Kaisa Nieminen
Ihanan tuhti kaakao lämmittää. Kuva: Panu Pälviä
Ihanan tuhti kaakao lämmittää. Kuva: Panu Pälviä

Suut kermavaahtoon! Aidosta suklaasta tehty kaakao kruunaa herkutteluhetken.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaakao oikeasta suklaasta

Ainekset

7
dl
kevyt- tai täysmaitoa
2
tl
maissitärkkelystä
2
tl
kaakaojauhetta
50
g
rouhittua maitosuklaata
50
g
rouhittua tummaa suklaata (70 %)
Koristeeksi
kermavaahtoa
keksinmuruja (esim. Domino tai Oreo)
vaahtokarkkeja
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä viitisen minuuttia samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja juoma on sileää.
  2. Kaada juoma laseihin. Koristele kermavaahdolla, murustetuilla kekseillä, vaahtokarkeilla ja kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
 Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä
Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä

Hurjan helppo muffinitaikina valmistuu hetkessä tehosekoittimessa. Nämä herkut sopivat kaikille vauvasta alkaen.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Talviset luumumuffinit

Ainekset

3
(ylikypsää) banaania
200
g
kuivattuja luumuja
1
kananmuna
½
dl
rypsiöljyä
dl
kauramaitoa (tai maitoa yli 10 kk vauvalle)
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta (tai 2 tl ceyloninkanelia ja 1 tl neilikkaa)
dl
kaurajauhoja
dl
vehnäjauhoja
Isommille syöjille
200
g
tuorejuustoa
1
prk
luumumarmeladia
2
piparia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Öljyä muffinipellin kolot.
  2. Pätki banaanit teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää puolet luumuista, muna, öljy, maito, leivinjauhe ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Hienonna loput luumut ja sekoita ne lusikalla taikinan sattumiksi.
  3. Lusikoi taikina muffinipellin koloihin. Kypsennä uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin täysin kypsiä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Anna jäähtyä.
  4. Ota vauvan muffinit sivuun ja sipaise reilusti tuorejuustoa ja halutessasi myös luumumarmeladia lopuille juuri ennen tarjoamista. Voit murustaa myös piparia koristeeksi.

Vinkki! Muffinit maistuvat parhaalta samana päivänä. Säilytä ne huoneenlämmössä ennen täyttämistä. Voit myös pakastaa muffineita vauvalle evääksi.

Kommentit (0)

Hanna-Mari Arosilta
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen
Koristele valmiit tikkarit nauhalla. Kuva: Juha Salminen

Näyttävät sydäntikkarit on helppo tehdä. Kietaise mintun ja suklaan makuinen yllätys pakettiin opelle tai ystävälle.

Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaasydäntikkarit

Ainekset

4
polkatikkarikeppiä
100
g
valkoista leivontasuklaata
Lisäksi
puisia jäätelö- tai grillitikkuja
Koristeluun
nonparelleja

Työvaiheet

  1. Aseta tikkarikepit leivinpaperin päälle sydämen muotoon mahdollisimman tiiviisti toisiaan vasten. Laita myös tikku valmiiksi paikoilleen niin, että sen toinen pää jää ainakin pari senttiä suklaan alle. Jäätelötikku on grillitikkua tukevampi valinta.
  2. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lusikoi sulanut suklaa tikkarikeppien väliin sydämen muotoon.
  3. Tiputtele nonparellit koristeeksi. Anna tikkareiden jähmettyä viileässä vähintään pari tuntia tai yön yli.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä

Loistokakun taikina syntyy tehosekoittimessa. Ellet paljasta, vieraat eivät arvaa, että kakku on sokeriton ja oikeastaan aika terveellinen.

Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Toffeebataattikakku

Ainekset

500
g
bataattia
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
200
g
pehmeitä kivettömiä taateleita
1
pss (n. 75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
Lisäksi
1
prk
ranskankermaa (yli 10 kk ikäisille)
tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti aivan pehmeäksi kannen alla niukassa vedessä, noin 15 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä kakkuvuoka (halk. 18–20 cm). Jos sinulla ei ole pientä kakkuvuokaa, voit paistaa kakun pienessä leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa.
  3. Valuta bataatti ja soseuta tehosekoittimella. Lisää maapähkinävoi ja taatelit ja soseuta. Lisää kuiva-aineet. Sekoita taikina nopeasti lusikalla tasaiseksi ja levitä taikina heti vuokaan, sillä leivinjauhe alkaa toimia kuumassa taikinassa.
  4. Kypsennä kakkua uunin alatasossa 1 tunti, peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Jos on aikaa, jätä kakku jälkilämpöön vielä 30-60 minuutiksi, jolloin maku syvenee entisestään. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, tikkuun saa jäädä vähän kosteaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja nosta se sitten tarjoilulautaselle.
  5. Levitä ranskankerma kakulle. Jos tarjoat kakkua alle kymmenkuiselle, jätä osa kakusta kuorruttamatta. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Kommentit (1)

EiHiilariKammoa

Hieman harhaanjohtavaa väittää kakkua sokerittomaksi, sillä sitä se ei ole. Esim. bataatista suurin osa on hiilihydraattia, joka on käytännössä sokeria. Toki terveellisempi versio tämä on tavalliseen kakkuun verrattuna, johon on lisätty sokeria.

Kuva: Sanoman arkisto
Kuva: Sanoman arkisto

Kolmen raaka-aineen jädet käyvät ihan kaikille vauvoista alkaen.

Annoksia
4–6 puikkoa
Valmistusaika
10 min + jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-kookosjätskit

Ainekset

dl
mustikoita
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
dl
hunajaa tai vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Kumoa kookosmaito kulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi. Sekoita joukkoon mustikat.
  2. Jos teet jäätelöä vauvalle, ota hänen annoksensa tässä vaiheessa erilleen. Lisää loppuun seokseen hunaja tai siirappi.
  3. Kaada muotteihin tai kertakäyttölaseihin. Tökkää tikuksi jäätelötikku tai puulusikka. Jäädytä 4–6 tuntia muotin koosta riippuen.

Kommentit (0)