Outi Väisänen
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Voit leipoa kakun jo edellisenä päivänä ja täyttää vähän ennen tarjoilua. Kuva: Panu Pälviä

Loistokakun taikina syntyy tehosekoittimessa. Ellet paljasta, vieraat eivät arvaa, että kakku on sokeriton ja oikeastaan aika terveellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Toffeebataattikakku

Ainekset

500
g
bataattia
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
200
g
pehmeitä kivettömiä taateleita
1
pss (n. 75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
Lisäksi
1
prk
ranskankermaa (yli 10 kk ikäisille)
tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti aivan pehmeäksi kannen alla niukassa vedessä, noin 15 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä kakkuvuoka (halk. 18–20 cm). Jos sinulla ei ole pientä kakkuvuokaa, voit paistaa kakun pienessä leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa.
  3. Valuta bataatti ja soseuta tehosekoittimella. Lisää maapähkinävoi ja taatelit ja soseuta. Lisää kuiva-aineet. Sekoita taikina nopeasti lusikalla tasaiseksi ja levitä taikina heti vuokaan, sillä leivinjauhe alkaa toimia kuumassa taikinassa.
  4. Kypsennä kakkua uunin alatasossa 1 tunti, peitä tarvittaessa leivinpaperilla. Jos on aikaa, jätä kakku jälkilämpöön vielä 30-60 minuutiksi, jolloin maku syvenee entisestään. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, tikkuun saa jäädä vähän kosteaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä ja nosta se sitten tarjoilulautaselle.
  5. Levitä ranskankerma kakulle. Jos tarjoat kakkua alle kymmenkuiselle, jätä osa kakusta kuorruttamatta. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Kommentit (4)

EiHiilariKammoa

Hieman harhaanjohtavaa väittää kakkua sokerittomaksi, sillä sitä se ei ole. Esim. bataatista suurin osa on hiilihydraattia, joka on käytännössä sokeria. Toki terveellisempi versio tämä on tavalliseen kakkuun verrattuna, johon on lisätty sokeria.

Vierailija

Tuolla logiikalla mitään ei voi sanoa sokerittomaksi. Ja kyllä taatelissa on enemmän sokeria kuin bataatissa. Relax.

Vierailija

Kakkuvuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi. Pelkällä öljyämisellä kakku ei irronnut pohjasta ja otti tunnin aikana liikaa väriä.

Vierailija

Mitenköhän tämä taipuisi muffinsseiksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hanna-Mari Arosilta
Dumle muuttuu paistamisen jälkeen rapeaksi keksiksi, johon tulee hiukan pähkinäinen maku. Kuva: <span class="photographer">Niina Behm</span>
Dumle muuttuu paistamisen jälkeen rapeaksi keksiksi, johon tulee hiukan pähkinäinen maku. Kuva: Niina Behm

Joko testasit uskomattoman helppoja suklaa-toffeekeksejä? Niiden valmistamiseen riittää yksi ainoa raaka-aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Dumle-keksit

Ainekset

12
Dumle-karkkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Poista karkeista kääreet ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle niin, että ne eivät sula toisiinsa kiinni uunissa.
  3. Paista 6–8 minuuttia, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet.
  4. Anna jähmettyä hetki leivinpaperin päällä. 

Kommentit (0)

Marjut Ollila
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Vauvakin voi herkutella: ota hänelle marjoja sivuun ennen kuin paistat crumblen. Kuva: Panu Pälviä

Marjapaistos on helppo ja nopea jälkiruoka. Kätke siihen koko perheen lempimarjoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 30 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Marjacrumble

Ainekset

1
litra
tuoreita marjoja (esim. mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita)
2
tl
kardemummaa
2
tl
perunajauhoja
½
dl
kaura- tai vehnäjauhoja
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
sokeria
90
g
voita tai margariinia

