Kaisa Nieminen
Ihanan tuhti kaakao lämmittää. Kuva: Panu Pälviä
Ihanan tuhti kaakao lämmittää. Kuva: Panu Pälviä

Suut kermavaahtoon! Aidosta suklaasta tehty kaakao kruunaa herkutteluhetken.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaakao oikeasta suklaasta

Ainekset

7
dl
kevyt- tai täysmaitoa
2
tl
maissitärkkelystä
2
tl
kaakaojauhetta
50
g
rouhittua maitosuklaata
50
g
rouhittua tummaa suklaata (70 %)
Koristeeksi
kermavaahtoa
keksinmuruja (esim. Domino tai Oreo)
vaahtokarkkeja
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä viitisen minuuttia samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja juoma on sileää.
  2. Kaada juoma laseihin. Koristele kermavaahdolla, murustetuilla kekseillä, vaahtokarkeilla ja kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Kuva: Sanoman arkisto
Kuva: Sanoman arkisto

Kolmen raaka-aineen jädet käyvät ihan kaikille vauvoista alkaen.

Annoksia
4–6 puikkoa
Valmistusaika
10 min + jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-kookosjätskit

Ainekset

dl
mustikoita
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
dl
hunajaa tai vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Kumoa kookosmaito kulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi. Sekoita joukkoon mustikat.
  2. Jos teet jäätelöä vauvalle, ota hänen annoksensa tässä vaiheessa erilleen. Lisää loppuun seokseen hunaja tai siirappi.
  3. Kaada muotteihin tai kertakäyttölaseihin. Tökkää tikuksi jäätelötikku tai puulusikka. Jäädytä 4–6 tuntia muotin koosta riippuen.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Piirakan mustikat on nopeasti kerätty. Kuva: Päivi Ristell
Piirakan mustikat on nopeasti kerätty. Kuva: Päivi Ristell

Ihanin klassikkoleivonnainen toimii joka kesä.

Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkapiirakka

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
½
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
Täyte
3
dl
tuoreita mustikoita
½
dl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
1
prk
kermaviiliä
1
muna
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  2. Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot keskenään ohueksi taikinaksi. Painele taikina ohuelti halkaisijaltaan 24–26 sentin suuruisen piirakkavuoan pohjalle.
  3. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada mustikat piirakkapohjalle. Sekoita kermaviilin joukkoon muna ja vaniljasokeri. Kaada seos mustikoiden päälle.
  4. Paista uunin alatasolla noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.

Kommentit (0)

Emilia Kolari
Tee keksit ja täyte etukäteen ja pakkaa ne mukaan retkelle tai mökille. Kokoat kakun perillä hetkessä. Kuva: Anna Huovinen
Tee keksit ja täyte etukäteen ja pakkaa ne mukaan retkelle tai mökille. Kokoat kakun perillä hetkessä. Kuva: Anna Huovinen

Keskikesän ihanin mansikkakakku syntyy rapeista kaurakekseistä ja mascarpone-kermavaahdosta. Kakun kokoamisen voit jättää huoletta lasten hoidettavaksi.

Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-kaurakeksikakku

Ainekset

125
g
voita
½
dl
siirappia
5
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
¾
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
3
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponejuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
tl
vaniljasokeria
l
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Lisää siirappi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voisula-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Jaa keksiseos neljään osaan. Lusikoi se keoiksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä kasat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi levyiksi (halkaisija 20 cm). Paista uunissa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua pellillä.
  3. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokeri, sitruunankuori ja vaniljasokeri. Vaahdota, kunnes täyte on napakkaa, niin se pysyy leikatessa keksilevyjen välissä.
  4. Nosta yksi keksilevy vadille. Levitä päälle neljännes täytteestä ja mansikoista. Täytä toinen ja kolmas kerros samoin. Nosta päälle keksilevy ja päällystä mascarponevaahdolla. Kasaa päälle kokonaisia ja puolitettuja mansikoita. Viimeistele sitruunankuorisuikaleilla. Anna kakun vetäytyä vartti ennen leikkaamista.

Kommentit (0)

Hanna Hurtta
Asettele vartaat sateenkaaren muotoon. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Asettele vartaat sateenkaaren muotoon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pujota tikkuihin päivänsankarin mieliherkut.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sateenkaarivartaat

Ainekset

40
vaahtokarkkia
20
vadelmaa
20
palaa
cantaloupemelonia
20
palaa
ananasta
20
vihreää viinirypälettä
20
tummaa viinirypälettä
20
varrastikkua

Työvaiheet

  1. Leikkaa cantaloupemeloni ja ananas sopiviksi suupaloiksi. Voit leikata melonin myös palloraudalla, jos haluat vartaisiin erilaisia muotoja.
  2. Pujottele jokaiseen vartaaseen kaksi vaahtokarkkia sekä yksi jokaista marjaa tai hedelmää. Laita raaka-aineet tikkuihin samassa järjestyksessä ja asettele vartaat tarjolle sateenkaaren muotoon.

Kommentit (0)