Meidän Perhe & Vauva
Voit tehdä munkit mistä tahansa muistakin kuorrutetuista leivonnaisista. Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Voit tehdä munkit mistä tahansa muistakin kuorrutetuista leivonnaisista. Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

Mietitkö hauskaa tarjottavaa baby showereille tai tahdotko juhlistaa onnistunutta imetystä? Reseptisi on tässä.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
2 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinkit munkit

Ainekset

2
berliininmunkkia
2
sienivaahtokarkkia

Työvaiheet

  • Asettele berliininmunkit tarjolle. 
  • Paina sienikarkit nurinpäin kiinni munkin kuorrutteeseen.

Vinkki! Jos karkit eivät pysy kiinni, käytä liimana sokerikuorrutetta.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Hyvissä ajoin valmiiksi. Kun kostutat suklaakakun manteli- tai kauramaidolla, se säilyy viisi päivää jääkaapissa. Kuva: Panu Pälviä
Hyvissä ajoin valmiiksi. Kun kostutat suklaakakun manteli- tai kauramaidolla, se säilyy viisi päivää jääkaapissa. Kuva: Panu Pälviä

Pieni ripaus chiliä – ja suklaakakku vie kielen mennessään. 

Annoksia
15 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto + 30 min koristelu
Vaikeustaso
Helppo

Chili-suklaakakku

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
dl
tummaa kaakaojauhetta
3
dl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
¼–½
tl
chilijauhetta
¼
tl
suolaa
2
kananmunaa
150
g
ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
kiehuvan kuumaa vettä
Suklaatäyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
kaakaojauhetta
½
prk
Nutellaa
6
dl
tomusokeria
½
dl
manteli- tai kauramaitoa
Lisäksi
½
dl
manteli- tai kauramaitoa
3
chilipalkoa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halk. 20–24 cm) öljyllä. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat, ranskankerma ja öljy. Sekoita kuuma vesi joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 1 tunti. Kokeile kypsyys tikulla: siihen pitää jäädä kosteita muruja. Ota kakku uunista, peitä foliolla ja anna jäähtyä. Folion alla kosteus pysyy kakussa.
  2. Tee täyte, kun kakku on jäähtynyt. Vaahdota voi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita kaakao ja Nutella joukkoon. Lisää tomusokeri ja manteli- tai kauramaito parissa erässä ja vatkaa kuohkeaksi.
  3. Tasoita kakku leikkaamalla kohonnut ”hattu” pois. Leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Nosta pohja tarjoiluvadille ja sivele sille maitoa. Levitä muutama lusikallinen täytettä päälle. Nosta toinen kerros päälle, kostuta se ja kuorruta kakku. Voit koristella vaikka chileillä! Kakku säilyy jääkaapissa viisi päivää.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Toffeepopparit voi pakata myös pieneksi lahjaksi. Kuva: Pia Inberg
Toffeepopparit voi pakata myös pieneksi lahjaksi. Kuva: Pia Inberg

Ihanat kinuskipopparit säilyvät ilmatiiviissä purkissa viikon ajan. Ellet sitten syö niitä heti!

Annoksia
10–15 annosta
Valmistusaika
30 min + 1 t paisto
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskipopcornit

Ainekset

4
rkl
öljyä
2
dl
maissinjyviä
Kinuskikastike
150
g
voita
2
dl
fariinisokeria
1
dl
vaaleaa siirappia
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
soodaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.

  2. Tee sitten popcornit kahdessa erässä. Laita puolet öljystä lämpenemään noin kolmen litran kokoiseen kattilaan. Laita pari jyvää kattilaan, kansi päälle. Kun jyvät poksahtavat, öljy on sopivan lämpöistä. Kaada puolet jyvistä kattilaan, peitä kannella. Anna popcornien valmistua keskilämmöllä, varo polttamasta.

  3. Heiluta kattilaa pari kertaa, kunnes jyvät poksahtelevat enää noin 1–2 sekunnin välein. Kaada valmiit popcornit kulhoon. Tee toinen erä samoin.

  4. Tee kinuskikastike. Sulata voi kattilassa. Lisää fariinisokeri ja siirappi, sekoita. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes seos on siirappimaista.

  5. Ota kastike pois levyltä. Lisää vaniljasokeri, suola ja sooda. Sooda saa seoksen kiehumaan. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja paksua. Kaada kastike popcornien päälle. Apukädet ovat tässä tarpeen, jotta saat kastikkeen sekoittumaan tasaisesti popcorneihin.

  6. Kaada popcornit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 100 asteessa tunti. Sekoita noin 15 minuutin välein. Kinuskipopcornit säilyvät ilmatiiviissä purkissa noin viikon.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Valkosuklaan kätköistä paljastuu lakua, pähkinöitä, vaahtokarkkia ja karpaloita. Kuva: Pia Inberg
Valkosuklaan kätköistä paljastuu lakua, pähkinöitä, vaahtokarkkia ja karpaloita. Kuva: Pia Inberg

Valkosuklaa hunnuttaa lempikarkit: mukaan ainakin lakuja ja pähkinöitä.

Annoksia
noin 20 palaa
Valmistusaika
20 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen rocky road

Ainekset

1
pss
(70 g) vaahtokarkkeja
dl
kuivattuja karpaloita
½
dl
suolattomia pistaaseja
70
g
macadamiapähkinöitä
2
punaista lakupötköä, esim. Pingvin
3
Cloettan Allsorts Pink -lakupötköä tms.
400
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vuoraa uunivuoka (noin 34 x 20 cm) leivinpaperilla. Asettele karkit ja pähkinät eri ryhmiin uunivuoan pohjalle.
  2. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Levitä suklaa karkkien ja pähkinöiden päälle niin, että sitä valuu joka puolelle.
  3. Voit myös levittää ensin vuoan pohjalle puolet suklaasta, suklaan päälle karkit ja pähkinät omiin ryhmiin ja karkkien päälle loput suklaasta.
  4. Laita astia kylmään kovettumaan noin tunniksi. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
 Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä
Luumumuffinien taikina valmistuu muutamassa minuutissa, ja sen ainekset kannattaakin jemmata kappiin valmiiksi vieraiden varalle. Kuva: Panu Pälviä

Hurjan helppo muffinitaikina valmistuu hetkessä tehosekoittimessa. Nämä herkut sopivat kaikille vauvasta alkaen.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Talviset luumumuffinit

Ainekset

3
(ylikypsää) banaania
200
g
kuivattuja luumuja
1
kananmuna
½
dl
rypsiöljyä
dl
kauramaitoa (tai maitoa yli 10 kk vauvalle)
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta (tai 2 tl ceyloninkanelia ja 1 tl neilikkaa)
dl
kaurajauhoja
dl
vehnäjauhoja
Isommille syöjille
200
g
tuorejuustoa
1
prk
luumumarmeladia
2
piparia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Öljyä muffinipellin kolot.
  2. Pätki banaanit teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää puolet luumuista, muna, öljy, maito, leivinjauhe ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Hienonna loput luumut ja sekoita ne lusikalla taikinan sattumiksi.
  3. Lusikoi taikina muffinipellin koloihin. Kypsennä uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin täysin kypsiä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Anna jäähtyä.
  4. Ota vauvan muffinit sivuun ja sipaise reilusti tuorejuustoa ja halutessasi myös luumumarmeladia lopuille juuri ennen tarjoamista. Voit murustaa myös piparia koristeeksi.

Vinkki! Muffinit maistuvat parhaalta samana päivänä. Säilytä ne huoneenlämmössä ennen täyttämistä. Voit myös pakastaa muffineita vauvalle evääksi.

Kommentit (0)