Työvaiheet

  1. Ota osa marjoista erilleen vauvaa varten. Sekoita perunajauho ja kardemumma keskenään ja yhdistä seos marjojen kanssa. Kumoa marjat uunivuokaan.
  2. Nypi jauhot ja hiutaleet voin tai margariinin kanssa murumaiseksi taikinaksi ja ripottele marjojen päälle.
  3. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Voit värjätä pehmikset spirulinalla tai elintarvikevärillä tai jättää ne vaaleiksi. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Voit värjätä pehmikset spirulinalla tai elintarvikevärillä tai jättää ne vaaleiksi. Kuva: Piia Arnould

Helpot pehmikset voit koristella nonparelleilla, kookoshiutaleilla tai murustetulla marengilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + pakastus 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Sininen kookospehmis

Ainekset

5
kypsää banaania
1–2
dl
kookoshiutaleita
n. 2
dl
kylmää kookosmaitoa
(2
tl
sinistä spirulinaa tai elintarvikeväriä)
6–7
jäätelövohvelia
Koristeluun
nonparelleja, kookoshiutaleita tai murustettua marenkia

Työvaiheet

  1. Viipaloi banaanit ohuiksi viipaleiksi ja pakasta vähintään kolme tuntia. Kun pakastat viipaleet ilmavasti rasiassa, ne eivät takerru toisiinsa ja soseutuvat helpommin.
  2. Laita jäiset banaanit ja kookoshiutaleet tehosekoittimeen. Lisää kookosmaitoa sen verran, että pehmiksestä tulee riittävän jämäkkää pursotettavaksi. Soseuta tasaiseksi. Auta tarvittaessa massa lusikalla liikkeelle. Värjää pehmis halutessasi siniseksi spirulinalla.
  3. Lusikoi pehmis vohveliin tai kuppeihin tai pursota se pursotinpussin avulla. Koristele.

Vinkki! Voit tehdä pehmiksen valmiiksi pakastimeen rasiaan vähän ennen tarjoamista. Siirrä jääkaappiin, jos se alkaa jäätyä liian kovaksi. Jos pehmistä jää yli, voit pakastaa sen mehujäämuoteissa jäätelöiksi.

Kommentit (0)

Outi Väisäinen
Nam! Suosikkikeksi kurkkaa juustokakun ja brownien välistä. Kokoa Oreo-palat keoksi, niin ne käyvät synttärikakusta. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Nam! Suosikkikeksi kurkkaa juustokakun ja brownien välistä. Kokoa Oreo-palat keoksi, niin ne käyvät synttärikakusta. Kuva: Piia Arnould

Joko keksimania iski teihinkin? Mahtavissa Oreo-paloissa yhdistyy monta lempimakua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 annosta
Valmistusaika
45 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Oreo-palat

Ainekset

Brownie-taikina
150
g
tummaa suklaata
150
g
voita
dl
sokeria
3
kananmunaa
1
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
kaakaojauhetta
Juustokakku
400
g
tuorejuustoa
2
kananmunaa
¾
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
Lisäksi
2
pkt (300 g)
Oreo-keksejä
(1 dl mustaherukoita)

Työvaiheet

  1. Laita leivinpaperi uunivuokaan (n. 20 x 30 cm). Paloittele suklaa ja voi reilun kokoiseen kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä jaksoissa välillä sekoittaen.
  2. Vatkaa sokeri sähkövatkaimella suklaan ja voin joukkoon. Lisää munat. Lisää nopeasti jauhot ja kaakao. Levitä taikina vuokaan.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Painele keksit syvälle brownietaikinaan.
  4. Huuhtaise vatkain ja kulho. Vatkaa tuorejuusto, munat ja sokerit tasaiseksi. Levitä seos vuokaan päällimmäiseksi kerrokseksi.
  5. Halutessasi tee marjamarmorointi. Soseuta sulat herukat sauvasekoittimella. Pirskota täpliksi juustokakulle ja piirrä pintaan marmorikuvioita veitsenkärjellä.
  6. Kypsennä uunin keskitasossa noin 45 minuuttia, brownietaikina saa jäädä kosteaksi. Anna jäähtyä. Voit myös antaa kakun olla yön yli jääkaapissa.
  7. Paloittele Oreo-palat terävällä veitsellä niin, että leikkaat aina keksin kohdalta halki.

Kommentit (0)