Hanna-Mari Arosilta
Pursota herkullinen suklaakuorrute valmismuffinien päälle ja viimeistele silmillä. Juhlien hauskimmat tyypit ovat valmiit! Kuva: Soile Saarelainen
Pursota herkullinen suklaakuorrute valmismuffinien päälle ja viimeistele silmillä. Juhlien hauskimmat tyypit ovat valmiit! Kuva: Soile Saarelainen

Juhlien vetonaulat teet helposti: kuorruta kaupan valmiit muffinit kreisillä suklaakuorrutuksella.

Annoksia
n. 10 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kakkaemojikuppikakut

Ainekset

50
g
tummaa suklaata
50
g
huoneenlämpöistä voita
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
250
g
tomusokeria
Lisäksi
valmiita muffineja
sokerimassasilmiä

Työvaiheet

  • Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. 
  • Kuutioi voi ja vatkaa se tuorejuuston ja tomusokerin kanssa sekaisin. 
  • Lisää lopuksi suklaa ja sekoita tasaiseksi. 
  • Laita seos pursotinpussiin ja pursota sopivan kokoinen kikkare muffinin päälle. Koristele sokerimassasilmillä.

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: Panu Pälviä
Riisipuuro hautuu kookosmaidossa ihanan täyteläiseksi. Kuva: Panu Pälviä

Kaikki saavat mantelin! Tee riisipuuro kookosmaitoon ja ripauta vauvan annokseen mantelijauhetta.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vauvan joulupuuro

Ainekset

4
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
8
dl
kookosmaitoa
Vanhemmille
¼
tl
suolaa
Lisäksi
mantelijauhetta
(ceylonin)kanelia

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua pari minuuttia.
  2. Lisää kookosmaito ja anna puuron hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Sekoita välillä. 
  3. Ota pari desiä puuroa sivuun vauvalle ja mausta loppu suolalla. Voit tarjota puuroa vauvalle myös seuraavana päivänä ja soseurraa sen nopeasti sauvasekoittimella, jos hän pitää sileästä puurosta. 
  4. Tarjoa puuro mantelijauheen ja kanelin kanssa.

Huom! Jouluna vauvakin voi maistaa ripauksen tavallista kanelia, mutta jos käytät kanelia usein, osta ceyloninkanelia. Siinä on vähemmän maksalle haitallista kumariinia.

Kommentit (0)

Kaisa Nieminen
Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Piparitehdas pystyyn! Näitä tarjotaan kavereillekin.

Annoksia
Noin 30–40 kappaletta
Valmistusaika
15 min + taikinan jähmettyminen + 8 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Vaaleat joulupiparit

Ainekset

150
g
voita
2 ¼
dl
sokeria
1
kananmuna
5 ¾
dl
vehnäjauhoja
½
tl
soodaa
½
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa hyvin.
  2. Yhdistä jauhoihin sooda ja kaneli. Sekoita kuivat aineet taikinan joukkoon.
  3. Kääri taikina kelmuun ja laita kylmään kovettumaan.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen ja tee piparkakkumuotilla pipareita. Aseta piparit leivinpaperilla peitetylle pellille, jätä leviämisvaraa.
  5. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tai nauti sellaisenaan.

Kommentit (0)

Kätevää! Brownieen voit upottaa edellisistä juhlista ylijääneet suklaat (jos siis kävi niin kummallisesti, että niitä jäi). Kuva: Päivi Ristell
Kätevää! Brownieen voit upottaa edellisistä juhlista ylijääneet suklaat (jos siis kävi niin kummallisesti, että niitä jäi). Kuva: Päivi Ristell

Ihanainen suklaabrownie on niin helppo, että opit reseptin kerrasta ulkoa.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
15 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton himobrownie

Ainekset

200
g
Fazerinaa tai tummaa suklaata
200
g
voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
1
dl
perunajauhoja
1
dl
tummaa kaakaojauhetta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 
  2. Paloittele suklaa kulhoon. Lisää voi. Sulata seos mikrossa tiuhaan sekoittaen.
  3. Vaahdota sokeri ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita suklaaseos joukkoon. Lisää perunajauho, kaakaojauhe ja suola ja kääntele sekaisin.
  4. Painele pala leivinpaperia uunivuokaan (n. 15 x 20 cm) ja kaada taikina sen päälle. Kypsennä brownieta noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja sisus vielä pehmeä. Anna jäähtyä.
  5. Tarjoa kermavaahdon ja marjojen kanssa. 

Kommentit (0)

Outi Väisänen
Kun Verneri saa päättää, mitä leivotaan, on vastaus "suklaasämpylöitä". Ensimmäiset pullat saavat Eveliina ja Matti-isä. Kuva: Päivi Ristell
Kun Verneri saa päättää, mitä leivotaan, on vastaus "suklaasämpylöitä". Ensimmäiset pullat saavat Eveliina ja Matti-isä. Kuva: Päivi Ristell

Tee juhliin kakun sijaan kasa ihanuutta: kokonainen keko suklaalla kuorrutettuja pullia.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaapullavuori

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1 ½
dl
kaakaojauhetta
11–12
dl
vehnäjauhoja
200
g
voita
Suklaakuorrute
400
g
suklaata (valkoista ja tummaa)
nonparelleja tai pakastekuivattuja marjoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kaakao.
  2. Lämmitä voi pehmeäksi. Sekoita suurin osa jauhoista ja voi taikinaan. Lisää loput jauhot. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.
  3. Ota taikinasta nokareita ja pyörittele ne pulliksi leivinpaperilla vuoratuille pelleille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paista pullat uunin keskitasossa pelti kerrallaan kypsiksi, noin 10 minuuttia.
  5. Jos kuorrutat pullat erivärisillä suklailla, paloittele ne eri kulhoihin. Sulata suklaa mikrossa noin 15 sekunnin välein sekoittaen.
  6. Kuorruta pullat dippaamalla pinta sulaan suklaaseen. Ripottele nonparelleja tai murusta pakastekuivattuja marjoja pullille, kun suklaa on vielä vähän kosteaa. Valuta suklaiden rippeet raidoiksi päälle.

Vinkki! Pinoa pullat vasta, kun suklaa on täysin kovettunut. Voit jouduttaa kovettumista laittamalla koristellut pullat hetkeksi kylmään.

Kommentit (0)