levyksi, painelkaa piparimuoteilla siitä pullia ja koristelkaa rusinoilla. Taaperokin osaa! Voitele munalla ja paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Emilia Kolari
Tee keksit ja täyte etukäteen ja pakkaa ne mukaan retkelle tai mökille. Kokoat kakun perillä hetkessä. Kuva: Anna Huovinen
Tee keksit ja täyte etukäteen ja pakkaa ne mukaan retkelle tai mökille. Kokoat kakun perillä hetkessä. Kuva: Anna Huovinen

Keskikesän ihanin mansikkakakku syntyy rapeista kaurakekseistä ja mascarpone-kermavaahdosta. Kakun kokoamisen voit jättää huoletta lasten hoidettavaksi.

Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-kaurakeksikakku

Ainekset

125
g
voita
½
dl
siirappia
5
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
¾
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
3
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponejuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
tl
vaniljasokeria
l
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Lisää siirappi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voisula-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Jaa keksiseos neljään osaan. Lusikoi se keoiksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä kasat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi levyiksi (halkaisija 20 cm). Paista uunissa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua pellillä.
  3. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokeri, sitruunankuori ja vaniljasokeri. Vaahdota, kunnes täyte on napakkaa, niin se pysyy leikatessa keksilevyjen välissä.
  4. Nosta yksi keksilevy vadille. Levitä päälle neljännes täytteestä ja mansikoista. Täytä toinen ja kolmas kerros samoin. Nosta päälle keksilevy ja päällystä mascarponevaahdolla. Kasaa päälle kokonaisia ja puolitettuja mansikoita. Viimeistele sitruunankuorisuikaleilla. Anna kakun vetäytyä vartti ennen leikkaamista.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Asettele vartaat sateenkaaren muotoon. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Asettele vartaat sateenkaaren muotoon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pujota tikkuihin päivänsankarin mieliherkut.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sateenkaarivartaat

Ainekset

40
vaahtokarkkia
20
vadelmaa
20
palaa
cantaloupemelonia
20
palaa
ananasta
20
vihreää viinirypälettä
20
tummaa viinirypälettä
20
varrastikkua

Työvaiheet

  1. Leikkaa cantaloupemeloni ja ananas sopiviksi suupaloiksi. Voit leikata melonin myös palloraudalla, jos haluat vartaisiin erilaisia muotoja.
  2. Pujottele jokaiseen vartaaseen kaksi vaahtokarkkia sekä yksi jokaista marjaa tai hedelmää. Laita raaka-aineet tikkuihin samassa järjestyksessä ja asettele vartaat tarjolle sateenkaaren muotoon.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Hienosta astiasta booli maistuu entistä paremmalta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Hienosta astiasta booli maistuu entistä paremmalta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Päärynänmakuinen juoma toimii juhlien janonsammuttajana.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Synttäreiden paras booli

Ainekset

1
l
päärynätuoremehua
l
sitruunalla maustettua kivennäisvettä tai sitruunalimonadia
1
karambola (eli tähtihedelmä)
2
kiiviä
1
ruukku
tuoretta minttua
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Kaada boolimaljaan päärynätuoremehu ja kivennäisvesi.
  2. Pese karambola ja kiivi huolellisesti ja leikkaa ne viipaleiksi. Lisää hedelmät boolin joukkoon tuoreen mintun ja jääpalojen kanssa.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Joko saa puhaltaa? Kuva: Tuomas Kolehmainen
Joko saa puhaltaa? Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pannari pukeutuu juhlapukuun, kun siitä tehdään kakku.

Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
½ t + taikinan turpoaminen ½ t + ½ t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakkukakku

Ainekset

4
kananmunaa
1
l
maitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
2
rkl
sokeria
1
dl
voisulaa
Täyte
2
dl
kuohukermaa
180
g
vaniljatuorejuustoa
2
dl
mansikkahilloa
½
l
mansikoita
Koristeeksi
sateenkaariremmejä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pannukakku. Riko munat kulhoon ja vatkaa joukkoon loput aineet. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle pellille ja paista uunissa 15 minuuttia. Laske sitten uunin lämpötila 225 asteeseen ja jatka paistamista noin 15 minuuttia tai kunnes pannukakku on kypsää. Anna jäähtyä.
  3. Täytettä varten vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon vaniljatuorejuusto.
  4. Leikkaa pannukakku neljään yhtä suureen osaan. Asettele yksi pala pannukakkua tarjoiluvadille ja levitä sille kerma-tuorejuustoseosta, mansikkahilloa ja mansikkasiivuja. Aseta toinen pannukakkupala päälle ja rakenna samalla tavalla toinen ja kolmas kerros. Asettele viimeinen pannukakkupala päällimmäiseksi ja levitä sille vielä kerros kerma-tuorejuustoseosta.
  5. Pätkäise sateenkaariremmit sopivan kokoisiksi paloiksi ja koristele kakku sateenkaarilla.

Kommentit (1)

Vierailija

Kivalta tietysti näyttää, mutta entäs käytännöllisyys? Miten leikkaat tuosta palan, ilman että kaikki täytteet pursuavat pannukakkulevyjen välistä pois? Ei vaan toimi.